JUST NU: De stod på Theodor Engströms lista

2022 11 01

Theodor Engström, 33, står åtalad för att ha mördat Ing-Marie Wieselgren under politikerveckan i Almedalen. 

Det har tidigare rapporterats om att Engström planerade att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

I förundersökningen framgår det att 33-åringen kartlagt flera kända personer. I sin dator har Engström två mappar med namnen ”måltavlor”  och ”landsförrädare”. Mapparna innehåller namn på flera kända politiker och journalister, rapporterar Expressen med hänvisning till Säpos granskning. 

Personnummer och bostadsort 

Antje Jackelén, Svenska kyrkans tidigare ärkebiskop, och entreprenören Bert Karlsson är två av personerna som Theo Engström har kartlagt, uppger tidningen.

Han har bland annat noterat personnummer, bostadsort, familjerelationer och ”etnicitet”.

Bert Karlsson beskrivs på följande vis:

Före detta invandringskritisk partiledare, nu flyktingbaron som profiterar på folkutbytet, och möjliggör fortsatt massinvandring genom sin effektiva flyktingboendeverksamhet. Något som också resulterat i lidande och otrygghet i de orter som etablering skett.”

Det är klart att det är obehagligt. Jag har varit utsatt för det här många gånger, fast kanske inte på det här sättet, säger Bert Karlsson till Expressen.

Tre måltavlor

I förhör har Theodor Engström, som har en bakgrund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, uppgett att han hade tre potentiella måltavlor i Almedalen – Ing-Marie Wieselgren, Annie Lööf och SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Det är djupt omskakande att ha fått veta vad han planerade. Jag var med i en debatt på Expressens scen, bara runt hörnet, när Ing-Marie Wieselgren mördades. Såg blåljusen som plötsligt kom. Jag har tänkt mycket på hennes familj, hennes närmaste och hennes kollegor. De tankarna får en extra tyngd och ett extra allvar i dag, säger Hanna Stjärne till SVT Nyheter och tillägger:

– Mina tankar går också till de hundratals personer som han har kartlagt, bland dem flera på SVT. Själv är jag trygg med den säkerhet som finns runt mig och mina kollegor, men det är en skarp signal om allvaret i hoten mot oss som journalister och som mediechefer.

I förhör har Theodor Engström även uppgett att han såg SD-ledaren Jimmie Åkesson som en potentiell måltavla i Almedalen, men att han var rädd att en sådan attack skulle "skapa förvirring kring hans syfte", uppger Expressen.

Misstänks för två brott

Theodor Engström misstänkts för terroristbrott och försök till terroristbrott efter dådet den 6 juli i Visby.

I dag väcktes åtal mot 33-åringen. Åtalet gäller brottsmisstankar om terroristbrott och förberedelse till terroristbrott.

Säkerhetspolisen har sedan brottsrubriceringen ändrades från mord till terroristbrott bedrivit förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Text: Redaktionen