Ebba Busch lanserar folkkampanj
2023 10 27
Kristdemokraterna lanserar en ny folkkampanj i Sverige.
Det bekräftar partiledaren Ebba Busch på fredagsmorgonen.
KD-ledaren kommer ge Forum för levande Historia i uppdrag att göra ett nytryck av boken ”Om detta må ni berätta”.
Boken börjades tryckas 1998 på initiativ av dåvarande statsminister Göran Persson (S).
Får en helt ny del
”Om detta må ni berätta” är en bok om Förintelsen i Europa under åren 1933–1945.
– Boken handlar om vad människor är i stånd att göra mot andra människor när demokratins värden bryts ner och ersätts av hatets och våldets ideologi, framhåller Forum för levande Historia på sin hemsida.
Nu ska boken kompletteras med en ny del om den växande antisemitismen i dagens Sverige.
Det uppger Ebba Busch för SVT.
– På gator och torg står nu människor och skanderar slagord som är antisemitiska, som förnekar Israels rätt att existera.
– Det här är en värderingskamp och det är en strid som vi måste vinna. Vi måste trycka tillbaka antisemitismen som nu växer i Sverige, säger Ebba Busch till tv-kanalen.
Kritiserat antisemitiska budskap
Beskedet om den nya folkkampanjen kommer endast några dagar efter att ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), utryckt sig kritiskt om vad han beskriver som “antisemitiska budskap” vid en stor pro-palestinsk demonstration på Segels torg i Stockholm.
– Jag reagerar med bestörtning mot de grava antisemitiska utryck som sjöngs i talkörer. Jag tror att det är väldigt viktigt att inte bortse från detta och detta har enligt min uppfattning inte fått tillräckligt fokus, sa ministern i tisdagens Aktuellt i SVT.
Slagord som ”Krossa sionismen”, ”Länge leve Gaza” och ”Från floden till havet, Palestina kommer att bli fritt” skanderades på manifestationen.
"Bör rymmas inom yttrandefriheten"
Yttrandesfrihetsexperten Nils Funcke delar inte Carl-Oskar Bohlins uppfattning.
– Det kan lika gärna tolkas som att det utgör kritik mot staten Israel och konstruktionen den har, och det är något annat än att ge sig på judar, säger experten till DN.
Han tillägger:
– Det bör rymmas inom yttrandefriheten, som en kritik mot statsbildningen Israel. Man kan se det som ett uttryck för en önskan om att befria delar av området från den israeliska staten, men det betyder ju inte att alla judar måste försvinna därifrån.
Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet
Text: Redaktionen