Ebba Busch om varför KD tappat – Uppger två orsaker

2021 11 22

Kristdemokraterna låg på 13 % i SCB:s stora mätning våren 2019 men har nu rasat ned till 4 – 5 %. Och ikväll svarade Ebba Busch på vad som ligger bakom.

Det var i SVT i kväll som Kristdemokraternas ledare svarade på vad som orsakar partiets kraftiga tapp i opinionsmätningarna.

Väldigt uppmärksammade

Ebba Busch tog upp två saker:

▪Abortfrågan 2019

▪Migrationen 2019

Båda frågorna fick väldigt mycket uppmärksamhet under våren och sommaren 2019, strax efter att partiet fick över 12 % i flera mätningar och hela 13 % i en mätning i samband med att EU-valet stod för dörren.

Stor turbulens

Men sedan blev det stor turbulens kring ett avslöjande om hur KD:s EU-parlamentariker Lars Adaktusson hade röstat i EU-parlamentet om kvinnors aborträtt. Kritikerna ansåg att han hade röstat nej till abort hela 22 gånger medan han själv framhöll att han hade röstat emot att frågan skulle avgöras på EU-nivå.

Detta var också en av orsakerna Ebba Busch tog upp ikväll.

– Vi blev förknippade med en linje i abortfråga som inte stämmer. Då tappade vi ungefär tre procentenheter direkt kopplat till detta.

Stramade år

Därefter gick Ebba (KD) in på den andra orsaken.

– Det andra tydliga tappet på ytterligare tre procentenheter är migrationsfrågan. Våra väljare tyckte att vi var för otydliga men framför allt att vi i början på sommaren 2019 röstade för en migrationslinje som var alldeles för generös, som inte var hållbar, säger hon till SVT.

Därefter stramade KD åt sin migrationspolitik.

– Nu ser jag fram emot att möta väljarna med en migrationslinje som är betydligt mer hållbar och då kan vi också vända opinionstappet, tror Ebba.

Husbråket inget huvudorsak

När det gäller husbråket med Esbjörn, 82 år, så ser hon inte det som en av huvudorsakerna till tappet.

– Vi ser att det stora tappet kom innan, kopplat till abortfrågan och migration. Men det är klart att ett år där man har fått lov diskutera helt andra frågor än politik, det har varit negativt, också för vår möjlighet att hämta ikapp det här tappet, säger Ebba till SVT.

ANALYS

Ebbas analys är korrekt – man ser tydligt i mätningarna hur KD tappade mycket kraftigt direkt i samband med turerna kring avslöjandet om Lars Adaktusssons (KD) röstning i abortfrågan. Och frågan om anhöriginvandring orsakade ytterligare ett tydligt tapp då KD röstade ja till ökad anhöriginvandring i juni 2019.

I Ipsos i maj 2019 hade KD 12 % men i december 2019 hade partiet fallit ned till 6 %. Därefter har partiet glidit ned ytterligare upp emot två procent.

Nu försöker partiet nollställa läget i samband med rikstinget och då även hustvisten tycks vara över. Det som talar för partiet framöver är bland annat att partiledaren är mycket energisk och en stark kampanjare vilket är viktigt under ett valår.

Foto: Kristdemokraterna

[yop_poll id="882"]