Diktator uppmanar militären – ”förbered er för krig”

2024 03 14

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un kan vara på väg att starta ett nytt krig i världen. 

Under ett besök på en nordkoreanskt militärövning ska diktatorn uppmanat landets militär att slutföra ”förberedelser för krig”.

Det rapporterar amerikanska ABC News med hänvisning till statliga nordkoreanska medier.

Kim Jong-Un fällde uttalandet i samband med ett besök hos nordkoreanska stridsvagnsförband som deltog i övningen.

– Vid stridsvagnsövningarna i onsdags beskrev Kim landets senaste stridsvagn som "världens mäktigaste" och sa till sina trupper att stärka sin "stridsanda" och slutföra "förberedelser för krig", rapporterar ABC News.

Oroväckande tal i januari

Oron för Nordkoreas krigsplaner har ökat efter att Kim Jong-Un höll ett uppmärksammat tal i januari.

I talet lovade han att skriva om konstitutionen och stryka Nordkoreas uttalade mål om att finna en fredlig lösning på konflikten med Sydkorea.

Samtidigt underströk diktatorn att Sydkorea måste ”cementeras som Nordkoreas huvudfiende”.

Han konstaterade även att den omskrivna konstitutionen måste fastslå att Nordkorea ska annektera och underkuva Sydkorea om ett nytt krig bryter ut.

Sydkorea övar med USA

Diktatorns uttalande sker i samband med att Sydkorea avslutat en elva dagar lång militärövning med USA.

Militärövningen är Sydkoreas svar på grannlandets allt mer aggressiva hållning. Sedan 2022 har Nordkorea intensifierat testuppskjutningar av ballistiska robotar. Flera gånger har robotar flugit över både japanskt och sydkoreanskt territorium.

Förra året avfyrade Nordkorea rekordmånga ballistiska robotar, över 70 stycken. Minst en av robotarna uppges kunna bära en kärnstridsspets som skulle kunna nå USA:s fastland.

Som ett svar på uppskjutningarna har Sydkorea och USA intensifierat sitt militära samarbete.

Sanktioner

Kim Jong-Un hotfulla retorik handlar också om att sätta press på USA och väst, enligt flera experter och bedömare.

Diktatorn vill att omvärlden ska lätta på sina sanktioner mot landet och försöker uppnå detta genom militära hot.

Nordkoreas ekonomi pressas hårt av återkommande sanktioner som bland annat införts på grund av upprepade robottest och militära provokationer.

Foto: F. Andrejevic

Text: Redaktionen


Konsumentverket varnar Jysk och Mio: sluta omedelbart

2024 06 14

Sex företag har fuskat med rean och riskerar stränga straff.

Det meddelar Konsumentverket efter att ha genomfört en större granskning av hur företagen skötte sig under realisationen i höstas.

På listan finns bland annat möbeljättarna Jysk och Mio.

Nu kräver myndigheten att de utpekade företagen omedelbart upphör med sina metoder. Annars väntar bestraffningar i form av höga vitesbelopp.

Har visat fel pris

Utöver Mio och Jysk finns även två nätbutiker som säljer kläder samt två mindre möbelföretag på Konsumentverkets radar. De fyra resterande företagen nämns inte vid namn.

– Gemensamt för de sex företagen är att de inte har visat rätt pris för de senaste 30 dagarna, det vill säga det pris som ska tala om för konsumenten vad varan brukar kosta, framhåller myndigheten.

– Ofta har företagen i stället använt ett högre pris att jämföra reapriset med, vilket gör att reapriset framstår som mer fördelaktigt. 

LÄS MER: Mio slår tillbaka – “det kommer aldrig att ske”

Lurar kunderna

Enligt Konsumentverket har företagen vid upprepade tillfällen tagit med ett högre pris som egentligen aldrig använts, eller i bästa fall enbart använts under ett par dagars tid.

Utifrån det priset har man sedan räknat ut många procent rea det är.

– Problemet är att man som konsument tror att man gör ett klipp, medan varan i själva verket aldrig kostat så mycket som det står, förklarar Pär Magnusson, processråd vid Konsumentombudsmannen, KO.

Kan tvingas betala 2 miljoner

Konsumentverket understryker allvaret i situationen.

Förbuden kopplas till viten på mellan en halv miljon och två miljoner kronor och kan komma att dömas ut om företaget bryter mot förbudet.

Om företagen överklagar KO:s föreläggande går ärendet vidare till Patent- och marknadsdomstolen för prövning.

Enligt prisinformationslagen ska varans pris de senaste 30 dagarna tydligt redovisas när företaget vill marknadsföra en rea eller kampanj.

Så här skriver Konsumentverket om lagen:

Paragrafen som styr är 7A, och den vilar i sin tur på ett EU-direktiv. Regeln har införts för att säkerställa att prissänkningen är äkta och inte en bluff. EU-kommissionen har i sin vägledning uttryck att lagparagrafen syftar till att förhindra att företag på konstlad väg höjer referenspriser och vilseleder konsumenterna om storleken på rabatten.

Foto: Jysk resp Mio

Text: Redaktionen


Danmark förbjuder populär pasta – säljs i Sverige

2024 06 12

Danmark återkallar flera sorter av populära ramennudlar.

Produkterna kommer från det stora sydkoreanska företaget Samyang vars pastaprodukter även säljs i de flesta svenska livsmedelsaffärer.

Nudlarna som Danmark valt att förbjuda är dock de kryddiga och starkare varianterna, som även de säljs i Sverige men främst via nischade återförsäljare på nätet.

Det handlar om “extremt starka nudlar” som den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket menar kan förgifta konsumenterna som nu uppmanas att slänga produkterna.

– Om du har köpt produkterna ska du kassera dem eller lämna tillbaka dem till butiken där de köptes, framhåller myndigheten i ett uttalande.

"Sveda och obehag"

Enligt de danska myndigheterna är det chilin som är problemet. Kapsaicinhalten är så hög att den anses utgöra en hälsorisk. I Tyskland har flera barn lagts in på sjukhus efter att ha blivit förgiftade då de blivit utmanade på sociala medier att äta starka chilichips, lyder argumentet.

– Chili i stora mängder utgör en risk framför allt för barn och sköra vuxna, säger enhetschefen Henrik Dammand Nielsen på Fødevarestyrelsen.

– Möjliga symtom inkluderar sveda och obehag, illamående, kräkningar och högt blodtryck. Därför kräver vi nu att butikerna tar bort produkterna från sina hyllor.

"Danskar tål inte stark mat"

Återkallandet har väckt uppmärksamhet även utanför Danmarks gränser. Bland annat tar brittiska BBC upp saken och pekar på en diskussion som blossat upp där danskar pekas ut som ett folk som inte tål stark mat.

– Jag hade en vän från Danmark som tyckte att smaklösa panerade räkor med lite mald peppar på var för kryddig. Inte förvånad över att de tror att ramennudlarna är gift, lyder en kommentar på forumet Reddit som gillats flera gånger.

Här är nudlarna det gäller

De danska myndigheterna menar dock att giftlarmet ska tas på allvar. DTU Food Institute har dragit slutsatsen att nudelpaketen är skadliga för hälsan.

– Mängden het chili är ännu högre i de undersökta nudlarna än i chilichips, vilket tidigare lett till förgiftningsskador bland barn i Tyskland. Därför är det viktigt att föräldrar är medvetna om de extrema nudelsorterna och undviker dem, säger Henrik Dammand Nielsen.

Smakerna från Samyang som berörs är följande:

- Buldak 3x Spicy & Hot Chicken

- 2x Spicy & Hot Chicken

- Hot Chicken Stew

Foto: S. Singh

Text: Redaktionen