Donald Trump ryter ifrån om Ukraina: ”Var inte DUMMA”

2024 02 05

Efter månader av diskussioner meddelade senaten i USA:s kongress under natten till måndagen att man har nått en överenskommelse om ett nytt stöd till Ukraina.

Det nya stödpaket har förhandlats fram under flera månader och stöds av president Joe Biden. I paketet ingår ett stöd på 60 miljarder dollar till Ukraina.

Demokraterna har gått med på stora eftergifter för att få fram stödet – bland annat ska 20 miljarder dollar gå till olika åtgärder som ska stärka USA:s södra gräns.

Stödpaketet beskrivs som en stor vinst för Republikanerna som krävt hårdare åtgärder vid den mexikanska gränsen.

– Det är fullt av eftergifter som Demokraterna vanligtvis inte skulle släppa igenom, rapporterar AFP.

Eftergifter som nämns är bland annat:

- Presidenten rätt att släppa in flyktingar av humanitära skäl begränsas

- Asylansökningar ska kunna avfärdas snabbare

- Stater får mandat att stänga gränsövergångar vid särskilda situationer, till exempel om 5 000 migranter tar sig till gränsen under en dag

Trump: ”Var inte DUMMA!”

Nu uttalar sig Donald Trump om det nya stödpaketet.  Ex-presidenten och Republikanernas troliga presidentkandidat är föga imponerad.

Han uppmanar republikaner i representanthuset att rösta ner förslaget.

– Var inte DUMMA! Vi behöver ett separat gräns- och immigrationspaket. Det bör inte vara knutet till utländskt bistånd på något sätt, oavsett form! skriver Trump på sin sociala medie-plattform Truth Social.

– Detta lagförslag är en stor gåva till demokraterna och en dödsdom för det republikanska partiet, tillägger Trump.

Järngrepp om representanthuset

Senaten planerar att hålla den första omröstningen om stödpaketet på onsdag.

Det mesta tyder på att förslaget inte blir verklighet.

Republikanerna har en majoritet i representanthuset och Donald Trumps åsikter genomsyrar partiet.

– Han har upprepade gånger uppmanat partiet att rösta nej till en ny lagstiftning och därmed förhindra att Biden och hans demokrater når en politisk seger inför valet i november, uppger AFP.

Foto: Navy Petty Officer 1st Class Dominique A. Pineiro

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


H&M-bolag i konkurs – efter miljardsatsning

2024 02 26

Trots intensiva och långa förhandlingar med klädjätten H&M går det inte att undvika konkurs.

Det beskedet kom under söndagen av styrelseordförande Michael Berg.

– Jag måste tyvärr meddela att vi har tvingats att ta beslutet att ansöka om konkurs, meddelar han i en skriftlig kommuniké.

Michael Berg representerar bolaget Renewcell, en klädåtervinnare verksamma sedan 2012 med drygt hundra anställda i fabriken i Sundsvall.

Ägs av H&M

Renewcell ägs bland annat av H&M – som är den största aktieägaren av allihop.

– Som en del av förhandlingarna har vi haft intensiva dialoger med såväl nuvarande huvudägare som nya investerare, våra banker samt med andra intressenter, framhåller Michael Berg och tillägger:

– Dessa diskussioner har tyvärr inte varit framgångsrika. Detta är en sorglig dag för miljön, våra anställda, våra aktieägare och våra andra intressenter, och det är ett tecken på bristen på ledarskap och nödvändig förändringstakt i modebranschen.

"Enda företaget som gör det här"

För tre och ett halvt år sedan genomförde Renewcell en miljardsatsning när man tog över lokaler som tidigare huserade världens största tryckpappersbruk.

Årsproduktionen noterades på 60 000 och dubblerades bara några månader senare – samtidigt som det investerades ytterligare 300 miljoner kronor i bolaget.

Men de senaste veckorna har raset gått i snabb takt. I januari varslades 30 personer och bokslutet sköts fram.

Och nu har man alltså nått vägs ände, till Michael Bergs stora frustration.

– Vi är det enda företag som gör det här. Vi har en produkt och process som fungerar och ändå tar det så lång tid för modebranschen att ställa om och köpa det här i en större skala, säger han till Sundsvalls-Tidning.

"Deras produkt är viktig"

Det är Renewcell själva som lämnar in konkursansökan till Stockholms tingsrätt idag.

Även Sundsvalls kommun har beklagat beskedet om att bolaget inte kommer att kunna fortsätta sin verksamhet.

– Vi vet ju om att om världen ska klara sina klimatmål behöver textilindustrin ställa om och där är deras produkt viktig. Så det är ett jättetråkigt besked på flera sätt, säger kommunalrådet Niklas Säwén (S) till samma tidning.

LÄS MER: Klädkedja i konkurs – allt säljs ut på rea

Foto: Sei

Text: Redaktionen