QATAR: Diktaturen tvärvänder inför VM

2022 11 18

Med enbart två dagar kvar till världens största fotbollsarrangemang släpper Qatar en nyhetsbomb för supportrarna.

Ingen öl får säljas under fotbolls-VM.

Det låter värdnationen Qatar meddela drygt 48 timmar före premiärmatchen, rapporterar The New York Times.

Beslutet är en tvärvändning och en dramatisk förändring av den alkoholplan som senaste månaden ökat spänningarna mellan FIFA, fotbollens globala styrande organ, och Qatar, en konservativ muslimsk nation där alkoholförsäljning kontrolleras hårt.

Lovade öl till supportrarna

Uppgifterna från Qatar kommer blott en vecka efter att landet gått med på att flytta dussintals öltält till mer diskreta platser.

– Öl kommer att finnas tillgängligt när portarna öppnas, vilket är tre timmar innan avspark. Den som vill ta en öl kommer att kunna göra det. Och sedan när de lämnar stadion också i en timme efter slutsignalen, uppgav en källa till Reuters tidigare i höstas.

Undantag i lyxsviter

Tidigare var beskedet att öl skulle få lov att säljas mellan 18.30-01.00 varje dag under den månad som VM pågår. En klar begränsning jämfört med tidigare turneringar – då det varit öppet hela dagarna.

– Förra veckan försökte qatariska arrangörer att tona ner den ökande spänningen kring ölförsäljningen genom att säga att operativa planer fortfarande håller på att slutföras och att förändringar fortfarande görs vid "platser för vissa fanområden”, framhåller New York Times.

En del av publiken kommer dock fortfarande att få lov att serveras öl inne på arenorna, skriver New York Times. Nämligen de FIFA-tjänstemän och andra rika gäster som reserverat platser i lyxsviterna på läktarna.

Rapporten om förbudet kommer från en VM-tjänsteman som enligt New York Times har insyn i de nya planerna.

– Tjänstemannen bad om att inte bli namngiven eftersom de inte var behörig att tala med nyhetsmedia och eftersom Qatar fortfarande förberedde sitt officiella tillkännagivande på fredagsmorgonen.

Fotbollssupportrar rasar

Beslutet kastar bensin på elden för redan irriterade fans. Fotbollssupportrar över hela världen har rasat över bland annat att mycket tyder på att Qatar tilldelats värdskapet på grund av mutor, samt att mästerskapet för första gången ska äga rum på vintern istället för sommaren som är tradition. Även brott mot mänskliga rättigheter har argumenterats som skäl till att landet inte borde få lov att arrangera fotbolls-VM.

På sociala medier höjs nu rösterna ytterligare efter dagens besked.

Ingen öl, herregud! En mardröm för fansen på arenorna. Fotboll och öl går hand i hand, tillsammans med en ordentlig korv! Ännu en bra anledning att bojkotta VM, även på TV! skriver en användare på Twitter.

Utan tvekan ett dumt beslut som slår mot fansen, men om vi inte är försiktiga kommer diskussionen om Qatar handla om öl, och inte de andra tyngre sakerna som de helst vill undvika att prata om, skriver en annan. 

Förbudet försvårar även för FIFA. Fotbollsorganisationen har ett avtal med den amerikanska öltillverkaren Budweiser värt 75 miljoner dollar.

Ett avtal som alltså riskerar att brinna inne när Qatar vänder om alkoholservering till VM-publiken.

Annie Lööf ville bojkotta

Att Qatar är värd för fotbolls VM 2022 har rört upp känslor i hela fotbollsvärlden. Anledningarna är bland annat de återkommande rapporterna om stora dödsfall bland gästarbetare i landet och mutankalgelserna i samband med tilldelandet.

I februari uppmanade Centerpartiets partiledare Annie Lööf Sverige att bojkotta turneringen.

Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen, sade Centerledaren i SVT i februari.

Sverige deltar inte i turneringen efter att ha misslyckats att kvalificera sig.

Foto: E. Kerbey resp D. Hurst

Text: Redaktionen


Willys och Hemköp stoppar populär produkt – gäller resten av 2024

2024 07 26

Axfood har gett besked om att matjätten sätter stopp för vissa livsmedel.

Under den senaste tiden har beståndet av surströmming uppmärksammats i Sverige.

Det råder stora utmaningar för odlare och surströmmingen bedöms i viss mån vara hotad.

Livsmedelsjätten Axfood, som äger Willys och Hemköp, har gett besked om att man sätter stopp för försäljningen av surströmming och annan fisk och skaldjur under resten av året.

Långsiktigt arbete

I WWF:s senaste fiskguide har strömming från Östersjön fått rött ljus. 

Det innebär att arten bedöms som hotad och helt bör undvikas.  

– Även om det inte är det småskaliga fisket som är det stora problemet, är strömmingsbeståndets biomassa lägre och åtgärder behöver vidtas, framhåller Axfood.

– Axfoods butiker kommer därför inte att sälja surströmming under säsongen 2024. Tillsammans med leverantörer ses nu olika hållbara lösningar över för att framöver kunna erbjuda surströmming på ett långsiktigt hållbart sätt framöver. 

“Borde inte tillåtas”

Åsa Domeij, Axfoods hållbarhetschef, har uttalat sig om situationen.

– Det är det industriella och storskaliga trålfisket av sill/strömming för fodertillverkning som inte borde tillåtas eftersom det leder till utfiske och därför förstör möjligheterna för det kustnära och småskaligt garnfiske för konsumtion, till exempel surströmming.

“Blandade känslor”

En annan som har kommenterat saken är Urban Winther som är butikschef för en Willysaffär i Luleå.

– Det är ju verkligen blandade känslor. Jag har respekt för att den har blivit rödlistad och det är ju väldigt ont om strömming. De sista åren har vi inte alls fått tag i de volymer som vi önskar, säger han till Sveriges Radio.

– Det är ju en otrolig brist på det.

Nya räkor

Axfood ersätter även de svenska räkorna i butikerna av liknande skäl.

– Även den svenska räkan har rött ljus i WWF:s fiskguide. I och med att den dessutom förlorat sin miljömärkning från MSC har den tillsvidare ersatts av räkor från Norge i Axfoods butiker.

Foto: Willys Axfood

Text: Redaktionen


Bilister påverkas av ny lag – föreslår indraget körkort

2024 07 25

Från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff trots att en ny lag har gett effekt.

Under en längre tid hade flera städer problem med ungdomar som åkte runt och spelade hög musik i sina bilar.

2021 kom en ny lag som möjliggjort böter som en konsekvens för den som spelar för hög musik.

Lagen har gett effekt, men från polishåll föreslår man nu ännu hårdare straff för bilisterna.

Det rapporterar SVT.

Har minskat

Antalet bötfällda i bland annat Dalarna har minskat kraftigt på sistone.

– Det är glädjande att se att fler bilförare nu tar hänsyn till reglerna och till sina medmänniskor, säger Kjell Bond, som är kommunpolis i Rättvik, till SVT.

Vill se hårdare straff

Trots att den nya lagen har gett effekt vill Kjell Bond se ännu hårdare straff.

Han föreslår att indraget körkort skulle kunna leda till en ännu bättre utveckling.

– Många bilister skulle tänka sig för både en och två gånger innan de spelar hög musik om de riskerar att förlora sitt körkort, säger han.

20 000 än så länge

Det återstår att se om man nöjer sig med böter eller om indraget körkort kan bli verklighet för den som spelar för hög musik framöver.

Transportstyrelsen har i dagarna släppt ny statistik, och under årets första halvår så förlorade 20 000 svenskar sitt körkort.

– Transportstyrelsen beslutade om nästan 20 000 körkortsåterkallelser under första halvan av 2024, framhåller myndigheten.

– Det är en liten ökning på 2,6 procent jämfört med motsvarande period året innan. Återkallelserna på grund av väsentliga trafikbrott minskar tydligt. Samtidigt fortsätter återkallelserna på grund av rattfylleri eller drograttfylleri att öka. Det visar Transportstyrelsens statistik.

Tydliga riskbeteenden

Mikael Andersson, presschef på Transportstyrelsen, kommenterar siffrorna.

– Både fortkörningar och rattfyllerier är tydliga riskbeteenden i trafiken, säger han.

– En körkortsåterkallelse är en markering från samhället om ett trafikfarligt och oacceptabelt beteende, även om beslutet i sig är en renodlad trafiksäkerhetsåtgärd.

Foto: W. Kei

Text: Redaktionen