Dumt och onödigt anser SD om Richthoffs uttalande om giftspruta

2021 10 20

Sverigedemokraterna tar nu avstånd från sin egen riksdagsledamot som kallar vaccinet mot covid-19 för "giftspruta" och ”det så kallade vaccinet”.

Det var i sociala medier som Roger Richthoff (SD) gjorde häpnadsväckande uttalanden om vaccinet som har räddat tusentals liv.

”Detta så kallade vaccin”

Bland annat gjorde SD-ledamoten följande påståenden:

▪Kallar det av myndigheter godkända vaccinet för ”giftspruta”

▪Omnämner vaccinet som ”detta så kallade vaccin”

▪Skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”

I kompletterande uttalande framhöll Richthoff att han syftade på vaccin till barn men inte heller på den punkten har han stöd av myndigheterna.

Tar avstånd

Nu tar Richthoffs eget parti avstånd från hans teorier om vaccinet.

– Roger Richthoffs ordval är både polariserande, onödigt och dumt där hans ordval får stå för honom. Sverigedemokraterna står bakom de rekommendationer och riktlinjer som angivits av Folkhälsomyndigheten, framför SD:s vice gruppledare i riksdagen Mattias Bäckström Johansson till DN.

Vaccinet har avgörande roll

SD sågar Richthoffs idéer och anser tvärtom att vaccinet är av mycket stor vikt.

– Alla måste få chansen att bilda sig en egen uppfattning och vaccineringen måste bygga på frivillighet, vi är övertygade om att den spelar en avgörande roll i bekämpningen av viruset och pandemin, framhåller Mattias Bäckström Johansson till tidningen.

Skrämmer upp folk

DN har ikväll frågat Richthoff om han inte litar på Folkhälsomyndigheten.

– Om ingen är intresserad av en debatt, då blir man ju lite tveksam till de här rösterna. Det finns ju andra forskare, var är debatten. Är det inte tidningarna som skrämmer upp folk som säger: ”det är väldigt viktigt att ta vaccinet” och ”tar ni inte vaccinet så händer det här och det här”. Det är väl att skapa en rädsla hos människor, säger Roger Richthoff till DN.

DN avslöjar ikväll att Richthoff gjort flera andra uppmärksammade uttalanden om vaccinet. Han har bland annat skrivit att han inte själv kommer att vaccinera sig och han har även varnat andra människor från att vaccinera sig rapporterar DN.

ANALYS

Det är under all kritik att en riksdagsledamot anser att uttalande i stil med att ”det är väldigt viktigt att ta vaccinet” är att skrämma folk. Det är ju precis den typen av snurriga kommentarer som florerar på Facebook i grupper där man försöker övertala folk att inte vaccinera sig.

Nästan 15 000 personer har förlorat livet i Sverige på grund av pandemin och vaccinet är minst sagt livsviktigt för att rädda liv och hälsa och även ekonomi i Sverige.

Passerar en gräns

Att inte vaccinera sig är en sak – det beslutet har var och en rätt att ta även om många naturligtvis är kritiska till de som avstår. Men att gå ut och sprida felaktigheter om vaccinet är något annat – då passerar man en gräns som går emot forskning, vetenskap och myndigheter samt går emot mänsklighetens främsta möjlighet att rädda liv och hejda pandemin.

Om man dessutom är toppolitiker och riksdagsledamot så är det extra allvarligt.

Foto: Sveriges Riksdag


Nytt körkort lanseras i Sverige – första gången någonsin

2024 06 18

Förra veckan meddelade Digg – myndigheten för digital förvaltning – att en statlig e-legitimation ska införas i Sverige.

Den införs 2026 och kommer att vara ett fysiskt plastkort.

– Du lägger kortet mot telefonen, så läses den av trådlöst. Så det innebär att det blir enklare att hjälpa till exempel sin gamla mamma, berättade Lotta Hämäläinen, ansvarig på Digg, för SR Ekot.

