JUST NU: Diktatorns blunder kan uppröra Moskva

2022 04 07

Belarus diktator Alexander Lukasjenko hade inte tungan rätt i mun när han talade med en grupp tjänstemän i Belarus på torsdagen.

Flera gånger benämnde han Rysslands handlingar i Ukraina som ett ”krig”.

Ett utryck som Moskva uttryckligen har förbjudit ryska medborgare från att använda. Istället används termen ”en speciell militär operation” när det skrivs och talas om diktaturens brutala anfallskrig.

Trotsade ryska språkregler

Men diktatorn trotsade sin ryska motsvarighet Vladimir Putins språkregler. Upprepade gånger pratade han om ”kriget i Ukraina”.

– Vår utgångspunkt är att detta krig pågår precis utanför dörren och påverkar situationen i vårt land på ett väldigt allvarligt sätt, sade den belarusiske diktatorn, enligt nyhetsbyrån Agerpress.

Irriterad

Lukasjenko framhävde en uppenbar irritation över att han inte deltar i de pågående fredsförhandlingarna mellan Ukraina och Ryssland.

Enligt diktatorn förstår Moskva hans lands situation, men västvärlden tittar åt ett annat håll.

Stort förtryck

Väst har i princip inte några förbindelser med Minsk på grund av diktaturens massiva förtryck mot sin befolkning och den politiska oppositionen i landet. Belarus allians med Ryssland gör även relationen ohållbar.

Ukrainas besked

Ukraina har klargjort att de inte vill att Belarus närvarar vid förhandlingsbordet, då landet tillät den ryska armén att inleda sin offensiv från sitt territorium.

Lukasjenko poängterade att de slaviska folken måste enas. I sin avslutning av sitt anförande talade han återigen om ”kriget” i Ukraina.

Återfödelse och återuppbyggnad

– Efter kriget kommer tiden för återfödelse och återuppbyggnad, sa han och tillade att västvärldens ”rikedomar” kommer att försvinna från Ukraina.

– Lyckan måste sökas hos det gemensamma folket. Jag har länge sagt att de tre slaviska folken måste, med tanke på vad som händer, ta plats vid bordet och förstå varandra, sa Lukasjenko enligt Agerpres, med hänvisning till en inhemsk källa.

Foto: Press Service of the President of the Republic of Belarus

Text: Redaktionen