Dundrar mot regeringen: ”Har gjort det till en konst”

2022 12 16

Regeringen anklagas för att förvilla och vilseleda svenska folket.

Kritiken kommer från före detta socialminister Lena Hallengren (S), numera gruppledare i riksdagen för Socialdemokraterna, rapporterar Sveriges Radio.

Hon fäller sitt uttalande efter att partiet hittills gjort sju anmälningar till Konstitutionsutskottet mot den nuvarande regeringen, som bottnar i att man inte tycker att M-KD-L-SD-konstellationen håller sig till sanningen.

– Man får inte fara med osanning, man kan inte till exempel påstå att det var den socialdemokratiska regeringen som håglöst avvecklade kärnkraften. Man måste välja sina ord på bättre sätt och se till att man inte vilseleder, säger Lena Hallengren till SR.

"Svenska folket får inte glömma"

Två av de sju KU-anmälningar baseras på just statsministern Ulf Kristerssons (M) uttalande om kärnkraftens avveckling och att den förra regeringen därmed avgränsade elstödet till södra Sverige.

Enligt Hallengren är det ett sätt att vilseleda väljarna.

– När vi nu har en regering som tillträtt och som verkligen har gjort löftesbrott till en konst, det får inte svenska folket glömma, då är det viktigt att komma ihåg hur den här regeringen har agerat oavsett hur de kommande åren blir.

Avfärdar kritiken: "Bitter socialdemokrati"

Kritiken avfärdas kraftigt av Moderaternas gruppledare Mattias Karlsson.

– Vad vi ser här är naturligtvis en oerhört bitter socialdemokrati och jag tycker det är svagt att skylla från sina åtta år på en regering som suttit i åtta veckor. Att välja vägen att slå rekord i oseriösa KU-anmälningar kommer bara vara destruktivt på sikt, säger han till SR.

"Lovade allt åt alla"

Liknande kritik har kommit från S-ledaren Magdalena Andersson, som exempelvis påpekat att de fyra partierna bakom Tidöavtalet lovat ett högkostnadsskydd för elpriser från och med 1 november.

– Man lovade allt åt alla i valrörelsen och nu klarar man inte av att leverera på det. Hushåll och företag har planerat sin ekonomi utifrån en elpriskompensation på plats från 1 november, sade hon förra veckan enligt Svenska Dagbladet.

"Stort engagemang för våra vallöften"

I helgen slog regeringen tillbaka på anklagelser om brutna vallöften när partierna drabbade samman i den första tv-sända partiledardebatten efter valet.

– Om man tittar på vår budget så får de med lägst inkomst tolv gånger större prioritet än de med högst, sade närings- och energiminister Ebba Busch (KD).

Hon tillade:

– Jag förstår att det finns ett väldigt stort engagemang kring våra vallöften och den politik som ni var emot. Nu är ni upprörda för att den inte införs tillräckligt snabbt.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen