Dubbelt mardrömsbesked för mängder av tågresenärer

2023 02 17

Samtliga SJ-avgångar mellan Malmö och Göteborg ställs in under hela fredagen och lördagen.

Detta på grund av stormen Otto som drar in över västkusten idag, rapporterar flera svenska medier.

– Det finns risk för att träd och grenar kan stoppa ett tåg då. Det blir då svårt att evakuera folk i stormen, säger Emanuel Alvarez, presstalesperson på Trafikverket, till Aftonbladet.

Nästa dåliga nyhet

Men de dåliga nyheterna stannar inte där.

Förutom att tågen ställs in bekräftar nu SJ att det inte heller kommer att sätta in någon annan form av trafik, vanligtvis ersättningsbussar, för att transportera passagerarna.

– Vi kommer inte heller att ha någon ersättningstrafik, säger Jonas Olsson, SJ:s presskommunikatör.

Det innebär med andra ord att den som planerat att resa någonstans på västkusten idag eller imorgon riskerar bli strandad – samtidigt som stormen kulminerar.

Flera tågbolag ställer in

Flera andra tågbolag har också ställt in sina tåg med anledning av stormvarningarna, bland annat Skånetrafiken som varje dag transporterar närmare en halv miljon människor.

– Det gäller även för oss. Trafikverket har stängt av ganska många sträckor i hela systemet. Det gäller framför allt Västkustbanan vilket innebär att alla Öresundståg är inställda mellan Göteborg och Malmö från från 18.00 till 12.00 på lördagen, säger Linda Herkel, presskommunikatör på Skånetrafiken, till Dagens Nyheter.

Inga bussar

Inte heller Skånetrafiken kommer att sätta in ersättningsbussar på de värst drabbade sträckorna.

– Nej, inte där det är orangea varningar, men där det är gula varningar har vi ersättningstrafik. Så vi uppmanar resenärer att kolla i appen vad som gäller, säger Linda Herkel.

Uppmaning till bilförare

Utöver att tågtrafiken stängs av uppmanas även människor som planerat att resa med bil att tänka om.

Rådet är istället att hålla sig hemma, men om man tvunget måste ut bör man till varje pris undvika småvägar.

Om man ska ut med bil på kvällen kan det vara bra att välja större vägar såsom motorvägar där vi inte har träd i närheten som kan falla över vägen. På de mindre vägarna finns det risk att det faller träd. Då kan man bli fast och det vill vi undvika, säger Felicia Danielsson på Trafikverket till DN.

Kan blåsa upp till orkan

På flera håll har SMHI gått ut med både orange och gula varningar.

I västra Skåne beräknas vinden blåsa upp upp i 30 meter per sekund och i Köpenhamn har tre höghus som riskerar att rasa i vindbyarna evakuerats.

– På västkusten där vinden kan blåsa på rakt in kan det mycket väl komma upp till kortvariga orkanvindar, säger Therese Fougman på SMHI till Aftonbladet.

Foto: SJ

Text: Redaktionen


Råttkaos väntas i svensk stad på torsdag – “Kommer vara påtagligt”

2024 04 14

En kommande strejk kan vara på väg att ställa till det rejält i Skåne.

Det handlar om fackförbundet Kommunals krav på SKR om förbättringar gällande bland annat lönevillkor och regler för dygnsvila.

På torsdag nästa vecka lär medlemmarna gå ut i strejk.

Det handlar om över 5 000 medlemmar på 750 arbetsplatser runt om i landet.

Fruktar kaos

Strejken berör flera olika områden.

Bland annat renhållningsarbetare, där nästan alla renhållningsarbetare i Lund ingår i varslet.

Därför fruktar nu staden råttkaos och överfulla soptunnor i och med strejken.

Det rapporterar TV4.

“Kommer bli påtagligt”

Andra yrkesgrupper som berörs är bland annat lokalvårdare och måltidspersonal.

Just renhållningsarbetarnas deltagande i strejken väntas leda till obehagliga utmaningar.

