Drar gräns – då kan SD-samarbetet skrotas

2023 08 16

Sverigedemokraten Richard Jomshof har hängt löst under de senaste dagarna.

Det var i måndags som oppositionspartierna S, V, MP och C gemensamt gick ut med att man vill avsätta SD-profilen som ordförande för justitieutskottet.

Bakgrunden är uttalanden av Jomshof, bland annat om att bränna fler koraner, som oppositionen menar skadar Sveriges säkerhet.

Liberalerna har idag meddelat att de inte kommer att rösta emot Richard Jomshof, vilket gör att han kommer att sitta kvar.

Men partiet kan ändra sig – om Jomshof börjar uttala sig om andra grupper än muslimer.

Där går gränsen

Bakom beskedet står ett toppnamn och en hög profil inom Liberalerna: riksdagsledamoten tillika ledamot i finansutskottet Carl B Hamilton.

– Jag tror att gränsen går om de (SD, red. anm.) skulle börja uttala sig på samma sätt om judar, och det är inte omöjligt. Men där går absoluta gränsen, säger Hamilton till TV4.

"Särskilt inte om judar"

Enligt Carl B Hamilton är Richard Jomshof och hans uttalanden “en skandal” som visar på “grav omdömeslöshet”.

När tv-kanalen ber honom utveckla vad han menar med den uttalade gränsen är han relativt fåordig.

– L kan inte leva med rasistiska uttalanden om bland annat muslimer och judar och alldeles särskilt inte om judar, framhåller Carl B Hamilton.

"En massmördare"

I Richard Jomshofs uttalanden har han bland annat påstått att profeten Muhammed var en “krigsherre, massmördare, slavhandlare och rövare”.

Trots att man inte ställer sig bakom oppositionens krav på att rösta bort SD-politikern är Liberalerna dock mycket kritiska till utspelen.

I synnerhet eftersom de kommer från representanter för regeringens samarbetsparti.

– Jag har sagt att det är problematiskt för vårt samarbete.  Det är djupt olämpligt att vi har haft diskussioner som gör att Richard Jomshof utsätter Sverige för en onödigt allvarlig situation, säger Pehrson till SvD.

Slår tillbaka

Richard Jomshof har slagit tillbaka mot oppositionens avgångskrav, som bland annat utfärdats av Socialdemokraternas riksdagsledamot Morgan Johansson.

– Med tanke på det komplicerade och känsliga läge Sverige befinner sig i är det ansvarslöst av Morgan Johansson att försöka vinna politiska poäng på det här sättet. I detta läge, och i ljuset av de diskussioner som nu förs, är det extra viktigt att vi står upp för svensk yttrandefrihet och demokrati, framhöll Jomshof i en kommentar till SVT i slutet av juli.  

Foto: Regeringskansliet

Text: Redaktionen