JUST NU: Delade rysk desinformation – klar för nytt parti

2022 04 26

Sverigedemokraternas tidigare försvarspolitiske talesperson Roger Richthoff petades från partiet sedan han spridit en video innehållandes rysk desinformation om invasionen av Ukraina.

Nu bekräftar Richthoff att han har gått med i ett annat parti.

Nämligen högernationalistiska Alternativ för Sverige (AFS) – partiet som en gång i tiden bildades av uteslutna sverigedemokrater.

Bekräftar uppgifterna

Roger Richthoff bekräftar uppgifterna i en intervju med Sveriges Radio.

– Jag kommer att bli medlem, och behöver de min hjälp i olika frågor eller så, så ställer jag gärna upp, säger han till SR.

Ett viktigt skäl

Riksdagsledamoten bekräftar att han varit i kontakt med flera partier innan han valde att gå med i AFS.

Ett viktigt skäl bakom beslutet är att partiet inte vill gå med i Nato, konstaterar han i intervjun med SR.

Kritiserar SD

Han är kritisk inställd till sitt tidigare partis omsvängning gällande frågan om ett svenskt Natomedlemskap.

– Jag behåller min uppfattning att det säkerhetspolitiska läget i vår del av Europa kommer att påverkas negativt, säger Richthoff  till SR.

Svängt om Nato

Efter Rysslands invasion av Ukraina har SD-ledningen svängt om Nato och säger numera ja till ett svenskt medlemskap i militäralliansen om Finland går samma väg.

– Om Finland i närtid signalerar om Natomedlemskap, så kommer vi från Sverigedemokraternas sida att uttrycka detsamma, att vi anser att Sverige då bör ansöka om medlemskap, sa SD:s utrikespolitiska talesperson Aron Emilsson till SvD efter ett extrainkallat möte med partistyrelsen den 11 april.

Alternativ för Sverige

AFS leds av Sverigedemokraternas  ungdomsförbunds tidigare ordförande Gustav Kasselstrand. Han uteslöts från partiet efter en konflikt 2015.

I senaste riksdagsvalet fick Alternativ för Sverige 0,31 procent av rösterna.

Foto: Sveriges Riksdag

Text: Redaktionen