“Dödsdom” för klassisk svensk maträtt – “sviker svenska folket”
2024 10 22
En “dödsdom” för en svensk klassiker på julbordet anses ha fallit.
Det påstår EU-parlamentarikern Emma Wiesner (C) i ett uttalande på X, tidigare Twitter.
Hon reagerar på det faktum att EU på förmiddagen kommit överens om att dubbla sill- och strömningskvoten gällande fiske i centrala Östersjön under kommande år.
– Ekosystemet kollapsar. Att fiskekvoterna då tillåts dubbleras i centrala Östersjön är inget annat än dårskap, framhåller Emma Wiesner.
"Sviker svenska folket"
Centerpartisten pekar finger mot regeringen och kritiserar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) efter beskedet.
Enligt Emma Wiesner har ministern “levererat en dödsdom för strömmingen”.
– KD sviker strömmingen, kustfiskarna, svenska folket och svenska mattraditioner, dundrar EU-parlamentarikern.
EU: Inget lätt beslut
EU själva har gjort ett officiellt uttalande om hur man motiverar beslutet.
– Dagens beslut togs inte lätt eller lättvindigt, men vi har ett ansvar att sätta fiskemöjligheterna på nivåer som kan hjälpa bestånden att återhämta sig till fördel för våra fiskare och deras samhällen, säger Virginijus Sinkevičius, kommissionsledamot med ansvar för miljö, hav och fiske.
– Men vi bör inte dra oss för att ta itu med vår mest angelägna utmaning: Östersjöns miljöstatus. Våra fiskare väntar på konkreta åtgärder från sina länder för att förbättra tillståndet i Östersjön. Jag har sagt det vid ministermötet i september i Palanga och upprepat det igen för ministrarna: det är dags att rädda Östersjön. Fiskbestånden och den biologiska mångfalden kommer att fortsätta att lida om vi inte börjar ta itu med dess miljösituation nu.
Kullgren: Ville ha lägre kvot
Förra året aktualiserades frågan om ett partiellt fiskeförbud i bland annat Östersjön.
Peter Kullgren uttryckte då att ett sådant EU-förslag skulle lägga en “våt filt över Sveriges kustnära småskaliga fiske” och hota den lokalt inlagda sillen “som alltid varit självklar på julbordet”.
Regeringen har under förhandlingarna med EU nu haft målsättningen att fisket ska begränsas och ha så låga kvoter som möjligt.
Så blir det alltså inte.
– Vi anser att förslaget i delar behöver ändras för att bestånden snabbare ska kunna återhämta sig, vilket är en förutsättning för fiskenäringens långsiktiga hållbarhet och för att undvika negativa effekter för småskaligt kustfiske, framhöll Kullgren i en debattartikel i Aftonbladet förra veckan.
– För strömmingen i Bottenhavet och i centrala Östersjön tänker vi driva på för mer försiktigt satta kvoter än kommissionens förslag – dels för att påskynda återhämtningen, dels för att vi vill vara säkra på att den positiva trenden är bestående.
Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet
Text: Redaktionen