– Det kommer ju att bli överfulla tunnor. Vi ser råttor varje dag, så det är något som kommer att bli påtagligt om det blir strejk, säger Nicklas Kryger som arbetar med saken i staden, till TV4.

Har krävt ordning

Fackförbundet kommunal framhåller att strejken kommer att utbryta om parterna inte kommer överens.

– Kommunal har i årets avtalsförhandlingar bland annat krävt ordning och reda i löneprocesserna, där Kommunal menar att ett skriftlighetskrav vid lönesättning och utbetalning av ny lön i tid, borde vara rena hygienfaktorer i Sveriges största kollektivavtal. Vilket motparten inte velat tillmötesgå, förklarar fackförbundet.

– Kommunal har även krävt att ett helhetsgrepp tas för att skapa hållbara arbetstider, samt förbättringar i dygnsviloregleringarna för bland annat räddningstjänst och LSS-verksamhet. Villkor som motparten i stället vill försämra.  

“Rimliga krav”

Vidare menar man att det inte rör sig om någonting taget ur luften.

– Medlemmarna i Kommunal kräver inga fantasier. Vi har haft rimliga krav. I en svår ekonomisk tid tar vi ansvar för att få ner inflationen och inte bära in yrkanden som är kostnadsdrivande. SKR och Sobona har ändå inte kunnat gå oss till mötes, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.

Foto: J. Cotten

Text: Redaktionen


“På väg mot tredje världskrig” – varnar hela världen

2024 04 15

Sent på söndagskvällen samlades FN:s säkerhetsråd i ett krismöte.

Natten till söndagen gick Iran till attack.

Hundratals drönare och robotar avfyrades mot Israel som ett svar på landets attack mot det iranska konsulatet i Damaskus.

Nu varnar Israel för tredje världskriget.

– Iran måste stoppas innan de driver världen till en punkt utan återvändo, till ett regionalt krig som kan eskalera till ett världskrig, säger den israeliska FN-ambassadören Gillad Erdan till säkerhetsrådet enligt CNN.

"Precis som Adolf Hitler"

FN-ambassadören fortsatte med att varna för att den iranska regimen söker ett världsherravälde genom att “exportera sin radikala revolution över hela världen”.

– Åtgärder måste vidtas nu, inte för Israels skull, inte för regionen skull utan för världens skull. Stoppa Iran idag.

– Igår kväll bevittnade världen en aldrig tidigare skådad eskalering som fungerar som det tydligaste beviset för vad som händer när det inte lyssnas på varningar, säger Gilad Erdan enligt Al Jazeera och tillägger:

– Den islamiska regimen idag skiljer sig inte från Tredje riket, och [Ayatollah] Khamenei skiljer sig inte från Adolf Hitler.

Hävdar självförsvar

Iran själva menar att drönarattacken mot Israel var i linje med den rätt till självförsvar som beskrivs i artikel 51 i FN:s stadgar och som erkänns av internationell lag.

– Slutsatsen drogs att åtgärden var nödvändig och proportionerlig, säger Irans FN:s ambassadör Amir Saeid Iravani och menar att operationen enbart riktade in sig på “militära mål”.

– Iran försöker aldrig bidra till spridning av konflikten i regionen, och inte heller till att eskalera eller sprida spänningen till hela regionen, säger Iravani.

FN: På väg mot "fullskaligt krig"

Redan i fredags varnade USA för att Iran skulle slå till mot Israel i helgen som svar på attacken i Damaskus.

Under anfallet fick Israel hjälp av den amerikanska militären för att skjuta ned de iranska drönarna.

Hur eller om Israel kommer svara är fortfarande oklart.

Iran påstår själva att man “inte har någon avsikt att inleda en konflikt med USA i regionen” men varnar samtidigt för att använda “sin rätt att svara proportionerligt” om USA inleder en militär operation mot “Iran, dess medborgare eller dess säkerhet”.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres sade under samma möte att Mellanöstern är på väg mot ett “fullskaligt krig”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen