Diktatorn har försvunnit – bryter tystnaden

2023 05 15

Belarus diktator Alexander Lukasjenko har inte synts offentligt på en hel vecka.

Igår, söndag, uppgavs den belarusiska ledaren ha förts till sjukhus.

– Lukasjenkos konvoj anlände till sjukhuset vid 19-tiden som då stängdes av och bevakades av beväpnade poliser, uppger Kyiv Independent med hänvisning till medier i Belarus. 

Bryter tystnaden 

Samma dag firades dagen för officiella statssymboler i Belarus. 

Av tradition närvarar alltid landets ledare. 

Men inte den här gången. Lukasjenko är fortfarande försvunnen från rampljuset. 

Efter en vecka av spekulationer bryts nu tystnaden kring diktatorns hälsa. 

Han är sjuk, men det framgår inte av vad. 

– Det är inte covid, men han har precis blivit sjuk. Trots att han blev sjuk ansåg han att det var hans plikt att resa till Moskva och senare på kvällen samma dag höll han ett evenemang i Minsk, säger den ryska parlamentarikern Konstantin Zatulin till tidningen Podjem. 

– Han behöver nog vila, det är allt. 

Upptagen med "pappersarbete" 

Presstjänsten för Belarus presidentadministration har fortfarande inte officiellt gjort något uttalande.

Enligt den ryska tidningen har det dock fällts inofficiella kommentarer om att Lukasjenko inte har visat upp sig eftersom han är upptagen med “pappersarbete”. 

– De har ett sådant jobb, de är skyldiga att säga så. Det kan mycket väl vara så att han verkligen jobbar med pappersarbete, säger Konstantin Zatulin.

Bandage på handen

Senast Lukasjenko visade sig offentligt var på morgonen den 9 maj på Röda torget i Moskva i samband med det ryska firandet av Segerdagen.

Såväl belarusisk som västerländsk media uppmärksammade att diktatorn gav ett märkbart ohälosamt intryck.

– Han såg trött och ostadig ut på fötterna. Ett bandage var synligt på hans högra hand, även om han annars inte visade några tydliga tecken på att han mådde dåligt, rapporterade Reuters.

Nyhetsbyrån noterade även att Lukasjenko missade en lunch med Vladimir Putin samma dag.

Unik rapportering

Spekulationerna om att Lukasjenko är allvarligt sjuk fick nytt liv efter att 68-åringen uteblev från ceremonin i Minsk igår.

Den ryska tidningen Kommersant har publicerat en artikel om diktatorns hälsa där man hänvisar till Konstantin Zatulins uttalande samt uppgifter i belarusisk oppositionsmedia.

Ett mycket ovanligt fenomen, skriver The Guardian, eftersom ryska medier nästan aldrig publicerar nyheter som berör hälsan hos Rysslands ledare eller deras allierade.

"Allvarligt hot"

Det har även florerat uppgifter om att Lukasjenko till och med skulle ha legat på dödsbädden.

Och om han dör kan ett stort politiskt vakuum uppstå i Belarus.

– Skulle det hända honom någonting och han inte längre kan styra landet så uppstår ett väldigt allvarligt hot mot Belarus demokrati, säger Belaruskännaren Michael Sender till TV4.

Foto: President of Russia Office

Text: Redaktionen


Swedbank: Stor grupp blivande pensionärer riskerar kalldusch

2024 02 26

En större del av svenskarna riskerar att få en obehaglig överraskning när pensionsåldern börjar närma sig.

Det larmet kommer från Swedbank på måndagen.

Storbanken har uppmärksammat att kunskapen om hur pensionssystemet fungerar är oroväckande låg bland svenska folket – vilket innebär att en stor grupp omedvetet kan begå misstag som blir direkt avgörande för den blivande pensionen.

Hela 60 procent av befolkningen har liten eller ingen kunskap om pensionssystemets innebörd, visar bankens undersökning som beställts från Kantar Medias Sifopanel.

– De som saknar kunskap om pensionssystemet tror i mindre utsträckning än andra att de kommer få en rimlig pension. Utan koll är det svårt att göra medvetna val om sådant som påverkar pensionen, säger Madelén Falkenhäll, Swedbanks hållbarhetsekonom. 

Upptäcker för sent

De flesta får behålla minst 70 procent av sin lön när man går i pension. Men faktorer som många år i deltid eller sent inträde i arbetslivet kan kapa ersättningen rejält – samtidigt som ett par extra år i arbetet kan höja den kraftigt.

Enligt Swedbank är det dock faktorer som många upptäcker för sent.

Istället kommer det som en kalldusch när man väl kommer till insikt om vilka val som hade kunnat göras för att påverka pensionen till det bättre.

– Ju tidigare du vet vad som påverkar pensionen, desto större möjlighet har du att påverka den. Var femte över 55 år önskar att de hade haft koll på sin pension tidigare, säger Madelén Falkenhäll. 

Högre tjänstepension

En väg till högre pension är enligt Swedbank att avsätta mer till tjänstepensionen.

Banken har tidigare uppskattat att bara ett par procent högre tjänstepensionen skulle kunna motsvara drygt 2 000 kronor mer i pension varje månad för vanliga kvinnoyrken – som ofta har lägre lön än mansdominerade yrken.

– En höjd avsättning till tjänstepension skulle innebära en högre pension för många. Det har redan gjorts inom några kollektivavtal, men det skulle kunna tas ytterligare steg och kan vara värt att titta vidare på för arbetsmarknadens parter, säger Madelén Falkenhäll. 

LÄS MER: Swedbank slår larm: blivande pensionärer illa ute

Foto: MarcusOscarsson.se

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Det här dödade Aleksej Navalnyj

2024 02 25

Ukrainas underrättelsechef Kyrylo Budanov säger att det är mer eller mindre bekräftat vad Aleksej Navalnyj dog av.

Dödsorsaken rapporteras även av ryska statskontrollerade medier.

– Jag kanske gör er besvikna, men vad vi vet är att han verkligen dog av en blodpropp, säger Budanov.

Det uppger Sky News.

Mer eller mindre bekräftat

Budanov anser att uppgifterna om vad som dödade Aleksej Navalnyj bör anses vara så gott som bekräftade.

– Det är mer eller mindre bekräftat, säger han.

Många har anklagat, och anklagar fortfarande, Rysslands diktator Vladimir Putin för Navalnyjs död.

Många är av uppfattningen att Putin verkställde hans död, i en arktisk straffkoloni, med anledning växande krav på en oberoende utredning.

– Under en presskonferens tidigare i dag fortsatte Volodymyr Zelenskyy att uttrycka samma övertygelse och sa att Navalnyj har mördats.

Aktivist och bloggare

Aleksej Navalnyj beskrivs av många som Vladimir Putins ”främsta kritiker” och var Rysslands informella oppositionsledare - även om han satt fängslad.

Hans kamp har i synnerhet riktats mot att offentliggöra den enorma korruption som finns i toppskiktet av Ryssland och inom regeringspartiet Enade Ryssland.

Navalnyj har använt internet som en plattform för att nå ut till sina följare, ställt upp i borgmästarvalet i Moskva och försökt att kandidera till president.

Stor följarskara

Han har även anordnat flera demonstrationer mot korruptionen i Ryssland. Våren 2017 deltog tiotusentals ryssar i en antikorruptionsdemonstration anordnad av Navalnyj.

Protesterna fick ett abrupt slut, då han själv greps av polisen.

Överlevt flera attacker

Han har blivit förgiftad och drabbats av en rad olika attacker genom åren men överlevde alltid regimens klappjakt - fram till nu.

Han satt fängslad efter att ha dömts på vad omvärlden betonar är felaktiga grunder.

Foto: M. Aleshkovsky

Text: Redaktionen