JUST NU: Ebba Busch (KD) försvarar kritiserat uttalande

2022 08 12

I en intervju från 2018 i den kristna tidningen Världen i dag uttalade sig Ebba Busch (KD) om den bästa familjekonstellationen för barn under uppväxten.

– En del av motarbetandet kring homosexuellas rättigheter har varit oproportionerligt. Med det sagt, vår utgångspunkt är fortfarande att ett barn, alla barn har en mamma och en pappa. Och därför är vår utgångspunkt fortfarande för familjen, mamma, pappa, barn och att det är det bästa för ett barn att växa upp med sin mamma och sin pappa, sa KD-ledaren.

Uttalandet har fått stor spridning och Ebba Busch har fått bemöta skarp kritik.

”Dynga”

I ett inlägg på sociala medier hävdade hon att klippet tagit ur sin kontext.

– Det sprids just nu, ja dynga för att använda ett lämpligt ord. Det är en intervju med mig som sätts i en kontext och används för att man ska tro att jag står för någonting som verkligen inte stämmer, kommenterade Ebba Busch.

Försvarar uttalande

På fredagsmorgonen försvarar Ebba Busch sitt uttalande i en intervju med DN.

– Det är fortfarande det vanligaste i dag, mamma pappa barn. Det är inte samma sak som att jag skulle säga att mamma, mamma, barn är sämre, tvärtom. Vi är för alla familjer och en förälders sexuella läggning avgör inte förmågan att ge barnet ett tryggt och kärleksfullt hem, säger hon tidningen.

På frågan om varför hon reagerar så starkt på kritiken mot uttalandet 2018, svarar hon:

– Därför att det sätts i en kontext där man vill få det att framstå att jag säger olika saker i olika sammanhang. Att jag inte håller samma linje. Inramningen och de ord som skrivs i samband med det där klippet gör att människor tror att vi inte står upp för stjärnfamiljer lika mycket som kärnfamiljer. Då blir jag väldigt upprörd.

”Slåss mycket starkare”

Avslutningsvis försäkrar Ebba Busch att KD kommer att ”slåss” för Hbt+-personers ställning i Sverige och göra mer än nuvarande regering.

–  Jag har fortfarande inga problem med att säga att mamma, pappa, barn är en utgångspunkt, för att det fortfarande är det vanligaste, men vi står upp för alla familjekonstellationer. Hbt+-personer som undrar vad som händer med KD i regeringsställning kommer se en regering som slåss mycket starkare för deras rättigheter än vad jag menar att S har gjort, säger hon till DN.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen


SWEDBANK: Hela Sverige kommer förändras – pekar ut datum

2024 04 19

Swedbank förutspår stora förändringar för hela Sverige jämfört med andra EU-länder.

Markera den 7 maj i kalendern.

Det datumet innebär startskottet för en rad förändringar för den svenska ekonomin.

– Utsikterna för hushållen börjar ljusna, säger Swedbanks chefsekonom Mattias Persson.

Stannar inte vid sänkningar

Det är nämligen i maj som Swedbank förväntar sig att Riksbanken kommer att inleda en serie räntesänkningar.

– Vi räknar med att styrräntan sänks med 25 punkter i maj, till 3,75 procent, vilket följs av ytterligare tre sänkningar i år. Riksbanken fortsätter att sänka räntan även under 2025, ned till två procent, säger Mattias Persson i en kommentar till bankens senaste konjunkturrapport.

Men det stannar inte där.

Enligt Swedbank är den nyligen framlagda vårändringsbudgeten ett första steg mot en mer expansiv finanspolitik.

"Sverige tar revansch"

Banken kallar det för en “revansch” för svensk ekonomi där nästa år blir särskilt expansivt med 50 miljarder kronor i ofinansierade åtgärder.

Successivt kommer Sverige att växla upp – snabbare än majoriteten av Europas övriga länder.

