JUST NU: Det här är Sveriges nya säkerhetsavtal

2022 05 11

Sverige och Storbritannien har signerat ett nytt solidaritetsavtal.

På en pressträff tillsammans med Storbritanniens premiärminister Boris Johnson bekräftade statsminister Magdalena Andersson (S) att parterna undertecknat ”en bilateral politisk deklaration av solidaritet”.

Kan innehålla militära resurser

– Skulle något av våra länder utsättas för en kris eller en attack kommer Storbritannien och Sverige hjälpa varandra på olika sätt. Stödet kan innehålla militära resurser, säger Magdalena Andersson och konstaterar att avtalet fyller en viktig funktion oavsett om Sverige går med i Nato eller inte.

– Deklarationen fyller ett viktigt syfte oavsett vilket beslut Sverige kommer ta kring våran säkerhetspolicy.

Kan få vad ni efterfrågar

När den brittiske premiärministern tog över ordet konstaterade han att Sverige kommer få hjälp vid en militär attack.

– Om Sverige efterfrågar hjälp kommer de få det. Men det är upp till Sverige vad de efterfrågar och vilken hjälp de vill ha, säger Johnson.

Han förklarar att det nya avtalet innebär att Sveriges och Storbritanniens samarbete utvecklats ytterligare. Länderna kommer stötta varandra i kriser. Det kan handla om militära attacker, cyberattacker och katastrofer, betonar han.

Sverige har fått säkerhetsgarantier

Magdalena Andersson bekräftar att Sverige har fått säkerhetsgarantier från flera länder vid en ansökan till Nato. Hon säger även att säkerhetsläget för Sverige är tryggare i och med det nya avtalet med Storbritannien.

– Jag är tacksam för ert stöd, säger hon i en kommentar riktad till Storbritannien. 

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen