Diktatur hävdar: ”Akut militär situation”
2024 10 09
Spänningarna mellan Nordkorea och Sydkorea intensifieras ytterligare.
Under onsdagen meddelar den nordkoreanska regimen att samtliga gränsövergångar till grannlandet stängs. Det innebär att det kommer bli helt omöjligt att ta sig från Sydkorea till Nordkorea eller tvärtom.
Vägar och järnvägar som har underlättat resor mellan länderna stängs med omedelbar verkan.
Den nordkoreanska försvarsmakten kallar beskedet för ett ”viktigt militärt steg”.
– Den akuta militära situationen som råder på den koreanska halvön kräver att de väpnade styrkorna i Nordkorea vidtar en beslutsam och stark åtgärd för att på ett trovärdigt sätt försvara den nationella säkerheten, framhåller Koreanska folkarmén (KFA) i ett uttalande.
Hätsk retorik senaste året
Det nya beslutet är främst av symboliskt värde. Vägar och järnvägar som leder från Nordkorea till söder används sällan och har stegvis nedmonterats av nordkoreanska myndigheter.
Onsdagens besked följer dock en oroväckande trend: Nordkorea agerar alltmer aggressivt mot Sydkorea.
I början av 2024 beslutade diktatorn Kim Jong-Un att Nordkorea inte längre ska sträva efter en återförening med grannen i söder.
– Jag tror att det är nödvändigt att revidera en del av innehållet i Nordkoreas konstitution. Enligt min mening är det nödvändigt att ta bort uttryck som ”norra halvan” och ”fredlig återförening”, sade diktatorn i januari.
Samtidigt underströk Kim Jong-Un att Sydkorea måste ”cementeras som Nordkoreas huvudfiende”.
Han konstaterade även att den omskrivna konstitutionen måste fastslå att Nordkorea ska annektera och underkuva Sydkorea om ett nytt krig bryter ut.
Massiva militära utgifter
Nordkorea har enligt uppgift världens fjärde största krigsmakt. Det är det mest militariserade landet sett i förhållande till folkmängden.
– Militärutgifterna under senare år har beräknats till cirka en fjärdedel av bruttonationalprodukten (BNP). Militären har över en miljon soldater och flera miljoner reservister. Värnplikten kan vara upp till tolv år i armén och upp till tio år i marinen, uppger Utrikespolitiska institutet, UI, i en analys.
Nordkorea beräknas även inneha mellan 15 och 60 kärnvapen.
Foto: F. Andrejevic
Text: Redaktionen