– Återhämtningen är i sikte för svensk ekonomi och när den ekonomiska politiken svänger om, med en penningpolitik som blir mindre åtstramande och en finanspolitik som blir expansiv, tar tillväxten i Sverige ordentlig fart och placerar sig i topp i Europa, säger Mattias Persson. 

– Detta talar också för att den svenska kronan ska stärkas.

Inkomsterna blir större

Swedbank understryker att en mindre åtstramande penningpolitik kommer ge en “välbehövlig injektion” till hela Sveriges ekonomi.

– Efter två år av fallande inkomster stiger de reala disponibla inkomsterna i år och ännu mer nästa år, säger Mattias Persson och tillägger:

– Konsumtionen förblir dämpad ett tag till då arbetsmarknaden försvagas under året, men börjar stiga efter sommaren för att sedan ta ett rejält steg upp och växa med hela 3,4 procent 2025, säger Mattias Persson.

Stabiliserad bostadsmarknad

Förutom fallande inflation, högre reala inkomster för hushållen och en allmän revansch för svensk ekonomi syns även en framtida prisuppgång för bostadspriserna, som mer eller mindre legat still i ett år och befunnit sig på en nivå tio procent lägre än toppen under våren 2022.

Nu har läget stabiliserats. Högre priser är att vänta.

– Kursändringen från Riksbanken ger skjuts åt bostadsmarknaden. Tillsammans med förbättrad köpkraft hos hushållen talar det för en ökad efterfrågan på bostäder och en försiktig prisuppgång på 2–3 procent i år och cirka 5 procent nästa år, säger Mattias Persson.  

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Bilförbud införs i Sverige – blir först i världen

2024 04 18

Från och med den 31 december 2024 stoppas bensin- och dieselbilar från att köra på gatorna i Stockholms innerstad.

Det bekräftar det rödgröna styret i huvudstaden i dag, torsdag, efter att ett förbud fått grönt ljus av EU-kommissionen.

I början av året inledde kommissionen en granskning för att säkerställa att förbudet inte bryter mot den fria rörligheten i EU. Nu står det klart att kommissionen inte har några invändningar.  

Stockholm blir därmed först i världen med att införa en så kallad miljözon klass 3 i city, som innebär att både bensin- och dieselbilar förbjuds i delar av innerstaden.  

– Det här betyder att införandet av miljözonen fortsätter som planerat. Natten till nyårsafton 2024 blir Stockholm först i världen med att porta bensin- och dieselbilar från en del av City, säger Lars Strömgren (MP), trafikborgarråd Stockholms stad, i ett uttalande.

Lars Strömgren är nöjd med att EU-kommissionen ställer sig bakom förbudet.

– Runt om i hela Europa brottas politiker med avgaser och dålig luft som särskilt skadar barn och äldre. EU-kommissionens ställningstagande är ett styrkebesked för alla som kämpar för friskare städer, säger han.

Mer att vänta

Införandet av en miljözon 3 i Stockholm är ett gemensamt förslag från stadens rödgröna styre – Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt partierna är syftet med förbudet att förbättra luftkvalitén i huvudstaden.

Stockholms nya miljözon kommer att omfatta 20 kvarter som täcker cirka 180 000 kvadratmeter.

Det rödgröna styret är dock inte nöjda. De planerar att  expandera miljözonen i ett nästa steg. Ett sådant beslut väntas under första halvåret av 2025.

– Vi ser att omställningen till en utsläppsfri innerstad behöver göras stegvis. Miljözon klass 3 är ett viktigt kliv på vägen mot ett Stockholm med renare luft och trevligare gator, säger Lars Strömgren.

SD-kritik

Sverigedemokraterna riktar stark kritik mot den nya miljözonen.

– Det rödgröna styret har enats om en bilfientlig politik. Man inför dieselbilsförbud, tar bort parkeringsplatser i city, och satsar ingenting på ökad framkomlighet för bilvägar. Det är ett hårt slag mot barnfamiljer, säger partiets gruppledare i Stockholms stad, Gabriel Kroon, till Di.  

Foto: E. Chystiakov

Text: Redaktionen