JUST NU: Ebba Busch (KD) försvarar kritiserat uttalande

2022 08 12

I en intervju från 2018 i den kristna tidningen Världen i dag uttalade sig Ebba Busch (KD) om den bästa familjekonstellationen för barn under uppväxten.

– En del av motarbetandet kring homosexuellas rättigheter har varit oproportionerligt. Med det sagt, vår utgångspunkt är fortfarande att ett barn, alla barn har en mamma och en pappa. Och därför är vår utgångspunkt fortfarande för familjen, mamma, pappa, barn och att det är det bästa för ett barn att växa upp med sin mamma och sin pappa, sa KD-ledaren.

Uttalandet har fått stor spridning och Ebba Busch har fått bemöta skarp kritik.

”Dynga”

I ett inlägg på sociala medier hävdade hon att klippet tagit ur sin kontext.

– Det sprids just nu, ja dynga för att använda ett lämpligt ord. Det är en intervju med mig som sätts i en kontext och används för att man ska tro att jag står för någonting som verkligen inte stämmer, kommenterade Ebba Busch.

Försvarar uttalande

På fredagsmorgonen försvarar Ebba Busch sitt uttalande i en intervju med DN.

– Det är fortfarande det vanligaste i dag, mamma pappa barn. Det är inte samma sak som att jag skulle säga att mamma, mamma, barn är sämre, tvärtom. Vi är för alla familjer och en förälders sexuella läggning avgör inte förmågan att ge barnet ett tryggt och kärleksfullt hem, säger hon tidningen.

På frågan om varför hon reagerar så starkt på kritiken mot uttalandet 2018, svarar hon:

– Därför att det sätts i en kontext där man vill få det att framstå att jag säger olika saker i olika sammanhang. Att jag inte håller samma linje. Inramningen och de ord som skrivs i samband med det där klippet gör att människor tror att vi inte står upp för stjärnfamiljer lika mycket som kärnfamiljer. Då blir jag väldigt upprörd.

”Slåss mycket starkare”

Avslutningsvis försäkrar Ebba Busch att KD kommer att ”slåss” för Hbt+-personers ställning i Sverige och göra mer än nuvarande regering.

–  Jag har fortfarande inga problem med att säga att mamma, pappa, barn är en utgångspunkt, för att det fortfarande är det vanligaste, men vi står upp för alla familjekonstellationer. Hbt+-personer som undrar vad som händer med KD i regeringsställning kommer se en regering som slåss mycket starkare för deras rättigheter än vad jag menar att S har gjort, säger hon till DN.

Foto: Kristdemokraterna

Text: Redaktionen