“Dödsstöt” för Sveriges stadskärnor – stort bakslag bekräftas
2024 11 14
Svenska stadskärnor är på god väg att tömmas på fysiska butiker.
Hyrorna chockhöjs.
I kombination med flera andra kostnader som ökar och minskad konsumtion till följd av lågkonjunkturen slår allt fler butiker i Sveriges stadskärnor igen.
Enligt nya siffror från Svensk Handel lägger butiker uppemot en fjärdedel av sin omsättning enbart på hyra.
Helt ohållbart, menar branschorganisationen.
– Vi har under flera års tid varnat för den utveckling vi nu tyvärr tvingas bevittna. Allt fler butikslokaler gapar tomma, säger Martin Kits, chef för Näringspolitik och opinionsbildning på Svensk Handel, i ett uttalande.
"En dödsstöt för levande stadskärnor"
Storstäderna Stockholm, Göteborg och Malmö sticker ut. Här utgör hyran i snitt 24 respektive 19 och 16 procent av butikernas omsättning.
Nivåer långt över vad företagen överhuvudtaget klarar.
Även städer som Karlstad och Uppsala nämns som skräckexempel där hyrorna chockhöjts för butikerna.
– Utöver att det är arbetstillfällen som försvinner är det ett hårt slag mot lokalsamhällen runt om i Sverige. Vi har nått en punkt där välbesökta butiker ersätts av folktomma showrooms för utländska bilmärken. Det riskerar att bli en dödsstöt för levande stadskärnor, säger Martin Kits.
– Fastighetsägarna är svaret skyldiga kring hur våra städer och stadskärnor kommer att upplevas om stora delar av handeln slås ut.
Hela systemet kan sättas ur spel
Enligt Svensk Handel får de senaste årens chockhöjningar av hyran allvarliga konsekvenser.
I övrigt välmående butiker tvingas stänga. Av det skälet vädjar branschorganisationen igen om att tillsätta en statlig utredning för att utvärdera dagens modell för hyresindexering.
Som det ser ut nu kan hela marknads-hyressystemet sättas ur spel.
– Att kostnadsökningen nu sjunker gör varken till eller från för handlarna, vars hyra ligger kvar på den höga nivå som de senaste årens ökning på 20 procent har lett till. Detta alltså trots att fastighetsägarnas faktiska kostnader sjunker.
– Branschen, och samhället, behöver stå bättre rustad nästa gång vi ser en kraftig inflationsökning och därför måste nu regeringen tillsätta en utredning för att skapa en stabilare hyresmarknad, säger Martin Kits.
Foto: T. Williams
Text: Redaktionen