Dykare hittade man under isen

2021 11 27

Trots en omfattande räddningsinsats förlorade offret livet vid en tragedi i Umeå idag.

Larmet gick redan efter lunchtid när allmänheten registrerade hur en man hamnat i omedelbar livsfara ute på isen på populära Stöcksjön söder om Umeå.

Gick ned sig i en isvak

– Det var en person som stod på land som larmade som hade sett personen, säger Alf Backman, inre befäl på Umeå Räddningstjänst till SVT.

Backman klargör att mannen hade gått ned sig i en isvak.

Personen på land uppmärksammade hur mannen gick igenom isen och ett stort livräddningspådrag larmades till platsen.

Stort livräddningspådrag

Med hjälp av SOS Alarm kunde räddningstjänsten, ambulans, polis och Sjöfartsverket larmas till platsen. Sjöfartsverket bidrog med en helikopter och räddningstjänsten var bland annat utrustad med båt.

Ytbärgare framme vid isvaken

Men trots tappra insatser lyckades man inte finna mannen som gick genom isen tillräckligt snabbt och räddningstjänsten och ambulansen fick tyvärr vända hemåt utan att mannen hade fångats upp ur det iskalla vattnet.

– Vi var fram med ytbärgare till vaken och försökte söka i vattnet från ytan, men utan att ha hittat något, säger Alf Backman till Västerbottens-Kuriren.

Dykare kallades in

I stället fick polisen ta över över sökarbetet och under eftermiddagen kallades även dykare in. Dykarna sökte igenom sjön kring den plats mannen gått igenom isen och en stund före klockan 22 på kvällen kunde polisen meddela att dykarna påträffat en avliden person i vattnet.

Anhöriga underrättade

Anhöriga har underrättats rapporterar polisen.

Stöcksjön ligger cirka 9 kilometer söder om centrala Umeå. Sjön har två badstränder på olika platser. Den ena stranden, Stöcksjöbadet, är en populär badstrand på sommaren.

Arkivfoto: K. Thacker