”Det är en jätteskandal” – Morgan Johansson går i taket

2025 06 06

Sveriges biståndsmyndighet Sida ville betala ut stöd till FN-organet Unwra, som är den främsta humanitära organisationen som verkar i Gaza.

Under våren föreslog Sida att 30 miljoner kronor skulle betalas ut till Unwra.

Förslaget var ett separat initiativ efter att regeringen pausat det ordinarie biståndet, rapporterar SVT Nyheter.

Sida planerade att skicka en skrivelse om förslaget till utrikesdepartementet. 

Men myndigheten stoppades av regeringen.

Enligt SVT:s uppgifter kontaktade regeringens statssekreterare Diana Janse biståndsmyndighetens generaldirektör. I ett sms skrev hon att Sidas föreslagna stöd ”inte bidrar till något här”. Statssekretaren ska också ha gett generaldirektören muntliga instruktioner om att inte betala ut något stöd.

Raseriet: ”Det är en jätteskandal”

Socialdemokraternas utrikespolitiska talesperson Morgan Johansson reagerar starkt på uppgifterna.

– Det här är en jätteskandal. Barn svälter ihjäl i Gaza, och Sverige har dragit in allt stöd till den enda organisation som effektivt kan få ut mat och vatten till svältande människor, framhåller han i en kommentar till SVT.

Vidare kräver Johansson och S att regeringen kallar till ett extrainsatt regeringssammanträde och ändrar beslutet om att stoppa biståndet till Unwra.

Regeringen: Omöjligt för Unwra att utföra effektivt arbete 

Regeringen stoppade biståndet till Unwra efter att Israel förbjudit organisationen. Israel har anklagat flera Unwra-anställda för att ha deltagit i Hamas massaker den 7 oktober 2023. Unwra avskedade nio personer efter Israels anklagelser.

Enligt biståndsminister Benjamin Dousa (M) omöjliggör Israels stopp ett samarbete med hjälporganisationen.

– Det blir mycket svårt och kanske till och med omöjligt för Unrwa att bedriva effektivt biståndsarbete i Gaza, har han sagt till SVT Nyheter.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen


STATSMINISTERN BESTÖRT: ”Arbetar intensivt med att ändra lagen”

2025 06 12

Flera folkvalda politiker har hotats och trakasserats de senaste dagarna.

Det uppger statsminister Ulf Kristersson (M) på sina sociala medier.

– Att hota och trakassera folkvalda politiker som vi har sett exempel på de senaste dagarna, är ett hot också mot demokratin och det hör inte hemma i vårt land. Ett tungt ansvar vilar nu på dem som genom att sprida lögner, terrorromantik och antisemitism polariserar och piskar upp hatiska stämningar i Sverige, framhåller Kristersson och tillägger:

– Ta inte Mellanösterns konflikter till svenska gator och torg.

Utrikesministern trakasserad

En av politikerna som hotats är utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M). En hotfull incident kopplad till hennes bostad är polisanmäld.

– Vad vi bedömer som runt två obehöriga personer, har varit inne i utrikesministerns trappuppgång och där har man satt upp en affisch. Sedan har man lämnat och vi har varit där på plats och inlett en förundersökning som är rubricerad olaga intrång, säger Ola Österling, Stockholmspolisens presstalesperson, till SVT Nyheter.

Den kurdiska aktivistgruppen Rojavakommittérna har tagit på sig ansvaret.

– Vi gick hem till vår utrikesminister och informerade hennes grannar om att hon i 600+ dagar aktivt stöttat folkmordspolitiken, skriver gruppen på X.

Kristersson: ”Arbetar intensivt med att ändra lagen”

Efter de senaste dagarnas tumult framhåller statsministern att regeringen kommer gå fram med flera lagändringar.

– Vi arbetar nu intensivt med att ändra lagen så att den som inte är medborgare ska kunna utvisas på grund av bristande vandel – och vi sänker gränsen för brottsutvisningar, skriver Ulf Kristersson. 

– De allra flesta som kommer till Sverige är naturligtvis hederliga och skötsamma människor, men de som kommer hit och vägrar bete sig eller följa svensk lag har ingen här att göra.

Bristande vandel

Regeringen föreslår att ett grundläggande krav på vandel återinförs i utlänningslagen – det vill säga lagen som innehåller bestämmelser om under vilka villkor utländska medborgare får vistas och bo i Sverige.

Tidöpartierna vill att personer som inte är svenska medborgare ska kunna utvisas på grund av ”bristande vandel”. Det kan exempelvis handla om att en person har skulder till enskilda eller det allmänna, inte har följt ett myndighetsbeslut och därför påförts vite, upprepad lindrigare brottslighet, missbruk av välfärdssystemen eller att personen utgör ett säkerhetshot. 

Vidare föreslår regeringen att ett uppehållstillstånd ska kunna nekas eller återkallas om konsekvensen av yttranden hotar allmän ordning eller säkerhet eller om yttrandena är straffbara.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2026.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet 

Text: Redaktionen


Finansministern drar gränsen – ingår inte i barnbidraget

2025 06 12

Barnbidraget har varit hett omdebatterat på senare tid.

Enligt en rapport från Swedbank täcker en allt mindre del av bidraget kostnaderna för barn, i synnerhet eftersom det inte justeras automatiskt i takt med inflationen.

I våras låg bidraget på den lägsta nivån på 50 år, enligt banken.

–  Många ensamstående föräldrar är beroende av barnbidrag för att få ekonomin att gå ihop. De drabbas särskilt hårt när bidragen urholkas, säger Madelén Falkenhäll, ekonom för finansiell hälsa på Swedbank.

"Där man får dra gränsen"

Regeringen har även fått kritik från oppositionen som kräver en höjning av barnbidraget, som idag ligger på 1 250 kronor per månad och barn.

Om så kommer ske vill dock inte finansminister Elisabeth Svantesson (M) ge något besked om. Hon förtydligar dock att syftet med bidraget inte är att det ska täcka alla kostnader för barn, som till exempel overaller från märket Polarn och Pyret.

– Det kanske är där man drar gränsen för barnbidrag vid Polarn och Pyret. Men inga barn ska frysa, alla som behöver ska ha blöjor, säger Svantesson i podcasten Makten med Carlsson Tenitskaja.

Lönen ska räcka i grunden

Finansministern understryker att hon vet att många idag har det sämre än vad hon själv hade när hon hade småbarn. 

Samtidigt poängterar Svantesson att hon inte köpte kläder från just Polarn och Pyret och åkte inte heller på några längre semestrar.

Man behöver kanske inte köpa det, framhåller hon i podden.

– Barnbidraget är ju inte någonting som allmänt ska täcka. Föräldrar ska gå till jobbet och ha en lön, och det ska ju i grund och botten kunna betala för räkningar och för boende.

LÄS MER: Dubbla bakslag för hushållen

S: "Folk är förbannade"

Socialdemokraterna är att av partierna som vill höja barnbidraget.

Regeringen pratar mycket men gör lite. Det är inte konstigt att folk är förbannade. Därför lägger Socialdemokraterna fram ytterligare konkreta förslag som skulle göra skillnad för vanliga hushåll, säger partiets ekonomisk-politiska talesperson.

Statsminister Ulf Kristersson (M) har tidigare svarat på varför inte regeringen haft med höjt barnbidrag i sin budget.

– Vi tyckte att det allra viktigaste nu är att återställa köpkraften för alla som går till jobbet, sade Kristersson i SVT:s partiledardebatt i höstas.

LÄS MER: Kalldusch på arbetsmarknaden

Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Text: Redaktionen