Delta Airlines-plan har kraschat

2025 02 18

Ett flygplan har kraschat i Toronto.

På måndagskvällen kommer uppgifter om att ett flygplan har kraschat i Kanada.

Det ska röra sig om ett plan från det amerikanska flygbolaget Delta Airlines.

Flera personer ska vara skadade och en stor insats pågår just nu vid platsen, rapporterar kanadensiska CTV News.

I Toronto

Flera personer har skadats efter en flygkrasch på Toronto Pearson International Airport, enligt sjukvårdare.

Ambulanspersonal bekräftade till CP24 att upp till åtta personer skadades och tillade att de är osäkra på omfattningen av skadorna.

Bilder från platsen visar hur planet just nu ligger upp och ner på flygplatsen.

Meddelande från flygplatsen

I ett inlägg på X framhåller flygplatsen att de är "medvetna om en incident som involverar ett Delta Airlines-plan som anlände från Minneapolis".

Polisen säger att de är på plats och undersöker med sjukvårdare.

– Toronto Pearson är medvetna om en incident vid landning med ett Delta Airlines-plan som anlände från Minneapolis. Nödteam svarar. Alla passagerare och besättning är redovisade, meddelar flygplatsen.

Personal på flygplatsen berättade för CTV News att de har stängt av alla ankomster och avgångar just nu. 

Medan flygplatsen inte omedelbart bekräftade det, listar Pearsons webbplats flera förseningar som påverkar ankomster och avgångar.

Det är oklart hur allvarligt skadade personerna är, det finns i nuläget inga uppgifter om dödsfall.

Flera gånger

Under den senaste tiden har flera flygplan kraschat runt om i världen.

De senaste månaderna har ett flyg från Azerbazjzjdan kraschat i Kazakstan, många dog i en krasch i Sydkorea och i såväl Sao Paolo och Alaska som Philadelphia och Washington har flygplan kraschat.

I Alaska

Nio passagerare och en pilot fanns ombord på planet när det störtade i Norton Sound, cirka 55 km sydost om Nome, en stad med cirka 3 500 invånare på Alaskas västkust.

Den amerikanska kustbevakningen sade senare att planet hade upplevt en snabb förlust av höjd och hastighet innan kontakten förlorades.

Samtliga passagerare dog, uppger BBC.

Foto: L. Souza

Text: Redaktionen


Vanligt telefonsamtal väcker stor oro

2025 02 17

Sju av tio svenskar är oroade över ett vanligt förekommande telefonsamtal.

Det visar en ny Sifo-undersökning som gjorts på uppdrag av nummerupplysningstjänsten Truecaller.

Telefonsamtalet som pekas ut är samtal från nummer som inte finns i kontaktlistan i telefonen.

Omkring 70 procent av svenska folket svarar att de känner oro när de blir uppringda av “okänt nummer”. 

Bland kvinnor är siffran ännu högre – 75 procent uppger att de känner irritation, obehag eller oro när ett okänt nummer ringer.

Enligt Truecaller är resultatet ett tydligt tecken på att svenskarna inte längre litar på att den som ringer upp gör det med goda avsikter.

– Att så många känner oro när det ringer från ett okänt nummer är en tydlig signal om att förtroendet för telefonen som en trygg kommunikationskanal har rubbats. Bedragarnas framfart har förändrat vårt beteende i grunden, säger Fredrik Kjell, operativ chef på Truecaller i Sverige.

Så agerar svenska folket

Undersökningen visar också att många personer vidtar olika åtgärder vid samtal från ett okänt nummer.

Mer än var fjärde kvinna, 26 procent, låter samtalet ringa ut. Var tredje person söker däremot upp numret för att se vem som ringer innan de tar beslut om att svara eller inte. 

– Vi vill känna oss trygga när telefonen ringer, men idag väcks ofta oro och misstänksamhet i stället. Det visar att behovet av att veta vem som ringer aldrig har varit större, säger Fredrik Kjell.

Skillnader mellan åldersgrupper 

I den yngre målgruppen (18-34 år) är det vanligare att svara på samtal från okänt nummer. Hela 38 procent uppger att de plockar upp luren. Bland svenskar i åldrarna 56-79 år är motsvarande siffra 25 procent.

– Telefonen ska förenkla vår vardag, inte skapa stress. Med rätt verktyg kan vi ta tillbaka kontrollen och känna oss trygga med varje samtal, säger Fredrik Kjell.

Foto: T. Grote

Text: Redaktionen


USA har gått till attack – högt uppsatt ledare dödad

2025 02 17

USA har utfört flyganfall i Syrien under natten mellan söndag och måndag.

Det uppger USA:s militärkommando för Mellanöstern, Centcom, i ett uttalande.

Enligt Centcom har attackerna genomförts i nordvästra Syrien.

En högt uppsatt ledare inom den al-Qaida-kopplade organisationen Hurras al-Din (HaD) har dödats.

– Flyganfallet är en del av Centcoms:s pågående åtagande i regionen. Tillsammans med partners i regionen försvårar vi för terroristernas försök att planera, organisera och genomföra attacker mot civila och militär personal från USA, våra allierade och våra partners i hela regionen och utanför, framhåller militärkommandot i uttalandet.

”Kommer att fortsätta”

Hurras al-Din är en av flera islamistiska grupper som hävdar att de lagt ned sina vapen efter revolutionen i Syrien.

I januari meddelade gruppen att man lagt ned sin verksamhet. Samtidigt erkände Hurras al-Din för första gången samrörelsen med al-Qaida.

USA terrorklassade Hurras al-Din 2019 och har erbjudit ekonomiska belöningar för information om flera av gruppens medlemmar.

– Vi kommer att fortsätta att obevekligt jaga terrorister för att försvara USA och våra allierade i regionen, säger general Michael Erik Kurilla, befälhavare för Centcom.

Stor oro

Syriens brutala diktator Bashar al-Assad störtades i december 2024 av islamistledda rebeller.

Efter diktatorns fall har en övergångsregering installerats i landet. Regeringen leds av islamiströrelsen Hayat Tahrir al-Sham (HTS). Övergångsregeringen ska styra Syrien fram till den 1 mars, men HTS-ledaren Ahmed al-Sharaa har sagt att det kan ta upp till fem år att anordna nya val i landet.

– Min uppskattning är att det är mellan fyra och fem år kvar till valet, sade Sharaa i en tv-intervju i början av februari.

Hayat Tahrir al-Sham är en tidigare undergrupp till al-Qaida. Gruppen har listats som en terrororganisation av USA och Storbritannien.

Det finns därför en stor oro över gruppens maktövertagande, inte minst när det gäller kvinnors och minoriteters rättigheter.

Arkivfoto: G. Nifakos

Text: Redaktionen