QATAR: Diktaturen tvärvänder inför VM

2022 11 18

Med enbart två dagar kvar till världens största fotbollsarrangemang släpper Qatar en nyhetsbomb för supportrarna.

Ingen öl får säljas under fotbolls-VM.

Det låter värdnationen Qatar meddela drygt 48 timmar före premiärmatchen, rapporterar The New York Times.

Beslutet är en tvärvändning och en dramatisk förändring av den alkoholplan som senaste månaden ökat spänningarna mellan FIFA, fotbollens globala styrande organ, och Qatar, en konservativ muslimsk nation där alkoholförsäljning kontrolleras hårt.

Lovade öl till supportrarna

Uppgifterna från Qatar kommer blott en vecka efter att landet gått med på att flytta dussintals öltält till mer diskreta platser.

– Öl kommer att finnas tillgängligt när portarna öppnas, vilket är tre timmar innan avspark. Den som vill ta en öl kommer att kunna göra det. Och sedan när de lämnar stadion också i en timme efter slutsignalen, uppgav en källa till Reuters tidigare i höstas.

Undantag i lyxsviter

Tidigare var beskedet att öl skulle få lov att säljas mellan 18.30-01.00 varje dag under den månad som VM pågår. En klar begränsning jämfört med tidigare turneringar – då det varit öppet hela dagarna.

– Förra veckan försökte qatariska arrangörer att tona ner den ökande spänningen kring ölförsäljningen genom att säga att operativa planer fortfarande håller på att slutföras och att förändringar fortfarande görs vid "platser för vissa fanområden”, framhåller New York Times.

En del av publiken kommer dock fortfarande att få lov att serveras öl inne på arenorna, skriver New York Times. Nämligen de FIFA-tjänstemän och andra rika gäster som reserverat platser i lyxsviterna på läktarna.

Rapporten om förbudet kommer från en VM-tjänsteman som enligt New York Times har insyn i de nya planerna.

– Tjänstemannen bad om att inte bli namngiven eftersom de inte var behörig att tala med nyhetsmedia och eftersom Qatar fortfarande förberedde sitt officiella tillkännagivande på fredagsmorgonen.

Fotbollssupportrar rasar

Beslutet kastar bensin på elden för redan irriterade fans. Fotbollssupportrar över hela världen har rasat över bland annat att mycket tyder på att Qatar tilldelats värdskapet på grund av mutor, samt att mästerskapet för första gången ska äga rum på vintern istället för sommaren som är tradition. Även brott mot mänskliga rättigheter har argumenterats som skäl till att landet inte borde få lov att arrangera fotbolls-VM.

På sociala medier höjs nu rösterna ytterligare efter dagens besked.

Ingen öl, herregud! En mardröm för fansen på arenorna. Fotboll och öl går hand i hand, tillsammans med en ordentlig korv! Ännu en bra anledning att bojkotta VM, även på TV! skriver en användare på Twitter.

Utan tvekan ett dumt beslut som slår mot fansen, men om vi inte är försiktiga kommer diskussionen om Qatar handla om öl, och inte de andra tyngre sakerna som de helst vill undvika att prata om, skriver en annan. 

Förbudet försvårar även för FIFA. Fotbollsorganisationen har ett avtal med den amerikanska öltillverkaren Budweiser värt 75 miljoner dollar.

Ett avtal som alltså riskerar att brinna inne när Qatar vänder om alkoholservering till VM-publiken.

Annie Lööf ville bojkotta

Att Qatar är värd för fotbolls VM 2022 har rört upp känslor i hela fotbollsvärlden. Anledningarna är bland annat de återkommande rapporterna om stora dödsfall bland gästarbetare i landet och mutankalgelserna i samband med tilldelandet.

I februari uppmanade Centerpartiets partiledare Annie Lööf Sverige att bojkotta turneringen.

Jag älskar att titta på fotboll, men i Qatar kränks de mänskliga fria rättigheterna dagligen, sade Centerledaren i SVT i februari.

Sverige deltar inte i turneringen efter att ha misslyckats att kvalificera sig.

Foto: E. Kerbey resp D. Hurst

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen