Dubbelt mardrömsbesked för mängder av tågresenärer

2023 02 17

Samtliga SJ-avgångar mellan Malmö och Göteborg ställs in under hela fredagen och lördagen.

Detta på grund av stormen Otto som drar in över västkusten idag, rapporterar flera svenska medier.

– Det finns risk för att träd och grenar kan stoppa ett tåg då. Det blir då svårt att evakuera folk i stormen, säger Emanuel Alvarez, presstalesperson på Trafikverket, till Aftonbladet.

Nästa dåliga nyhet

Men de dåliga nyheterna stannar inte där.

Förutom att tågen ställs in bekräftar nu SJ att det inte heller kommer att sätta in någon annan form av trafik, vanligtvis ersättningsbussar, för att transportera passagerarna.

– Vi kommer inte heller att ha någon ersättningstrafik, säger Jonas Olsson, SJ:s presskommunikatör.

Det innebär med andra ord att den som planerat att resa någonstans på västkusten idag eller imorgon riskerar bli strandad – samtidigt som stormen kulminerar.

Flera tågbolag ställer in

Flera andra tågbolag har också ställt in sina tåg med anledning av stormvarningarna, bland annat Skånetrafiken som varje dag transporterar närmare en halv miljon människor.

– Det gäller även för oss. Trafikverket har stängt av ganska många sträckor i hela systemet. Det gäller framför allt Västkustbanan vilket innebär att alla Öresundståg är inställda mellan Göteborg och Malmö från från 18.00 till 12.00 på lördagen, säger Linda Herkel, presskommunikatör på Skånetrafiken, till Dagens Nyheter.

Inga bussar

Inte heller Skånetrafiken kommer att sätta in ersättningsbussar på de värst drabbade sträckorna.

– Nej, inte där det är orangea varningar, men där det är gula varningar har vi ersättningstrafik. Så vi uppmanar resenärer att kolla i appen vad som gäller, säger Linda Herkel.

Uppmaning till bilförare

Utöver att tågtrafiken stängs av uppmanas även människor som planerat att resa med bil att tänka om.

Rådet är istället att hålla sig hemma, men om man tvunget måste ut bör man till varje pris undvika småvägar.

Om man ska ut med bil på kvällen kan det vara bra att välja större vägar såsom motorvägar där vi inte har träd i närheten som kan falla över vägen. På de mindre vägarna finns det risk att det faller träd. Då kan man bli fast och det vill vi undvika, säger Felicia Danielsson på Trafikverket till DN.

Kan blåsa upp till orkan

På flera håll har SMHI gått ut med både orange och gula varningar.

I västra Skåne beräknas vinden blåsa upp upp i 30 meter per sekund och i Köpenhamn har tre höghus som riskerar att rasa i vindbyarna evakuerats.

– På västkusten där vinden kan blåsa på rakt in kan det mycket väl komma upp till kortvariga orkanvindar, säger Therese Fougman på SMHI till Aftonbladet.

Foto: SJ

Text: Redaktionen