JUST NU: Diktator hotar med kärnvapen

2022 07 28

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un säger att han är redo att använda kärnvapen i potentiella konflikter med USA och Sydkorea.

–  Våra väpnade styrkor är helt beredda att svara på alla kriser, och vårt lands kärnvapenkrigsavskräckande förmåga är också redo att mobilisera sin absoluta makt plikttroget, exakt och snabbt i enlighet med sitt uppdrag, säger Kim Jong Un i ett anförande i statlig tv, rapporterar AP med hänvisning till den statliga nyhetsbyrån KCNA.

Tal till krigsveteraner

Diktatorn utfärdar sitt nya kärnvapenhot under ett tal till krigsveteraner – 69 år efter att Koreakriget (1950-53) avslutades.  

Enligt flera observatörer syftar den aggressiva retoriken till att stärka enigheten i det fattiga landet, som lider av pandemirelaterade och ekonomiska svårigheter.

Attackerar grannlandets president

Kim Jong Un fortsatte att anklaga USA för att ”demonisera Nordkorea för att rättfärdiga sin fientliga politik”.  

Han hävdar att militärövningar mellan USA och Sydkorea visar USA:s "dubbla standarder" och "gangsterliknande beteende”.

Diktatorn kallar Sydkoreas nya president Yoon Suk Yeol för ”en konfrontationsgalning” och hävdar att hans regering består av ”gangsters”.

Sedan Yoon-regeringen tillträdde i maj har regeringen förstärkt Seouls militära allians med USA och förmågan att neutralisera nordkoreanska kärnvapenhot, inklusive en förebyggande anfallsförmåga.

– Att tala om militära åtgärder mot vår nation, som har absoluta vapen som de fruktar mest, är absurt och är mycket farliga självmordsåtgärder, säger Kim Jong-Un och fortsätter:

– Ett sådant farligt försök kommer omedelbart att straffas av vår mäktiga styrka och Yoon Suk Yeol-regeringen och hans militär kommer att förintas.

Färre militärövningar

De senare åren har militärövningar mellan USA och Sydkorea varit färre på grund av pandemin och diplomatiska samtal mellan USA och Nordkorea.

Washington vill att den nordkoreanska regimen ska ge upp sina kärnvapen i utbyte mot politiska och ekonomiska fördelar.

Ett erbjudande som Nordkoreas diktator alltjämt ignorerar.

Foto: Geralt

Text: Redaktionen