JUST NU: Diktatorns ord till Viktor Orban efter valsegern

2022 04 04

Rysslands diktator Vladimir Putin har gratulerat Ungerns premiärminister Viktor Orban till valsegern i landet.

Putin var snabb på bollen och konstaterade att Orbans valseger förhoppningsvis ytterligare kan bidra till att stärka banden mellan Ungern och Ryssland, rapporterar AFP.

Trots den svåra situation

– Den ryska statschefen utryckte ett förtroende för att en fortsatt utveckling av bilaterala partnerskapsförbindelser fullt ut tillgodoser intressena för folken i Ryssland och Ungern, trots den svåra internationella situationen, sa Kreml i ett uttalande enligt nyhetsbyrån.

Isolerad

69-årige Putins gratulation till Orban kommer efter att diktatorn blivit allt mer isolerad av omvärlden efter  att han inledde sitt brutala anfallskrig mot grannlandet Ukraina.

Ungerns premiärminister är en av få allierade som Putin har i Europa och Nato. Ungern har tagit en neutral ställning och vägrat låta vapen, som är ansedda för militären i Ukraina, passera genom landet.

Diplomatiskt har dock Orban vidhållit EU:s linje och ej motsatt sig unionens sanktioner mot Ryssland.

Har pekat ut Orban

Ukrainas president Volodymyr Zelensky har tidigare pekat ut Viktor Orban som en vän av Ryssland och har anklagat honom för att inte kunna välja sida i kriget.

– Du borde en gång för alla bestämma på vems sida du står, sade president Zelensky tidigare i en skarp uppmaning till Viktor Orban.

Bara drygt tre veckor innan Rysslands krig mot Ukraina reste Orban – trots protester från sina EU-kollegor – till Moskva för att träffa Putin.

– Detta är vårt 13:e möte. Jag har stora förhoppningar om att vi kan arbeta tillsammans många år framöver, sa Orban till Putin vid mötet, rapporterar France 24.

Utropade sig själv som segrare

Sent på söndagskvällen utropade sig Viktor Orban sig själv som segrare i det ungerska valet. Hans parti Fidez hade fått en majoritet av rösterna när vallokalerna stängdes.

– Vi har tagit en klar seger, en seger så stor att den kanske kan ses från månen – och definitivt från Bryssel, sa Orban inför jublande partivänner.

Foto: President of Russia resp Viktor Orban, Fidesz

Text: Redaktionen