Nu kommer ytterligare ett id-besked till svenska folket.

Ett förslag om en digital identitetsplånbok ska beredas i Regeringskansliet.

Det meddelar civilminister Erik Slottner (KD) på måndagen.

– Exempelvis kommer körkort, pass och utbildningsbevis kunna användas på ett säkert sätt i en digital plånbok.

– I stället för att ha körkortet i en plånbok i bakfickan så kommer det vara möjligt att ha det i mobilen. Regeringen välkomnar utredningens slutbetänkande och de förslag som lämnas, säger ministern.

Första gången någonsin

Regeringens besked innebär att det för första gången någonsin kommer bli möjligt att ladda ner sitt körkort digitalt. Därmed följer Sverige övriga nordiska länder. I Finland, Danmark, Norge och Island har det sedan några år tillbaka varit möjligt att ladda ner sitt körkort i mobilen och lämna det fysiska kortet hemma.  

Det är oklart när det digitala körkortet införs i Sverige, men regeringen uppger att förslaget om en digital identitetsplånbok är i "slutbetänkandet". 

Flera funktioner

Beskedet om ett digitalt körkort är en del av EU-kommissionens förslag till ändring av den så kallade eIDAS-förordningen. Förslaget innebär bland annat att varje medlemsstat ska utfärda en europeisk digital identitetsplånbok.

Den digitala identitetsplånboken ska kunna användas i flera fall, till exempel för att:

- använda offentliga tjänster för att t.ex. få personbevis och läkarintyg eller anmäla adressändringar

- öppna bankkonto

- göra sin inkomstdeklaration

- söka till universitet och högskolor i hemlandet eller i ett annat EU-land

- spara läkemedelsrecept som kan användas i ett annat EU-land

- styrka sin ålder

- hyra en bil med hjälp av ett digitalt körkort

- checka in på ett hotell.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen


Nytt fullskaligt krig nära: ”Kommer bli förödande”

2024 06 19

Ett nytt krig i Mellanöstern är på väg att bryta ut.

Det meddelar Israels utrikesminister Israel Katz.

Enligt ministern har planer på en israelisk militär offensiv i Libanon godkänts. Offensiven kommer innebära ett ”fullskaligt krig” mellan Israel och den Iran-stödda milisen Hizbollah, uppger utrikesministern. 

Libanesiska Hizbollah är terrorstämplade av USA. EU har terrorstämplat Hizbollahs militära gren.

Under kriget mellan Hamas och Israel har Hizbollah avfyrat mängder av raketer mot norra Israel. I tisdags hotade terrorgruppen att slå till mot Israels tredje största stad Haifa, vilket fått den israeliska regeringen att se rött.

Utrikesminister Israel Katz varnar för att en israelisk offensiv ”kommer bli förödande”.

– I ett fullskaligt krig kommer Hizbollah att utplånas och Libanon kommer drabbas hårt, säger han.

USA agerar

USA ser allvarligt på det upptrappade läget mellan Israel och Hizbollah.

Stormakten har skickat den erfarne medlaren Amos Hochstein till området för att medla mellan parterna. Målet är att undvika ett nytt storskaligt krig i regionen.

– Vi har sett en upptrappning under de senaste veckorna. President Biden vill undvika en ytterligare upptrappning och ett större krig, säger Hochstein enligt Yle och tillägger:

– Det är i allas intresse att lösa det här snabbt och på diplomatisk väg, och det kan uppnås och det är brådskande.

Fakta Hizbollah

- Islamistisk shiamuslimsk rörelse i Libanon, nära lierad med Iran

- Terrorstämplad av USA (dess väpnade gren också av EU)

- Hizbollah har ett stort inflytande i Libanon, både politiskt och militärt

- Terrorgruppens uttalade mål är att utplåna Israel

- Det är oklart hur stor Hizbollahs väpnade gren är. Det är dock klarlagt att terrororganisationen innehar en gedigen vapenarsenal, bland annat över 100 000 raketer

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen