Ebba Busch om varför KD tappat – Uppger två orsaker

2021 11 22

Kristdemokraterna låg på 13 % i SCB:s stora mätning våren 2019 men har nu rasat ned till 4 – 5 %. Och ikväll svarade Ebba Busch på vad som ligger bakom.

Det var i SVT i kväll som Kristdemokraternas ledare svarade på vad som orsakar partiets kraftiga tapp i opinionsmätningarna.

Väldigt uppmärksammade

Ebba Busch tog upp två saker:

▪Abortfrågan 2019

▪Migrationen 2019

Båda frågorna fick väldigt mycket uppmärksamhet under våren och sommaren 2019, strax efter att partiet fick över 12 % i flera mätningar och hela 13 % i en mätning i samband med att EU-valet stod för dörren.

Stor turbulens

Men sedan blev det stor turbulens kring ett avslöjande om hur KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson hade röstat i EU-parlamentet om kvinnors aborträtt. Kritikerna ansåg att han hade röstat nej till abort hela 22 gånger medan han själv framhöll att han hade röstat emot att frågan skulle avgöras på EU-nivå.

Detta var också en av orsakerna Ebba Busch tog upp ikväll.

– Vi blev förknippade med en linje i abortfråga som inte stämmer. Då tappade vi ungefär tre procentenheter direkt kopplat till detta.

Stramade år

Därefter gick Ebba (KD) in på den andra orsaken.

– Det andra tydliga tappet på ytterligare tre procentenheter är migrationsfrågan. Våra väljare tyckte att vi var för otydliga men framför allt att vi i början på sommaren 2019 röstade för en migrationslinje som var alldeles för generös, som inte var hållbar, säger hon till SVT.

Därefter stramade KD åt sin migrationspolitik.

– Nu ser jag fram emot att möta väljarna med en migrationslinje som är betydligt mer hållbar och då kan vi också vända opinionstappet, tror Ebba.

Husbråket inget huvudorsak

När det gäller husbråket med Esbjörn, 82 år, så ser hon inte det som en av huvudorsakerna till tappet.

– Vi ser att det stora tappet kom innan, kopplat till abortfrågan och migration. Men det är klart att ett år där man har fått lov diskutera helt andra frågor än politik, det har varit negativt, också för vår möjlighet att hämta ikapp det här tappet, säger Ebba till SVT.

ANALYS

Ebbas analys är korrekt – man ser tydligt i mätningarna hur KD tappade mycket kraftigt direkt i samband med turerna kring avslöjandet om Lars Adaktusssons (KD) röstning i abortfrågan. Och frågan om anhöriginvandring orsakade ytterligare ett tydligt tapp då KD röstade ja till ökad anhöriginvandring i juni 2019.

I Ipsos i maj 2019 hade KD 12 % men i december 2019 hade partiet fallit ned till 6 %. Därefter har partiet glidit ned ytterligare upp emot två procent.

Nu försöker partiet nollställa läget i samband med rikstinget och då även hustvisten tycks vara över. Det som talar för partiet framöver är bland annat att partiledaren är mycket energisk och en stark kampanjare vilket är viktigt under ett valår.

Foto: Kristdemokraterna

[yop_poll id="882"]

Storkedja i konkurs – över 50 butiker i Sverige

2024 03 01

Krisen blir allt djupare för ett av de större bolagen inom den globala detaljhandeln.

Flera butiker i Sverige har redan gått förlorade.

Och nu är det sannolikt bara en tidsfråga innan ännu fler sällar sig till samma skara.

Detta efter ett nytt konkursbesked från en populär butikskedja inom hälso- och skönhetsbranschen med totalt 30 miljoner kunder i hela världen.

Det handlar om The Body Shop som nu går i konkurs i Danmark och stänger igen 15 butiker, rapporterar norska affärstidningen E24.

– Det här kommer från att de har gått i konkurs i Storbritannien, säger förvaltaren Anders Hoffman Køningsfeldt.

Flera butiker stänger i Sverige

I just Storbritannien väntas 2 000 personer sägas upp och 100 butiker kan slå igen. För Danmark handlar det om 90 personer och 15 butiker.

Men även i Sverige har The Body Shops butiker börjat stänga.

Så sent som för några dagar sedan kastade kedjans butik i Stenungsund in handduken. Innan dess hade motsvarande butik i Mölndal reat ut hela sitt sortiment, även det efter ett konkursbesked.

Bara en vecka innan dess stängde även The Body Shop på Kungsmässan i Kungsbacka av samma anledning – och i januari en butik i Växjö.

Det har inte funkat helt enkelt. The Body Shop har valt att avveckla butiker på andra ställen i Sverige med tror jag, säger Mats Jäderberg, chef på köpcentret Grand Samarkand, till Smålandsposten.

Över 50 butiker

The Body Shop har funnit i Sverige sedan 1979 och har haft 57 aktiva butiker i landet.

Under förra året sålde bolagets Sverigeavdelning för 213 miljoner kronor – en minskning med 15 procent jämfört med året innan.

Samtidigt har ungefär tio av kedjans butiker stängt portarna för gott under drygt ett års tid.

Framtiden för kedjan, som enligt sin egen hemsida har 22 000 anställda och 3 000 butiker i över 60 länder, ser med andra ord minst sagt dyster ut.

– The Body Shop har stått inför en längre period av finansiella utmaningar under tidigare ägare, vilket sammanfaller med en svår handelsmiljö för den bredare detaljhandeln, framhåller The Body Shop i ett uttalande.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

LÄS MER: Butikskedja i konkurs – 35 butiker tvingas slå igen

Foto: Väla

Text: Redaktionen


Sensationellt besked från Finland: “Bomba Ryssland”

2024 03 01

Finland går nu tvärsemot flera Natoländer – inklusive USA.

Det står klart efter ett i sammanhanget mycket uppseendeväckande besked från Helsingfors.

Sveriges grannland ger nämligen Ukraina grönt ljus att använda finska vapen för att slå till mot Ryssland – på rysk mark.

Det finns inga restriktioner för vad den ukrainska militären får lov att göra med deras vapen, klargör både Finlands försvarsminister Antti Häkkänen och Jukka Kopra, ordförande för finska parlamentets försvarsutskott.

– Om nödvändigt bör Ukraina också slå mot militära mål på den ryska sidan. Det är en helt legitim försvarsstrid som Ukraina för. FN-stadgan tillåter att militära mål attackeras över landsgränserna, säger Jukka Kopra till Yle.

Går emot USA

Finland överväger “på allvar” också att skicka Taurus – kryssningsmissiler avsedda för långdistansmål – för att hjälpa Kyiv.

Beskedet är raka motsatsen till flera andra Natoländers hållning i frågan. Exempelvis har USA uppmanat den ukrainska militären att inte använda USA-tillhandahållna vapen för att utföra attacker på ryskt territorium.

– Vi har bett ukrainarna att inte använda USA-levererad utrustning för direkta attacker mot Ryssland, sade armégeneralen Mark Milley till Reuters förra året.

Uppmanar Tyskland

Tyskland är ett annat land med samma inställning.

Landets förbundskansler Olaf Scholz har hållit inne på leveranser av Taurus, just med anledning av att Natolandet fruktar att vapnen kommer att användas för att slå mot mål djupt inne i Ryssland och därmed dra in Tyskland i ett krig med Vladimir Putin.

Men Finland uppmanar tyskarna att ändra sig.

– Jag uppmuntrar Tyskland att seriöst överväga det. Den tyska regeringen vet att det skulle vara av stor betydelse, säger Antti Häkkänen till Yle.

Putinregimen varnar för "tredje världskrig"

Ryssland har tidigare utfärdat skarpa varningar, mot bland annat Tyskland, om väst börjar förse Ukraina med just Taurus.

Det skulle göra länderna till “legitima mål”, har Kreml uppgett och talat om en "röd linje" som inte får passeras.

– Dessa idioter driver oss aktivt mot tredje världskriget, sade den tidigare ryska presidenten Dmitrij Medvedev, numera vice ordförande i Rysslands säkerhetsråd, i höstas.

Även Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, har varnat för samma scenario.

– Det här är ett helt annat vapen som kommer att leda till, låt oss säga, ytterligare en omgång av eskalerade spänningar, sade han enligt Reuters i somras.

Foto: President of Ukraine Office

Text: Redaktionen