Diskas från Eurovision

2021 03 28

Diktaturen Belarus bidrag i årets Eurovision diskas och får inte delta när musiktävlingen hålls i Rotterdam i slutet av maj.

Orsaken är att landets bidrag är för politiskt och därmed inte uppfyller kraven för att medverka. Belarus skickade först in ett bidrag som stoppades av samma anledning då det innehöll textrader som tolkades som negativa till de som kräver demokrati och frihet och protesterar mot landets diktator Aleksandr Lukasjenko.

Belarus sände då in ett andra bidrag men nu stoppas även det av samma anledning och The European Broadcasting Union EBU har nu fått nog och diskar Belarus. Liberalernas EU-parlamentariker Karin Karlsbro har jobbat hårt för att stoppa Belarus medverkan.

- Jag är självklart extremt glad över att vi i år, när vi behöver det kanske mer än någonsin, kan se fram emot en Europeisk sångfest tillsammans i maj som inte svärtas ner av Lukasjenkas propaganda. Men samtidigt är jag besviken på EBU. Besviken på att man bjöd Lukasjenka på denna mediacirkus. Redan i februari, innan Belarus utsett sitt bidrag till årets tävling, samlade jag in underskrifter i Europaparlamentet för att trycka på EBU att suspendera Belarus ur organisationen och diska dem från årets Eurovision. Just därför att vi som jobbar för demokrati i Belarus varje dag vet hur Lukasjenka tänker. Vi vet hur han politiserar både kulturen och sporten för sina egna ändamål. Men man behövde låta Lukasjenka få skicka in ett bidrag som så uppenbart var ett hot mot de modiga demonstranter som gått ut på gatorna i Belarus i över ett halvår. Man gav till och med Belarus en chans till att välja en ny låt som inte var politisk. Men självklart valde Lukasjenka samma band, och en lika politisk låt. Så jag är glad idag och kommer se fram emot att se Tusse tävla i Eurovision i maj och att han slipper tävla mot den Belarusiska diktaturen! Men jag väntar mig mer av EBU, säger Karin Karlsbro (L).

[forminator_poll id="2399"]

JUST NU: Viktor Orban kan straffas stenhårt

2025 04 01

Tysklands tillträdande regeringen kräver att EU tar i med hårdhandskarna mot Ungern.

Det visar ett dokument som Politico tagit del av.

I dokumentet föreslår kristdemokratiska CDU och deras tilltänkta regeringspartner, Socialdemokraterna SPD, att EU ska stoppa bidrag och upphäva rösträtten för länder som bryter mot viktiga demokratiska principer.

– Även om Ungern inte nämns vid namn är det tydligt att utkastet till avtal är riktat till EU:s stora förövare – som i åratal har anklagats för att nedmontera demokratiska principer, inskränka pressfriheten och begränsa domstolarnas oberoende, rapporterar Politico.

”Upphävande av rösträtt”

CDU och SPD förhandlar för närvarande om att bilda en koalition som ska styra Tyskland under den kommande mandatperioden. 

Enligt Politico är partierna överens om att EU bör agera hårdare mot länder som Ungern.

– Befintliga skyddsinstrument, från överträdelseförfaranden och undanhållande av EU-medel till upphävande av rösträtt i Europeiska unionens råd, måste tillämpas mycket mer konsekvent än tidigare, står det i utkastet som tidningen tagit del av.

Artikel 7 kan aktiveras

Det har tidigare rapporterats om att EU övervägt att åberopa artikel 7 mot Ungern. Artikel 7 innebär att ett land fråntas sin rösträtt.

Om det skulle inträffa vore det ett historiskt beslut.

Artikel 7 har aldrig åberopats mot något medlemsland.

För att artikelns ska aktiveras krävs det stor enhällighet. Fyra femtedelar av EU-medlemmarna måste ge grönt ljus.  

EU:s svarta får

Ungern pekas ofta ut som EU:s ”svarta får”.

Under premiärminister Viktor Orban har demokratin nedmonterats i landet. År 2022 fastslog EU att Ungern inte längre kan räknas som en fullvärdig demokrati på grund av flera antidemokratiska reformer som den ungerska regeringen genomfört.

Orban och hans parti Fidesz anklagas bland annat för att ha begränsat pressfriheten och minskat domstolarnas oberoende.

Dessutom har kritik riktats mot den utbredda korruptionen i Ungern och tillbakadragandet av asylsökande och hbtqi-personers rättigheter.  

Foto: Romiro

Text: Redaktionen 


JUST NU: Trump vill kandidera mot Obama

2025 04 01

Donald Trump har öppnat för att sitta kvar som president under en tredje mandatperiod, trots att det är förbjudet enligt konstitutionen.

I en exklusiv intervju med NBC News framhöll Trump att det finns metoder för att göra det. 

– Jag skämtar inte. Men jag brukar säga till dem att vi har en lång väg att gå och att det är väldigt tidigt i administrationen, sade han till kanalen.

Nu berättar Trump vem han skulle vilja kandidera mot i ett hypotetiskt nästa val, rapporterar The Hill.

När Fox News journalist Peter Doocy frågar honom om han skulle välkomna att Demokraterna ställer upp med tidigare president Barack Obama i nästa val, svarar Trump:

– Jag skulle älska det. Det är en mycket bra fråga. Jag skulle vilja se det hända.

– Folk ber mig att kandidera igen och det säger att det finns sätt att göra det. Men jag har inte undersökt det. Jag har fortfarande nästan fyra år kvar.

Måste ändra konstitutionen

Barack Obama och Donald Trump får inte ställa upp i nästa presidentval enligt den amerikanska konstitutionen. Det 22:a tillägget fastslår att presidenter inte får sitta kvar i mer än två mandatperioder.

Det är dock möjligt att ändra konstitutionen, men ett sådant förslag måste röstas igenom med klar majoritet.

Två tredjedelar av både senaten och representanthuset måste rösta ja. I dagsläget har Republikanerna en knapp majoritet i representanthuset och senaten, vilket gör ett sådant scenario osannolikt.

Det finns dock ytterligare en möjlighet.

Om två tredjedelar av USA:s delstater ställer sig bakom förslaget kan de utlysa ett nationellt konvent för att föreslå en ändring av konstitutionen.

Den föreslagna ändringen måste sedan ratificeras av minst 38 av 50 delstater, vilket också är osannolikt då många delstater styrs av Demokraterna.

Foto: The White House resp

Text: Redaktionen