Dramatiskt besked kan vänta Sverige tisdag förmiddag
2023 12 19
På tisdag förmiddag kan det komma ett besked som har stor betydelse för Sverige.
Det är Turkiets president Recep Tayyip Erdogan som har meddelat att han kommer att hålla presskonferens klockan 10.00 imorgon.
Ämnet på dagordningen är Sveriges ansökan om medlemskap i Nato.
Pressträffen kommer att äga rum i samband med Erdogans hemresa från Budapest, där han har träffat Ungerns premiärminister Viktor Orbán, rapporterar Sveriges Radio.
Motstånd mot Sverige
Sveriges Radios Studio Ett uppger att pressträffen kommer att ha rubriken ”Turkiets och Ungerns motstånd till svenskt Natomedlemskap”.
Både Turkiet och Ungern har länge satt sig på tvären och blockerat Sveriges ansökan om att bli medlem i Nato.
Vid presskonferensen imorgon kan det dock komma ett besked.
Sveriges Radio rapporterar att Erdogan då kommer att prata med turkiska journalister på planet hem från Budapest, i syfte att ge ett besked angående Sveriges Natoansökan.
Ställer motkrav
Erdogan har tidigare meddelat att en ratificering av Sveriges ansökan kan bli aktuell först när USA tillmötesgår Turkiet i en specifik fråga.
Den turkiska presidenten kräver att USA:s kongress ska se till att försäljningen av amerikanska F16-plan till Turkiet godkänns.
Först då kan Turkiet tänka sig att ge grönt ljus för Sverige i Nato.
– Jag har gjort min del som president, men jag har också förväntningar, sade Erdogan i turkiska medier tidigare i december, rapporterade al-Jazeera.
– USA borde få igenom det här, så att vi kan ta stegen samtidigt, tillade han.
Kritiserar Sverige
Turkiet har dock ansträngda relationer till USA, och hur det blir med F16-planen är fortfarande oklart.
Både Turkiet och Ungern har framfört olika former av kritik mot Sverige sedan vårt land ansökte om Natomedlemskap.
Turkiet har bland annat kritiserat Koranbränningar i Sverige samt hävdat att Sverige är ett starkt fäste för terrorstämplade PKK.
Ungerns premiärminister Victor Orbán har också varit kritisk till Sverige och ansett att den kritik som Sverige och andra EU-länder har framfört mot Ungern har varit för hård.
Foto: Nato
Text: Redaktionen