JUST NU: Diktaturen lovordar Ryssland

2022 04 19

Kina kommer att fortsätta och stärka sitt ”strategiska samarbete” med Ryssland oavsett hur det internationella landskapet förändras.

Det konstaterar Kinas utrikesdepartement i ett uttalande, rapporterar CNN.

Gemensam framtid

Kinas vice utrikesminister Le Yucheng förmedlade landets ställning gentemot Ryssland i ett möte med Rysslands ambassadör i Kina Andrey Denisov på måndagen.

– Oavsett hur det internationella landskapet kommer att förändras så kommer Kina att fortsätta att stärka den strategiska samordningen med Ryssland för att uppnå ett ”win-win” samarbete. Tillsammans kan vi skydda våra gemensamma intressen och främja uppbyggnaden av en ny typ av internationella relationer och ett samarbete med en gemensam bild av framtiden för mänskligheten, säger Le Yucheng enligt uttalandet.

Ökad handel mellan länderna

Enligt Kina har handeln mellan länderna under årets första kvartal ökat kraftigt.

Vice utrikesministern konstaterar att handeln ökat med nästan 30 procent och uppmäts till 38,2 miljarder dollar under årets första kvartal.

– Ett bevis på den enorma motståndskraften i vårt bilaterala samarbete, säger han, enligt CNN.

Diskuterade Ukraina

Parterna diskuterade även Rysslands krig i Ukraina. Men Kinas utrikesdepartement redogör inte för vilka detaljer som diskuterades.

Bakgrund

Kina har via offentliga uttalanden och i samband med internationella toppmötet utryckt att landet intagit en neutral ståndpunkt gällande kriget i Ukraina.

Landet vägrar att kalla Rysslands krig för en invasion och har inte fördömt ryska handlingar i kriget. Kina har även deklarerat att de inte stöttar sanktioner mot Rysslands ekonomi.

Före invasionen deklarerade Kinas diktator Xi Jinping och hans ryska motsvarighet Vladimir Putin att ländernas samarbete ”inte har några gränser”.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen