JUST NU: Belarus inleder militärövningar nära Ukrainas gräns

2022 05 06

På onsdagen har den belarusiska armén plötsligt inlett omfattande militärövningar nära den ukrainska gränsen.

Övningarna ska ha inletts efter ett samtal mellan den ryska diktatorn Vladimir Putin och hans motsvarighet i Belarus, Alexandr Lukasjenko, rapporterar Reuters med hänvisning till ett uttalande från försvarsdepartementet i Belarus.

”Testa stridsberedskap”

Enligt det belarusiska försvarsdepartementet syftar de storskaliga militärövningarna till att ”testa landets stridsberedskap”.

– Det är planerat att övningen kommer att involvera förflyttning av ett bytande antal militära fordon, vilket kan bromsa trafiken på vägarna, skriver departementet i ett uttalande, enligt Reuters.

Utgör inget hot

Försvarsdepartementet försäkrar att militärövningen inte ska ses som ett hot mot Belarus grannländer eller som ett hot mot Europa i allmänhet, rapporterar nyhetsbyrån.

Landets diktator Alexandr Lukasjenko samtalade under tisdagen med  Rysslands ledare Vladimir Putin. Enligt officiella uttalanden diskuterade parterna bland annat Rysslands ”militära operationen” i Ukraina.

Rysslands bästa vän

Belarus är en nära allierad till Ryssland. Den ryska armén inledde sin invasion den 24 februari, kort efter att landets militära styrkor hållit gemensamma övningar med belarusiska styrkor.

Det gav Ryssland  en möjlighet att flytta flera trupper närmare den ukrainska gränsen.

Områden i Ukraina som gränsar till Belarus attackerades av ryska styrkor under krigets första fas. I nuläget har ryska trupper lämnat dessa områden och riktar sin militära offensiv mot regioner i östra och södra Ukraina.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen