JUST NU: : Diktatorn rasande – förbjuder biofilm

2023 03 21

Den kinesiska kommunistregimen har förbjudit den brittiska filmen ”Winnie the Pooh: Blood and Honey” från att visas på bio.

Beslutet gäller även den gamla brittiska kolonin Hongkong i södra Kina som de senaste åren präglats av ett konstant förtryck från Peking.

– Biljetter till filmen skulle släppas den här veckan, men biljettsläppet har plötsligt ställts in av ”tekniska skäl”, rapporterar The Guardian med hänvisning till uttalanden från flera biografer i Hongkong.

Censurerar huvudkaraktär

Kina har tidigare förbjudit filmer med karaktären Nalle Puh.

Anledningen är skrattretande.

Efter ett USA-besök 2013 börjades internet flöda av bilder som jämförde diktatorn Xi Jinpings utseende med Nalle Puh och USA:s dåvarande president Barack Obamas med Tiger – en annan karaktär i Nalle Puh-böckerna.

Onlinefenomenet spred sig vidare till Kina och det blev ett lättsamt sätt för kinesiska medborgare att håna sin ledare.

Något som diktatorn inte uppskattar.

För fem år sedan förbjöd Xi Jinping filmen ”Christopher Robin” – en ny filmatisering av AA Milnes berättelse om Nalle Puh.

”Förvirrande”

År 2015 skapade en ny satirbild stor uppståndelse.

Xi Jinping liknades återigen med Nalle Puh. En bild från en militärparad fick stor spridning.

Satirbilden blev 2015 mest censurerade, enligt nyhetssajten Hollywood Reporter.

– Auktoritära regimer är ofta känsliga, men motreaktionen är förvirrande eftersom regeringen effektivt krossar en potentiell positiv kampanj för Xi Jinping.

– Pekings reaktion är märklig i dubbel bemärkelse med tanke på att Xi har gjort betydande ansträngningar för att ge en bild av honom som en sympatisk och välvillig ledare, skrev sajten efter beskedet.

Våldsam film

Medborgare i Kina och Hongkong kommer följaktligen gå miste om den nya slasherfilmen ”Winnie the Pooh: Blood and Honey”.

I filmen har Nalle Puh förvandlats till en brutal mördarmaskin och går bärsärk i Sjumilarskogen – den fiktiva värld där författaren AA Milnes berättelser utspelar sig.

Filmen har splittrat publiken.

Regissören Rhys Frake-Waterfield har berättat att han fått ta emot enstaka dödshot efter biopremiären i USA.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen