JUST NU: Ebba Busch riktar hård kritik mot polisen efter upploppen

2022 04 25

Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch går till skarpt angrepp mot polisinsatsen i samband med de upplopp som bröt ut i flera svenska städer under påsken.

– Vi har minst 100 skadade poliser och den stora frågan som borde ställas är: varför har vi inte minst 100 skadade islamister, 100 skadade kriminella, 100 skadade upprorsmakare? säger Ebba Busch i en intervju med Ekot.

Borde skjutit skarpt

KD-ledaren lyfter frågan varför polisen inte valde att skjuta skarpt mot de som utövade våld under kravallerna.

– Vi hade personer som tog till sten i syftet att döda svensk polis, i syfte att döda räddningstjänst, i syfte att döda i vissa fall sjukvårdspersonal. De borde vara de som är skadade – inte svensk polis. Så frågan som borde ställas är: varför sköts inte skarpt? säger Ebba Busch till Sveriges Radio.

Kritiserar polisledningen

Ebba Busch vänder sig även till polisledningen och kritiserar denna för att polisen inte var tillräckligt offensiv mot demonstranterna. 

Enligt partiledaren borde polisen inte ha dragit sig undan och hållit tillbaka styrkorna under upploppen som skedde i bland annat Norrköping, Linköping, Malmö och Örebro.

Polisen behåller förtroende

Regeringen har tidigare uttalat sig om att man har ett stort förtroende för polisen och att det är intakt även efter upploppen. Justitieminister Morgan Johansson (S) har en annan bild än Ebba Busch av hur polisen agerade i samband med upploppen.

Jag är väldigt stolt över hur vår poliskår löste sina uppgifter och det under en väldigt svår situation, säger Morgan Johansson till Dagens Nyheter.

Ser över vapenresurser

En polis i Örebro som utsattes för stenkastning menade att polisen hade behövt vattenkanoner, tårgas och gummikulor för att stå emot de våldsamma motdemonstranterna. Morgan Johansson öppnar för att se över polisens vapenresurser i framtiden.

– Jag har fått samma reaktioner från poliser jag har mött när jag i tisdags besökte Malmö efter upploppen i Rosengård. Också polisen måste öka sina möjligheter att försvara sig och få stopp på sådana mobbar som vattenkanoner och vapen som kan avlossas utan att döda en person, som så kallade bean bags. Det kan handla om de verktyg man behöver på medeldistans, från 20 till 40 meter. I Rosengård använde man tårgas för första gången och det menade polisen var effektivt, säger han till tidningen.

“Fruktansvärda vittnesmål”

I onsdags var statsminister Magdalena Andersson (S) på plats i Norrköping och träffade bland annat poliser som hade varit på plats under kravallerna.

– Det var grov kriminalitet orkestrerad av gäng som hatar vårt samhälle. De vittnesmål vi fick av polisen var fruktansvärda. Att gå till sitt jobb och mötas av stenar och brandbomber när det enda man försöker göra är sitt jobb, sade statsministern vid en pressträff i samband med besöket.

Foto: Emanuel Ström/Kristdemokraterna

Text: Redaktionen