TOBIAS BAUDIN: “Det är ett gäng förlorare”

2022 10 11

Socialdemokraterna försöker anpassa sig till att kommande mandatperiod befinna sig i opposition.

Det är med blandade känslor som Socialdemokraterna börjat analysera valresultatet.

Partiet förlorade valet – men ökade samtidigt i opinion jämfört med valet dessförinnan.

Den senare faktorn rör nu till det när S måste besluta sig för hur socialdemokratin ska formas framöver, rapporterar Aftonbladet.

"Ett gäng förlorare"

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin går nu hårt åt den nya regeringen som väntas tillträda inom kort, med M-ledaren Ulf Kristersson i spetsen.

– Det är ett gäng förlorare som avser att bilda regering. Det är tre partier som tappat stöd hos den svenska befolkningen, säger han till tidningen.

Tobias Baudin syftar på att trion Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samtliga backade i valet 2022 jämfört med 2018.

Kan sätta käppar i hjulen

Samtidigt har S och SD tillsammans majoritet i riksdagens kammare, vilket innebär att Ulf Kristersson (M) behöver vara beredd på ett scenario där exempelvis ett budgetförslag från regeringen skulle kunna röstas ned, skriver Aftonbladet.

Tobias Baudin uteslutar att ett direkt samarbete med SD, men det innebär inte att Kristersson därmed sitter säkert.

– Det är inte så att vi kommer att fråga Sverigedemokraterna om lov eller vilka förslag de kan tänka sig att stötta, utan vi kommer vara aktiva och lägga fram våra förslag. Exakt hur, det återstår att se, säger partisekreteraren.

Uppgifter om L-SD-möte

Under gårdagen kom uppgifter om att Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson haft privata möten angående regeringsbildningen, rapporterade Dagens Nyheter.

Konkret skulle de handla om ministerposterna  i den regering som Ulf Kristersson avser att bilda.

– Knäckfrågan är om Liberalerna ska få några ministerposter eller ej.  För SD handlar det i så fall om hur mycket sakpolitik man kan få i utbyte mot att släppa fram L och själva bli kvar utanför regeringen, rapporterar DN med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna.

Övernattat på ett slott

Under helgen har regeringsförhandlingarna mellan högerpartierna pågått på  Tidö slott utanför Västerås, rapporterar TV4.

Samtliga partiledare, Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L), har övernattat på slottet, uppger tv-kanalen. 

Foto: Socialdemokraterna, Axel Adolfsson Moderaterna, Kristdemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen


Kraftig branschvarning – 800 000 kan förlora jobbet

2023 12 09

Staten måste omedelbart agera för att rädda 800 000 personers arbete.

Den kraftiga varningen kommer nu i samband med en omfattande omställning inom industrin.

Om en sådan överhuvudtaget ska vara möjlig krävs inte bara fossilfri och leveranssäker el – det krävs också till konkurrenskraftiga priser.

– Det är en förutsättning för Sveriges roll som ledande industrination och alldeles avgörande för de 800 000 personer som jobbar i industrin, framhåller arbetsgivarorganisationen IKEM, Innovations- och kemiindustrierna i Sverige, i ett pressmeddelande.

Vädjar till statsministern

Varningen kommer efter att Industrirådet, som representerar samtliga parter inom industrin, släppt rapporten “Elektrifiering är nyckeln till framgång”.

I rapporten lyfts det fram förslag på reformer – som ska innebära snabba och kraftiga utbyggnader av elproduktion och elnät i Sverige.

Nu vädjar IKEM till statsministern och regeringen att agera.

– Om staten inte möter behovet så riskerar företagen att tvingas lämna Sverige, säger Malin Johansson, energi- och klimatansvarig i organisationen.

– Det är en stor riskfaktor för de 800 000 personer som jobbar i industrin, och ytterligare 80 000 i underleverantörsledet.

Två alternativ

IKEM understryker att det är helt avgörande för näringslivet att genomgå klimatomställningen.

Men som läget ser ut just nu ser man bara två scenarier utspela sig.

– Antingen tar staten ansvar för svensk elförsörjning genom en kraftig utbyggnad av näten, säger Malin Johansson

– Då kan en konkurrenskraftig och grön industri blomstra. 50 000 nya jobb kommer att skapas och Sverige kan upprätthålla sin roll som ledande industrination, säger Malin Johansson.

"Regeringen ska inte förvänta sig"

Det andra alternativet är betydligt värre, enligt IKEM, och innebär stora konsekvenser.

– Men får företagen inte den fossilfria el som krävs, som kemiindustrin i Västra Götaland, så blir det heller ingen omställning, betonar organisationens klimatansvariga vidare.

– Då ska regeringen inte heller förvänta sig att företagen kommer kunna investera och finnas i Sverige, avslutar Malin Johansson.

Foto: Armin Dröge Regeringskansliet

Text: Redaktionen


UPPGIFTER: Betydande förändring för användare av Swish

2023 12 08

Den som vill använda betalningsappen Swish för större betalningar kan behöva tänka om.

Mycket tyder på att det kommer att bli betydligt svårare att höja sin Swishgräns.

Detta eftersom antalet bedrägeriförsök via Swish har ökat markant.

Nu kan Sverige storbanker tvingas att agera och ändra sina rutiner för betalningsappen.

Det framhåller Hans Lindberg, som är vd på Svenska bankföreningen.

– Jag skulle gissa att vi får se mer åtstramning, att det blir svårare för bankkunderna att höja sina Swishbelopp. Det måste finnas mer trögheter än det finns i dag, säger han till SR Ekot.

Stämningsansökan mot Nordea

Hans Lindbergs nya bedömning presenteras endast en dag efter att Konsumentombudsmannen, KO, lämnat in en stämningsansökan mot Nordea med anledning av att en kund lurats att swisha över 100 000 kronor till en bedragare.

Nordeakunden John-Erik blev uppringd av en bedragare som påstod att han utsatts för id-kapning och att 100 000 kronor hade försvunnit från hans bankkonto.

Bedragaren hävdade att det enda sättet att få tillbaka pengarna var att göra en ”makuleringstransaktion” via Swish. Numret som angavs för Swish-överföringen visade sig dock kontrolleras av bedragaren. Pengarna gick därmed förlorade.  

Nu ska KO pröva om mannen kan ha rätt till ersättning från Nordea.

– För att få John-Eriks sak prövad av domstol har KO beslutat att bevilja så kallat KO-biträde och där talan nu har väckts vid Stockholms tingsrätt, framhåller man i ett uttalande.

Ändrade villkor kunde stoppat bedragaren

Svenska bankföreningens Hans Lindberg anser att nya Swishrutiner för storbankerna skulle kunna förhindra bedrägerier som det som John-Erik utsattes för.

– Vid en transaktion på över 5 000 spänn borde bankerna reagera och kräva att kunden måste ta kontakt för att kunna genomföra betalningen, säger han till radion.

Fakta KO-biträde

- KO-biträde innebär att myndigheten går in som konsumentens ombud i en tvist mot ett företag och att staten står för rättegångskostnaderna om konsumenten skulle förlora målet.

- KO-biträde är en ovanlig åtgärd och något som myndigheten bara beviljar när ett fall är av stor principiell betydelse.

Källa: Konsumentverket

Foto: Swish 

Text: Redaktionen