Dundrar mot regeringen: ”Har gjort det till en konst”

2022 12 16

Regeringen anklagas för att förvilla och vilseleda svenska folket.

Kritiken kommer från före detta socialminister Lena Hallengren (S), numera gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna, rapporterar Sveriges Radio.

Hon fäller sitt uttalande efter att partiet hittills gjort sju anmälningar till Konstitutionsutskottet mot den nuvarande regeringen, som bottnar i att man inte tycker att M-KD-L-SD-konstellationen håller sig till sanningen.

– Man får inte fara med osanning, man kan inte till exempel påstå att det var den socialdemokratiska regeringen som håglöst avvecklade kärnkraften. Man måste välja sina ord på bättre sätt och se till att man inte vilseleder, säger Lena Hallengren till SR.

"Svenska folket får inte glömma"

Två av de sju KU-anmälningar baseras på just statsministern Ulf Kristerssons (M) uttalande om kärnkraftens avveckling och att den förra regeringen därmed avgränsade elstödet till södra Sverige.

Enligt Hallengren är det ett sätt att vilseleda väljarna.

– När vi nu har en regering som tillträtt och som verkligen har gjort löftesbrott till en konst, det får inte svenska folket glömma, då är det viktigt att komma ihåg hur den här regeringen har agerat oavsett hur de kommande åren blir.

Avfärdar kritiken: "Bitter socialdemokrati"

Kritiken avfärdas kraftigt av Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson.

– Vad vi ser här är naturligtvis en oerhört bitter socialdemokrati och jag tycker det är svagt att skylla från sina åtta år på en regering som suttit i åtta veckor. Att välja vägen att slå rekord i oseriösa KU-anmälningar kommer bara vara destruktivt på sikt, säger han till SR.

"Lovade allt åt alla"

Liknande kritik har kommit från S-ledaren Magdalena Andersson, som exempelvis påpekat att de fyra partierna bakom Tidöavtalet lovat ett högkostnadsskydd för elpriser från och med 1 november.

– Man lovade allt åt alla i valrörelsen och nu klarar man inte av att leverera på det. Hushåll och företag har planerat sin ekonomi utifrån en elpriskompensation på plats från 1 november, sade hon förra veckan enligt Svenska Dagbladet.

"Stort engagemang för våra vallöften"

I helgen slog regeringen tillbaka på anklagelser om brutna vallöften när partierna drabbade samman i den första tv-sända partiledardebatten efter valet.

– Om man tittar på vår budget så får de med lägst inkomst tolv gånger större prioritet än de med högst, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD).

Hon tillade:

– Jag förstår att det finns ett väldigt stort engagemang kring våra vallöften och den politik som ni var emot. Nu är ni upprörda för att den inte införs tillräckligt snabbt.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen