Dumt och onödigt anser SD om Richthoffs uttalande om giftspruta

2021 10 20

Sverigedemokraterna tar nu avstånd från sin egen riksdagsledamot som kallar vaccinet mot covid-19 för "giftspruta" och ”det så kallade vaccinet”.

Det var i sociala medier som Roger Richthoff (SD) gjorde häpnadsväckande uttalanden om vaccinet som har räddat tusentals liv.

”Detta så kallade vaccin”

Bland annat gjorde SD-ledamoten följande påståenden:

▪Kallar det av myndigheter godkända vaccinet för ”giftspruta”

▪Omnämner vaccinet som ”detta så kallade vaccin”

▪Skriver att ”nackdelarna med att ta vaccinet överstiger med råge den nytta det gör, framförallt för barn”

I kompletterande uttalande framhöll Richthoff att han syftade på vaccin till barn men inte heller på den punkten har han stöd av myndigheterna.

Tar avstånd

Nu tar Richthoffs eget parti avstånd från hans teorier om vaccinet.

– Roger Richthoffs ordval är både polariserande, onödigt och dumt där hans ordval får stå för honom. Sverigedemokraterna står bakom de rekommendationer och riktlinjer som angivits av Folkhälsomyndigheten, framför SD:s vice gruppledare i riksdagen Mattias Bäckström Johansson till DN.

Vaccinet har avgörande roll

SD sågar Richthoffs idéer och anser tvärtom att vaccinet är av mycket stor vikt.

– Alla måste få chansen att bilda sig en egen uppfattning och vaccineringen måste bygga på frivillighet, vi är övertygade om att den spelar en avgörande roll i bekämpningen av viruset och pandemin, framhåller Mattias Bäckström Johansson till tidningen.

Skrämmer upp folk

DN har ikväll frågat Richthoff om han inte litar på Folkhälsomyndigheten.

– Om ingen är intresserad av en debatt, då blir man ju lite tveksam till de här rösterna. Det finns ju andra forskare, var är debatten. Är det inte tidningarna som skrämmer upp folk som säger: ”det är väldigt viktigt att ta vaccinet” och ”tar ni inte vaccinet så händer det här och det här”. Det är väl att skapa en rädsla hos människor, säger Roger Richthoff till DN.

DN avslöjar ikväll att Richthoff gjort flera andra uppmärksammade uttalanden om vaccinet. Han har bland annat skrivit att han inte själv kommer att vaccinera sig och han har även varnat andra människor från att vaccinera sig rapporterar DN.

ANALYS

Det är under all kritik att en riksdagsledamot anser att uttalande i stil med att ”det är väldigt viktigt att ta vaccinet” är att skrämma folk. Det är ju precis den typen av snurriga kommentarer som florerar på Facebook i grupper där man försöker övertala folk att inte vaccinera sig.

Nästan 15 000 personer har förlorat livet i Sverige på grund av pandemin och vaccinet är minst sagt livsviktigt för att rädda liv och hälsa och även ekonomi i Sverige.

Passerar en gräns

Att inte vaccinera sig är en sak – det beslutet har var och en rätt att ta även om många naturligtvis är kritiska till de som avstår. Men att gå ut och sprida felaktigheter om vaccinet är något annat – då passerar man en gräns som går emot forskning, vetenskap och myndigheter samt går emot mänsklighetens främsta möjlighet att rädda liv och hejda pandemin.

Om man dessutom är toppolitiker och riksdagsledamot så är det extra allvarligt.

Foto: Sveriges Riksdag