Ebba Busch mycket upprörd – avslöjande om Svenska kraftnät

2024 02 19

Sverige saknar grundläggande elberedskap om krisen eller kriget skulle komma.

Detta eftersom Svenska kraftnät sedan 2019 bryter mot en bindande EU-lag genom att sakna grundläggande elberedskap vid kriser och krig.

Det framgår av en granskning som DN publicerade i helgen. Enligt tidningen startade Energimarknadsinspektionen (Ei) ett tillsynsärende mot Svenska kraftnät redan 2022. Ett andra ärende kommer att öppnas nästa månad om inte planerna är kompletterade och färdiga.

Nu reagerar energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) på uppgifterna.

Busch uppger att hon känt till att Svenska kraftnät sackat efter med att implementera EU-lagstiftningen. 

– Det här är allvarligt. Vi har vidtagit flera åtgärder och kommer att följa upp med samtal med Svenska kraftnät för att försäkra att arbetet får allra högsta prioritet, säger ministern till DN.

– Det finns ingenting som är så viktigt för den här regeringen som att säkerställa att vi har ett robust elsystem – både vid trygga goda förutsättningar i det som kallas normaldrift men också vid kris och ytterst krigsliknande situationer, tillägger Ebba Busch.

Svenska kraftnät svarar

Svenska kraftnät har kommenterat EU-förordningen på måndagen.

Myndigheten uppger att det finns tre olika planer för nödsituationer och återuppbyggnad vid systemdrifttillstånden nöddrifttillstånd, nätsammanbrott och återuppbyggnadstillstånd.

Två av dessa – systemskyddsplanen och återuppbyggnadsplanen – uppger Svenska kraftnät att man haft på plats sedan december 2018.   

Däremot saknas den så kallade provningsplanen. Myndigheten framhåller att man väntar på ett fullständigt godkännande av Energimarknadsinspektionen.

I juni 2023 godkändes provningsplanen med ett förbehåll om att Svenska kraftnät skulle återkomma med vissa kompletteringar. Dessa skickades in i december. Nu uppger Svenska kraftnät att man väntar på ett slutgiltigt godkännande.

– De andra två planerna – systemskyddsplanen och återuppbyggnadsplanen – innehöll ett fåtal åtgärder som inte var på plats helt och hållet. Vi har arbeta med att införa dessa, säger Jorunn Cardell, tf chef för enheten Systemåtgärder på Svenska kraftnät. 

Går ut med försäkran

Cardell försäkrar att det som återstår att göra inte är avgörande för Svenska kraftnäts förmåga att förebygga, motstå och hantera störningar i elförsörjningen.

– Jag vill betona att vi är trygga med vår förmåga att hantera nödsituationer och återuppbyggnad. Det är något som vi alltid arbetar löpande med och vi ser kontinuerligt över behovet av ytterligare åtgärder för att komplettera planerna.

Fakta: EU:s olika krisplaner

Enligt förordningen 2017/2096 ska Svenska kraftnät ta fram och kontinuerligt uppdatera tre planer:

- Systemskyddsplan – som tydliggör vilka åtgärder som ska finnas på plats och vidtas för att undvika nätsammanbrott i händelse av att systemet hamnar i nöddrift (dvs. när de åtgärder som används vid normaldrift och skärpt drift inte räcker).

- Återuppbyggnadsplan – som visar vilka åtgärder som ska finnas på plats och vidtas för att nätet ska återuppbyggas på rätt sätt givet olika scenarion.

- Provningsplan – som visar hur ovan åtgärder regelbundet ska provas.

Källa: Svenska kraftnät

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Skarp uppmaning från polisen: Till alla som köper jordgubbar

2024 06 14

Under torsdagen genomförde polisen, tillsammans med flera andra myndigheter, en omfattande insats riktad mot jordgubbsförsäljning.

– Insatsen syftade till att med hjälp av samhällets samlade befogenheter upptäcka och stoppa stora illegala penningflöden inom jordgubbsförsäljning, som finansierar grov organiserad brottslighet, till exempel handel med vapen och narkotika, människohandel, mord och mordförsök, framhåller polisen i ett uttalande.

Insatserna ägde rum inom polisregion Bergslagen (Dalarnas, Värmlands och Örebro län), polisregion Mitt (Södermanlands, Örebro, Värmlands, Västmanlands och Uppsala län) och polisregion Stockholm.

Polisen och andra myndigheter slog till mot en central våldsdrivande aktör och företagsstrukturerna runt denne.

Stora beslag gjordes under insatsen.

– Genom att strypa finansieringen av den här typen av grov organiserad brottslighet försvagas nätverkets våldskapital och förmåga att driva sin kriminella verksamhet, säger Per Lundbäck, polismästare i polisregion Bergslagen.

Uppmanar alla som köper jordgubbar

Efter insatsen går polisen ut med en skarp uppmaning till alla som köper jordgubbar.

Kunder uppmanas att vara uppmärksamma på verksamheter som verkar misstänkta.

– Om man funderar på att handla av den här typen av verksamhet ska man vara medveten om att man bidrar till att finansiera grov kriminalitet. Vi kommer med gemensam kraft fortsätta slå till mot verksamheter som samarbetar med kriminella, säger Per Lundbäck.

Polismästaren uppmanar kunder att vidta två konkreta åtgärder.

– Säkerställ alltid att du swishar till ett företagsnummer som börjar med 123.

– Du kan också alltid fråga om försäljaren har giltigt tillstånd.

Resultatet av insatsen i polisregion Bergslagen

- I Bergslagen har polisen gjort 14 besök på arbetsplatser/försäljngsstånd, vilket renderat i 7 arbetsplatsinspektioner som har resulterat i olika åtgärder.

- Polisen har påträffat ett flertal barn som dels sålt och hanterat kontanter och ett barn som sade sig vara med varje dag vid försäljning (8-år). Sol14 kommer skrivas på samtliga.

- Fyra brott mot utlänningslagen har anmälts. En person är tagen i förvar och avvisad.

- En anmälan om ordningsförläggande på grund av användning av dubbdäck och en anmälan om ringa narkotikabrott har även upprättats.

- Kronofogden har utmätt sju olika bilar av värden 100 000 kr, 65 000 kr, 50 000 kr, 30 000 kr, 20 000 kr och 10 000 kr. Myndigheten har även utmätt en gaffeltruck, 920 kronor i kontanter, guld i oklart värde, en cykel av värde 5 000 kr och två klockor med uppskattat värde 400 000 kr.

Foto: I. Pauliuchenka

Text: Redaktionen