Ebba Busch ger besked om koranbränningar

2023 08 21

Ebba Busch ger tydligt besked om Kristdemokraternas förhållningssätt till koranbränningar.

Debatten om koranbränningar i Sverige går fortsatt varm.

Efter flera bränningar under sommaren och efterföljande hot har Säpo beslutat för att höja terrorhotnivån från 3 till 4 på en femgradig skala.

Dessutom har statsminister Ulf Kristersson (M) gett 15 myndigheter i uppdrag att stärka skyddet mot terrorism i Sverige.

Nu ger Kristerssons regeringskollega Ebba Busch (KD) besked om Kristdemokraternas förhållningssätt till utvecklingen.

Stödjer inte förbud

Under ett sommartal på söndagen var säkerhetsläget i fokus.

– Sverige har de senaste månaderna försatts i ett mörkt säkerhetspolitiskt läge utav främmande makter, som på vår bekostnad vill stärka sina positioner och sprida sina ideologier. Hoten mot Sverige ökar, menar hon enligt partiets webbsida.

Busch framhåller att Kristdemokraterna inte kommer att stödja något förbud mot koranbränningar.

“Är inte förenligt”

Bland förslagen när det kommer till arbetet med säkerhetsläget i Sverige finns ett förbjudande av bränning av heliga skrifter på bordet.

KD vill dock inte se lagstiftning som leder till ett sådant förbud.

– Det är inte förenligt med ett modernt samhälle. Det är inte förenligt med en demokrati, fortsätter Busch.

– Vi har alla ett ansvar, men inte minst muslimska samfund, att förklara att i en demokrati måste man acceptera att andra hånar och kritiserar vad man själv uppfattar som heligt.

Vill se över ordningslagen

Regeringen har gett en utredare i uppdrag att se över ordningslagen mot bakgrund av den säkerhetspolitiska utvecklingen.

– Regeringen har beslutat att ge en särskild utredare i uppdrag att se över om Sveriges säkerhet ska kunna beaktas vid tillståndsprövning och villkorsgivning för allmänna sammankomster enligt ordningslagen.

“Vill tydligt slå fast”

Ebba Busch framhåller att det är regeringens ansvar att värna den gemensamma säkerheten och att utredningen därför tillsätts.

– Samtidigt vill jag tydligt slå fast, som partiledare för Kristdemokraterna, att vi som parti inte kommer stödja något som skulle närma sig ett de facto förbud mot koranbränningar, eller andra kränkande yttranden.

Foto: N. Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen