Drömstart för Magdalena Andersson (S)

2021 11 14

50 % av svenska folket vill se Magdalena Andersson (S) som Sveriges nya statsminister.

Det beskedet levereras i en helt ny Novusmätning som presenteras nu ikväll.

Centern och SD intressanta

Ulf Kristersson (M) får 40 % i mätningen och 10 % vet inte vem de vill se som statsminister enligt mätningen.

Uppdelat på olika partier framkommer bland annat följande enligt SVT:

▪ Hos S-, V-, och MP-väljare är Magdalena Andersson (S) klar favorit

▪ Hos M- och KD-väljare är Ulf Ulf Kristersson (M) klar favorit

▪ Hos SD:s väljare vill cirka 75 % ha Ulf Kristersson (M) som statsminister

▪ C-väljarna är den grupp som är mest uppdelad – 62 % föredrar Magdalena Andersson som ny statsminister jämfört med 28 % som inte vet och 10 % som vill ha Ulf Kristersson.

▪ L-väljarna ser ut att föredra Ulf Kristersson

ANALYS

Det är en drömstart för Magdalena Andersson (S) att få hela 50 % av stödet i mätningen. Många opinionsmätningar ger visserligen omkring 48-50 % till S-MP-V-C-sidan men samtidigt omkring 47-49 % till M-KD-SD-L-sidan.

Styrkebesked

Att Magdalena Andersson ändå slår Ulf Kristersson med 50 – 40 är ett styrkebesked. Hon har fått en hel del positiv uppmärksamhet i samband med partiledarbytet och en mätning hos Ipsos visar att väljarna ser henne som mycket kompetent.

En tuff uppgift

Samtidigt är det cirka 10 månader till valet och mycket hinner hända. En av Magdalena Anderssons (S) tuffaste uppgifter blir brottsligheten och det kan det bli avgörande för S att inte enbart leverera en skärpt retorik utan även agera på ett sätt så att väljarna uppfattar det som att Socialdemokraterna även gör skärpningar i praktiken.

I takt med att Magdalena Andersson nu får positiva besked i olika mätningar kan man även vänta sig att M-KD-SD-sidan skruvar upp sin retorik och framhåller att Magdalena Andersson må vara ett nytt ansikte på statsministerposten - men inget nytt ansikte för toppskiktet inom S. Och det i sin tur innebär att hon står Löfven mycket nära och att hon är högst ansvarig på regeringens politik de senaste 7 åren

M-KD-SD-sidans förhoppning är att den påminnelsen så snart som möjligt ska få Magdalena Anderssons (s) höga siffor att börja dala..

Foto: Regeringen