Donald Trump vänder sig till Sverige

2024 02 12

Efter att Donald Trump indirekt hotat att skicka Ryssland på Natoländer har presidentkandidaten nu uttalat sig om Sverige.

Det var i lördags som den republikanske presidentkandidaten stod för ett mycket uppmärksammat uttalande i samband med ett valmöte i South Carolina.

Enligt Trump själv kom utspelet efter att han samtalat med ledare för Natoländer. Han ska då ha fått frågan från en ledare från en av alliansens större medlemmar om vad som gäller vid en rysk attack om landet i fråga inte uppfyllt sina ekonomiska skyldigheter.

– Har ni inte betalat? Nej, då skulle jag inte skydda dig. Jag skulle faktiskt uppmuntra dem (Ryssland, red. anm.) att göra vad de vill. Ni måste betala, sade Trump enligt AP.

"Älskar Sverige"

Ett par dagar senare har Trump skruvat ned retoriken.

I ett kort uttalande efter nattens Super Bowl-fest uttalar han sig dessutom om hur han ser på Sverige och ett kommande svenskt medlemskap i Nato.

– Jag älskar Sverige. Jag gillar Nato, jag gillar Sverige, säger Trump till Aftonbladet som kom i kontakt med presidentkandidaten under en efterfest.

"Skrämmande"

Efter Donald Trumps uttalande om att ge Ryssland grönt ljus att invadera Natoländer i ekonomiska trångmål har kritiken inte låtit sig vänta.

– Att uppmuntra invasioner av våra närmaste allierade av mordiska regimer är skrämmande – och det äventyrar amerikansk nationell säkerhet, global stabilitet och vår ekonomi här hemma, sade USA:s president Joe Biden enligt The Guardian.

"Undergräver all vår säkerhet"

Han fick medhåll av Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg som också beklagade Trumps kommentar.

– Nato är fortfarande redo och kan försvara alla allierade, sade Natochefen i ett uttalande.

– Alla förslag om att allierade inte kommer att försvara varandra undergräver all vår säkerhet, inklusive USA:s, och utsätter amerikanska och europeiska soldater för en ökad risk. Jag förväntar mig att oavsett vem som vinner presidentvalet kommer USA att förbli en stark och engagerad Natoallierad.

Fruktar att USA går ut Nato

Under Donald Trumps tid som president 2016-2020 talade han ofta om ett scenario där USA drar tillbaka sitt medlemskap ur Nato.

Många fruktar att Trump skulle förverkliga en sådan idé om han blir vald till president på nytt.

– Det finns en stor oro i Europa att en andra period med Trump som president skulle leda till att USA faktiskt drar sig ur Nato. Det skulle vara ett enormt strategiskt och historiskt misslyckande för vår del som nation, har generalen och tidigare Natokommendören James G. Stavridis sagt till New York Times.

Foto: Nato

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 27

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


Natoledare går ut med sensationellt utspel

2024 02 26

Flera Natoländer överväger att skicka militära trupper till Ukraina.

Det hävdar Slovakiens kontroversielle premiärminister Robert Fico, rapporterar Reuters. 

– Jag kommer att begränsa mig till att säga att mina uppgifter antyder att ett antal Nato- och EU-medlemmar överväger att skicka trupper till Ukraina på bilateral basis, säger Fico efter ett möte med Slovakiens säkerhetsråd.

– Jag kan inte säga i vilket syfte och vad de kommer att göra där, fortsätter premiärministern enligt nyhetsbyrån.

Vidare varnar Fico för en ”eskalering av konflikten i Ukraina” och framhåller att ”ytterligare information inte kan avslöjas för allmänheten”.

Tvärvändning

Robert Ficos uttalande kommer kort innan måndagens stora säkerhetsmöte i Paris. Ett 20-tal europeiska ledare, inklusive Fico, ska träffas för att diskutera framtida åtgärder mot Ryssland.

Om uppgifterna stämmer skulle det innebära en tvärvändning i Natos förhållningssätt till kriget i Ukraina.

Försvarsalliansen har varit tydlig med att man inte vill sända marksoldater till Ukraina. Samtidigt har Nato stärkt sitt försvar i östra Europa som ett svar på den ryska aggressionen.

Vänligt inställd till Ryssland

Ficos uttalanden kan dock vara bra att ta med en nypa salt. Slovakiens ledare har länge intagit en ståndpunkt som har tolkats som pro-rysk.

Premiärministern har motsatt sig militärt stöd till Ukraina och har ständigt återupprepat det ryska narrativet kring kriget.

Han har bland annat  anklagat "ukrainska nazister och fascister” för att provocera Putin till att invadera Ukraina.

"Är inte för fred"

Grigorij Mesežnikov, politisk analytiker och ordförande för den slovakiska tankesmedjan Institute of Public Affairs, menar att Fico har mycket gemensamt med andra ryska sympatisörer.

Bland annat att han ställer sig bakom Moskvas “fredsinitativ”.

– Han och hans allierade hävdar att vi inte borde skicka vapen till Ukraina eftersom det kommer att få kriget att pågå längre. De säger “det kommer att bli fred om vi slutar att skicka vapen till Ukraina”, för om vi inte gör det kommer konflikten att ta slut tidigare, säger han till CNN och tillägger:

– Så i grund och botten är de inte för fred, de är för Ryssland.

 

 

Foto: Nato 

Text: Redaktionen