JUST NU: Det här är Liberalernas nya partiledare

2022 04 08

Nyamko Sabunis efterträdare är klar. Liberalerna bekräftar att den tidigare förste vice partiordföranden Johan Pehrson tar över.

– Det är en ny uppgift som jag tar på mig med ödmjukhet och energi. Liberalerna är nyckeln till en liberal borgerlig regering och jag står redo att leda Liberalerna genom en historisk valrörelse, säger han i ett pressmeddelande.

En veteran

Johan Pehrson är en veteran i politiska sammanhang.

Han har varit ledamot av Liberalernas partistyrelse sedan 2001. Han var partisekreterare för partiet, som då kallades för Folkpartiet, mellan 2001 och 2002.

Han var även partiets gruppledare mellan 2006 och 2014

Konkurrerade med Sabuni

Han var en av kandidaterna som konkurrerade om partiledarposten efter tidigare partiledaren Jan Björklunds avgång.

Inför sin kandidatur meddelade Pehrson att han ville se ”ett obundet liberalt parti”, med en långsiktig klimatsmart energiförsörjning för att ”öka företagsamheten och därmed säkra välståndet”

– Var individ måste ges möjlighet att leva ett meningsfullt liv. Detta förutsätter en jämlik kunskapsskola och tillgång till vård och omsorg utifrån individens behov och förutsättningar. De som vikt ett liv åt hårt arbete ska ha en bra pension och fungerande äldrevård, skrev Pehrson i ett uttalande

Natovän

Johan Pehrson varnade i samband med sin kandidatur för en ökad hotbild från Ryssland och Kina.

– Vi liberaler har alltid tagit kampen för individens frihet och stått upp mot alla former av förtryckande strukturer. Ett ansvar vi är skyldiga att driva vidare, skrev han i Expressen.

Kritiken

2013 fick Pehrson utstå hård kritik från Liberalernas ungdomsförbund. Dåvarande ordförande i ungdomsförbundet, Linda Nordlund, krävde hans avgång efter att han försvarade polisens så kallade Reva-projekt, som innebar att polisen på uppdrag av regeringen började ”verkställa avvisning- och utvisningsbeslut”.

Kritik riktades mot att polisen ”jagade papperslösa”.  

Anledningen

Johan Pehrsons företrädare Nyamko Sabuni meddelade sin avgång på en presskonferens under förmiddagen.

– Jag har meddelat valberedningens ordförande mitt beslut att lämna posten som partiledare för Sveriges liberala parti, säger Sabuni som menar att samtal om hennes person skymmer partiets möjligheter.

Sabuni lämnade presskonferensen utan att besvara några frågor.

Foto: Liberalerna

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen