JUST NU: Dyster vädjan till landets bostadsrättsföreningar

2022 12 05

Höjd ränta och ökade driftkostnader beräknas slå mycket hårt mot bostadsrättsföreningar i Sverige.

Extra utsatta är nybildade föreningar som i flera fall sitter med höga lån.

Det får nu Markus Pålsson, affärsområdeschef på Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, att komma med en vädjan till landets bostadsrättsföreningar – en vädjan man inte vill höra som bostadsrättsägare och medlem i en förening.

– Styrelser måste våga ta beslut om en avgiftshöjning, uppmanar Markus Pålsson i en intervju med Dagens Nyheter.

Marginalerna slut

I snitt beräknas avgiften för samtliga bostadsrätter i Sverige att öka 10-20 procent under nästa år. Ett hårt slag mot Sveriges 28 000 bostadsrättsföreningar, varav cirka 4 600 är kunder till SBC.

Markus Pålsson berättar att många föreningar har kunnat njuta av ett lågt ränteläge och låga avgifter, men när driftkostnaderna ökat med två procent i år har marginalerna ätits upp.

– En del har en buffert i avgiften och kan klara sig utan att höja avgiften. Men lite över hälften av våra kunder kommer att behöva justera den. De flesta har inte gjort särskilt mycket ändringar av avgiften på 5-10 år, säger han till DN.

Risk för 45 procents höjning

För SBC:s kunder blir höjningen 20 procent. En bostadsrättsägare som betalar 3 500 kronor i månaden i avgift kommer därmed få en höjning på 700 kronor – plus eventuell räntekostnad för det egna bolånet.

Ett scenario som känns igen även utanför SBC:s kundkrets – och på vissa håll kan höjningen bli så hög som otroliga 45 procent.

– Det finns många föreningar som inte har tagit höjd för ökade kostnader och de kommer att behöva höja avgiften igen, säger Rana Toubal, grundare och COO för Allabrf.se, till tidningen.

Effekt av höjd styrränta

Att bostadsrättsavgifter kommer att höjas är en väntad konsekvens efter att Riksbanken i slutet av november gav besked om ytterligare höjd styrränta på 0,75 procent.

Höjd ränta påverkar bostadsrättsföreningarnas lån, vilket i sin tur leder till höjda bostadsrättsavgifter.

Enligt beräkningar från UC Bostad får fyra av fem hushåll kalkylera med avgiftshöjningar på tio procent. 

– Viktigt att nämna är att risken för avgiftshöjning är högre i föreningar med stora investeringsbehov eller som har ett större beroende till enskilda inkomstkällor, exempelvis föreningar som är beroende av en stor kommersiell hyresgäst. Även små föreningar som har få lägenheter löper en större risk. Samtidigt finns det föreningar med god ekonomi och lönsamhet där den finansiella styrkan kan mildra behovet av avgiftshöjningar, säger Stephanie Hedman, ansvarig för UC Bosta, i ett pressmeddelande.

Finansministern om amorteringskravet

Det tuffa ekonomiska läget har också fått många med bolån att blicka mot regeringens löfte om att pausa amorteringskravet. 

Men det får vänta tills vidare.

– Vi för en diskussion med de berörda myndigheterna, Finansinspektionen och Riksbanken. Vi kommer att återkomma till frågan om amorteringskrav. Det är viktigt att veta att sedan augusti har prognoserna försämrats ytterligare. Inflationen beräknas högre och lågkonjunkturen djupare. Allt ska göras med försiktighet, säger finansminister Elisabeth Svantesson (M) till Sveriges Radio.

Foto: Sigmund

Text: Redaktionen


Miljonvinst i TV4 – då sker pinsamt misstag

2025 07 12

Ett pinsamt misstag skedde när en man vann en miljonvinst i TV4.

På lördagen gästade Eskilstunabon Antonio TV4 Nyhetsmorgon för att skrapa triss.

Han gjorde en miljonvinst.

Men samtidigt skedde ett pinsamt misstag i TV4:s sändning.

Sade fel vinstsumma

Trisskraparen Antonio skrapade de två lotterna – sedan försökte TV4:s programledare få klarhet i hur mycket han hade vunnit.

– 15 000 i månaden i tio år. Och då blir det… Nu ska vi se, vi har en liten fusklapp här, sade programledaren Rania Shemoun Olsson i sändningen.

Hon och programledarkollegan Jona Källgren tittade på fusklappen.

– 2,7 miljoner! Utbrast Jona Källgren.

Vinnaren Antonio lät mer än nöjd.

– Oj, det är inte helt fel det där, du! Supernöjd är jag, sade han.

Men efter ett reklamavbrott meddelade programledarna att de hade sagt fel vinstsumma.

Tvingades rätta sig

Programledarna gav besked om att de hade läst fel på fusklappen: Antonio hade inte vunnit 2,7 miljoner, utan 1,8.

– Det märks att jag är nybörjare, eller hur? Jag gjorde några fel där. 1,8 var det som Trisslotten var på, inte någonting annat, sade Jona Källgren, som är ny i rollen som programledare för Nyhetsmorgon.

Programledarkollegan Rania Shemoun Olsson fyllde i:

– Antonio fick alltså 1,8 miljoner kronor och vi båda gjorde det misstaget. Vi kollade fel på pappret, helt enkelt, sade hon.

Det ska han göra för pengarna

Vinnaren Antonio lär dock vara nöjd i alla fall.

Hans väg till trisskrapet i TV4 började i den lokala mataffären i juni, berättar han för Svenska Spel.

– Jag handlade för exakt hundra kronor i affären, och kassörskan sa att det betydde tur. Så jag passade på att köpa en Trisslott, berättar Antonio.

– När jag skrapade fram Klöver-symbolerna ökade pulsen och jag fick gåshud, säger han.

Antonio jobbar till vardags som chaufför. Han har redan bestämt vad han ska göra för vinstpengarna.

– Jag kommer att investera i ett husköp! Det viktigaste är att det ska finnas ett garage med plats för motorcykeln och bilen, säger Antonio.

Han tänker dock inte bara använda pengarna till sina egna intressen.

– Jag vill också göra något fint för mina föräldrar. Kanske bjuda dem på en resa, berättar Antonio för Svenska Spel.

LÄS OCKSÅ: Varnar för samhällskris - "Får in mängder av samtal"

Foto: TV4 resp Riksbanken

Text: Redaktionen


KRAVET: Då ska din bil kunna beslagtas – som i Danmark

2025 07 12

En S-politiker kräver att bilar ska kunna beslagtas.

På torsdagskvällen skedde en allvarlig olycka i Malmö som har gett upphov till en debatt om trafiksäkerhet och trafikbeteende.

Nu kräver en S-politiker att polisen ska få en utökad rätt att beslagta bilar.

Vill kunna beslagta bilar

Efter olyckan på Föreningsgatan i Malmö i torsdags, där fyra personer (varav två barn) skadades, kräver nu tekniska nämndens ordförande Andreas Schönström (S) en förändring.

Schönström vill att polisen ska få rätt att beslagta bilen för så kallade buskörare och personer som har ett olämpligt trafikbeteende, rapporterar Sydsvenskan.

– Vi kan ju se på trafikbeteendet hos vissa yngre män att man inte är mogen att ha körkort. De framför bilarna på ett extremt farligt sätt, säger Andreas Schönström till tidningen.

S-politikern vill nu se en lagstiftning liknande den i Danmark, där polisen har större möjlighet att beslagta bilar vid olämpligt trafikbeteende.

– Kör man hundra kilometer i timmen i en stad där hastighetsbegränsningen är 40, då tycker jag det är rimligt att polisen får beslagta bilen, säger Schönström som exempel, enligt tidningen.

Utreds av regeringen

Ett liknande förslag utreds redan av regeringen, efter att Malmöpolisen redan 2024 krävt lagändringar för att stoppa så kallat buskörande.

Debatten har aktualiserats efter olyckan på torsdagskvällen.

Det var på Föreningsgatan i Malmö som en bil av okänd anledning körde upp på trottoaren och in i ett antal fotgängare, rapporterade SVT.

Fyra personer fördes till sjukhus med ambulans.

Bland dessa fyra fanns två barn. En flicka under tio år blev allvarligt skadad, medan en yngre flicka och två kvinnor blev lindrigt skadade.

Föraren anhölls men släpptes sedan fri. Han är dock fortfarande misstänkt, enligt kanalen. Misstanken rör försök till mord, alternativt vållande till kroppsskada samt grov vårdslöshet i trafik.

Foto: Jose Carbajal

Text: Redaktionen