QATAR: Diktaturen tvärvänder inför VM

2022 11 18

Med enbart två dagar kvar till världens största fotbollsarrangemang släpper Qatar en nyhetsbomb för supportrarna.

Ingen öl får säljas under fotbolls-VM.

Det låter värdnationen Qatar meddela drygt 48 timmar före premiärmatchen, rapporterar The New York Times.

Beslutet är en tvärvändning och en dramatisk förändring av den alkoholplan som senaste månaden ökat spänningarna mellan FIFA, fotbollens globala styrande organ, och Qatar, en konservativ muslimsk nation där alkoholförsäljning kontrolleras hårt.

Lovade öl till supportrarna

Uppgifterna från Qatar kommer blott en vecka efter att landet gått med på att flytta dussintals öltält till mer diskreta platser.

– Öl kommer att finnas tillgängligt när portarna öppnas, vilket är tre timmar innan avspark. Den som vill ta en öl kommer att kunna göra det. Och sedan när de lämnar stadion också i en timme efter slutsignalen, uppgav en källa till Reuters tidigare i höstas.

Undantag i lyxsviter

Tidigare var beskedet att öl skulle få lov att säljas mellan 18.30-01.00 varje dag under den månad som VM pågår. En klar begränsning jämfört med tidigare turneringar – då det varit öppet hela dagarna.

– Förra veckan försökte qatariska arrangörer att tona ner den ökande spänningen kring ölförsäljningen genom att säga att operativa planer fortfarande håller på att slutföras och att förändringar fortfarande görs vid "platser för vissa fanområden”, framhåller New York Times.

En del av publiken kommer dock fortfarande att få lov att serveras öl inne på arenorna, skriver New York Times. Nämligen de FIFA-tjänstemän och andra rika gäster som reserverat platser i lyxsviterna på läktarna.

Rapporten om förbudet kommer från en VM-tjänsteman som enligt New York Times har insyn i de nya planerna.

– Tjänstemannen bad om att inte bli namngiven eftersom de inte var behörig att tala med nyhetsmedia och eftersom Qatar fortfarande förberedde sitt officiella tillkännagivande på fredagsmorgonen.

Fotbollssupportrar rasar

Beslutet kastar bensin på elden för redan irriterade fans. Fotbollssupportrar över hela världen har rasat över bland annat att mycket tyder på att Qatar tilldelats värdskapet på grund av mutor, samt att mästerskapet för första gången ska äga rum på vintern istället för sommaren som är tradition. Även brott mot mänskliga rättigheter har argumenterats som skäl till att landet inte borde få lov att arrangera fotbolls-VM.

På sociala medier höjs nu rösterna ytterligare efter dagens besked.

Ingen öl, herregud! En mardröm för fansen på arenorna. Fotboll och öl går hand i hand, tillsammans med en ordentlig korv! Ännu en bra anledning att bojkotta VM, även på TV! skriver en användare på Twitter.

Utan tvekan ett dumt beslut som slår mot fansen, men om vi inte är försiktiga kommer diskussionen om Qatar handla om öl, och inte de andra tyngre sakerna som de helst vill undvika att prata om, skriver en annan. 

Förbudet försvårar även för FIFA. Fotbollsorganisationen har ett avtal med den amerikanska öltillverkaren Budweiser värt 75 miljoner dollar.

Ett avtal som alltså riskerar att brinna inne när Qatar vänder om alkoholservering till VM-publiken.

Annie Lööf ville bojkotta

Att Qatar är värd för fotbolls VM 2022 har rört upp känslor i hela fotbollsvärlden. Anledningarna är bland annat de återkommande rapporterna om stora dödsfall bland gästarbetare i landet och mutankalgelserna i samband med tilldelandet.

I februari uppmanade Centerpartiets partiledare Annie Lööf Sverige att bojkotta turneringen.

Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen, sade Centerledaren i SVT i februari.

Sverige deltar inte i turneringen efter att ha misslyckats att kvalificera sig.

Foto: E. Kerbey resp D. Hurst

Text: Redaktionen