Vanlig miss hos hushållen – stor kostnad för villaägare
2023 09 21
Anmälningarna om husskador vällde in till Sveriges försäkringsbolag i augusti.
Mängder av dem gällde vattenskador efter månadens kraftiga skyfall, inte minst i samband med stormen Hans i början av månaden.
Exempelvis fick försäkringsbolaget If in över tusen stycken.
Kostsamt misstag
Ingenting tyder på att extremväder kommer att bli mindre förekommande i framtiden.
Tvärtom, enligt meteorologer och klimatforskare.
I takt med det pekar If ut ett alldeles för vanligt misstag bland Sveriges villigare: att prioritera estetik framför det praktiska.
Och det kan komma att bli kostsamt, varnar försäkringsbolaget i ett pressmeddelande.
– Förr var husägare mer insatta i byggnadsvård och risker. Där vinden kom från satte man täta buskar – i söder hade man lövträd som skydd mot solen, säger Per Sjölander som är skadeexpert inom byggnadsskador på just If.
– Min erfarenhet är att många husägare idag har tappat kunskap om exempelvis vindskydd för sitt hus.
Köper dyr inredning
Istället tycks många välja att lägga sina pengar på dyr inredning. hemmabio eller spa – och det i sig riskerar mycket större skadekostnader vid en eventuell översvämning.
Försäkringsbolaget går därför ut med en direkt uppmaning och direktiv till landets villaägare: se till att ditt hushåll har sandsäckar och länspump. Och inte minst stöttor att fixera tätning mot golvbrunnar med.
I synnerhet när det gäller hus med källare.
– När de extrema skyfallen kommer är det viktigt att inte sitta och vänta. Man kan göra de första insatserna själv, där man har ett eget ansvar, säger Pär Sjölander.
Kapar anslag till klimatanpassning
Ifs varning kommer i efterspelet av att regeringen precis lagt fram höstens budget.
I den minskas anslaget till klimatanpassningsarbete med en tredjedel.
En direkt konsekvens blir att myndigheternas förutsättningar att skydda samhällen mot extremväder som skyfall, skred, värmeböljor och bränder blir sämre.
– Det här kom som en överraskning, säger Mette Lindahl Olsson, som är chef för enheten för beslutsstödsystem på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, till Dagens Nyheter.
Exakt hur riskområden ska identifieras framöver är just nu oklart.
– Jag vet inte om regeringen inte vill att vi ska kartlägga risker och stödja kommuner och länsstyrelser med beslutsunderlag, säger Mette Lindahl Olsson.
Foto: M. Lis
Text: Redaktionen