TOBIAS BAUDIN: “Det är ett gäng förlorare”

2022 10 11

Socialdemokraterna försöker anpassa sig till att kommande mandatperiod befinna sig i opposition.

Det är med blandade känslor som Socialdemokraterna börjat analysera valresultatet.

Partiet förlorade valet – men ökade samtidigt i opinion jämfört med valet dessförinnan.

Den senare faktorn rör nu till det när S måste besluta sig för hur socialdemokratin ska formas framöver, rapporterar Aftonbladet.

"Ett gäng förlorare"

Socialdemokraternas partisekreterare Tobias Baudin går nu hårt åt den nya regeringen som väntas tillträda inom kort, med M-ledaren Ulf Kristersson i spetsen.

– Det är ett gäng förlorare som avser att bilda regering. Det är tre partier som tappat stöd hos den svenska befolkningen, säger han till tidningen.

Tobias Baudin syftar på att trion Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna samtliga backade i valet 2022 jämfört med 2018.

Kan sätta käppar i hjulen

Samtidigt har S och SD tillsammans majoritet i riksdagens kammare, vilket innebär att Ulf Kristersson (M) behöver vara beredd på ett scenario där exempelvis ett budgetförslag från regeringen skulle kunna röstas ned, skriver Aftonbladet.

Tobias Baudin uteslutar att ett direkt samarbete med SD, men det innebär inte att Kristersson därmed sitter säkert.

– Det är inte så att vi kommer att fråga Sverigedemokraterna om lov eller vilka förslag de kan tänka sig att stötta, utan vi kommer vara aktiva och lägga fram våra förslag. Exakt hur, det återstår att se, säger partisekreteraren.

Uppgifter om L-SD-möte

Under gårdagen kom uppgifter om att Jimmie Åkesson (SD) och Johan Pehrson haft privata möten angående regeringsbildningen, rapporterade Dagens Nyheter.

Konkret skulle de handla om ministerposterna  i den regering som Ulf Kristersson avser att bilda.

– Knäckfrågan är om Liberalerna ska få några ministerposter eller ej.  För SD handlar det i så fall om hur mycket sakpolitik man kan få i utbyte mot att släppa fram L och själva bli kvar utanför regeringen, rapporterar DN med hänvisning till källor med insyn i förhandlingarna.

Övernattat på ett slott

Under helgen har regeringsförhandlingarna mellan högerpartierna pågått på  Tidö slott utanför Västerås, rapporterar TV4.

Samtliga partiledare, Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD) och Johan Pehrson (L), har övernattat på slottet, uppger tv-kanalen. 

Foto: Socialdemokraterna, Axel Adolfsson Moderaterna, Kristdemokraterna resp Liberalerna

Text: Redaktionen