JUST NU: Det här är Liberalernas nya partiledare

2022 04 08

Nyamko Sabunis efterträdare är klar. Liberalerna bekräftar att den tidigare förste vice partiordföranden Johan Pehrson tar över.

– Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse, säger han i ett pressmeddelande.

En veteran

Johan Pehrson är en veteran i politiska sammanhang.

Han har varit ledamot av Liberalernas partistyrelse sedan 2001. Han var partisekreterare för partiet, som då kallades för Folkpartiet, mellan 2001 och 2002.

Han var även partiets gruppledare mellan 2006 och 2014

Konkurrerade med Sabuni

Han var en av kandidaterna som konkurrerade om partiledarposten efter tidigare partiledaren Jan Björklunds avgång.

Inför sin kandidatur meddelade Pehrson att han ville se ”ett obundet liberalt parti”, med en långsiktig klimatsmart energiförsörjning för att ”öka företagsamheten och därmed säkra välståndet”

– Var individ måste ges möjlighet att leva ett meningsfullt liv. Detta förutsätter en jämlik kunskapsskola och tillgång till vård och omsorg utifrån individens behov och förutsättningar. De som vikt ett liv åt hårt arbete ska ha en bra pension och fungerande äldrevård, skrev Pehrson i ett uttalande

Natovän

Johan Pehrson varnade i samband med sin kandidatur för en ökad hotbild från Ryssland och Kina.

– Vi liberaler har alltid tagit kampen för individens frihet och stått upp mot alla former av förtryckande strukturer. Ett ansvar vi är skyldiga att driva vidare, skrev han i Expressen.

Kritiken

2013 fick Pehrson utstå hård kritik från Liberalernas ungdomsförbund. Dåvarande ordförande i ungdomsförbundet, Linda Nordlund, krävde hans avgång efter att han försvarade polisens så kallade Reva-projekt, som innebar att polisen på uppdrag av regeringen började ”verkställa avvisning- och utvisningsbeslut”.

Kritik riktades mot att polisen ”jagade papperslösa”.  

Anledningen

Johan Pehrsons företrädare Nyamko Sabuni meddelade sin avgång på en presskonferens under förmiddagen.

– Jag har meddelat valberedningens ordförande mitt beslut att lämna posten som partiledare för Sveriges liberala parti, säger Sabuni som menar att samtal om hennes person skymmer partiets möjligheter.

Sabuni lämnade presskonferensen utan att besvara några frågor.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen