JUST NU: De stod på Theodor Engströms lista

2022 11 01

Theodor Engström, 33, står åtalad för att ha mördat Ing-Marie Wieselgren under politikerveckan i Almedalen. 

Det har tidigare rapporterats om att Engström planerade att mörda Centerpartiets partiledare Annie Lööf.

I förundersökningen framgår det att 33-åringen kartlagt flera kända personer. I sin dator har Engström två mappar med namnen ”måltavlor”  och ”landsförrädare”. Mapparna innehåller namn på flera kända politiker och journalister, rapporterar Expressen med hänvisning till Säpos granskning. 

Personnummer och bostadsort 

Antje Jackelén, Svenska kyrkans tidigare ärkebiskop, och entreprenören Bert Karlsson är två av personerna som Theo Engström har kartlagt, uppger tidningen.

Han har bland annat noterat personnummer, bostadsort, familjerelationer och ”etnicitet”.

Bert Karlsson beskrivs på följande vis:

Före detta invandringskritisk partiledare, nu flyktingbaron som profiterar på folkutbytet, och möjliggör fortsatt massinvandring genom sin effektiva flyktingboendeverksamhet. Något som också resulterat i lidande och otrygghet i de orter som etablering skett.”

Det är klart att det är obehagligt. Jag har varit utsatt för det här många gånger, fast kanske inte på det här sättet, säger Bert Karlsson till Expressen.

Tre måltavlor

I förhör har Theodor Engström, som har en bakgrund i nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, uppgett att han hade tre potentiella måltavlor i Almedalen – Ing-Marie Wieselgren, Annie Lööf och SVT:s vd Hanna Stjärne.

– Det är djupt omskakande att ha fått veta vad han planerade. Jag var med i en debatt på Expressens scen, bara runt hörnet, när Ing-Marie Wieselgren mördades. Såg blåljusen som plötsligt kom. Jag har tänkt mycket på hennes familj, hennes närmaste och hennes kollegor. De tankarna får en extra tyngd och ett extra allvar i dag, säger Hanna Stjärne till SVT Nyheter och tillägger:

– Mina tankar går också till de hundratals personer som han har kartlagt, bland dem flera på SVT. Själv är jag trygg med den säkerhet som finns runt mig och mina kollegor, men det är en skarp signal om allvaret i hoten mot oss som journalister och som mediechefer.

I förhör har Theodor Engström även uppgett att han såg SD-ledaren Jimmie Åkesson som en potentiell måltavla i Almedalen, men att han var rädd att en sådan attack skulle "skapa förvirring kring hans syfte", uppger Expressen.

Misstänks för två brott

Theodor Engström misstänkts för terroristbrott och försök till terroristbrott efter dådet den 6 juli i Visby.

I dag väcktes åtal mot 33-åringen. Åtalet gäller brottsmisstankar om terroristbrott och förberedelse till terroristbrott.

Säkerhetspolisen har sedan brottsrubriceringen ändrades från mord till terroristbrott bedrivit förundersökningen under ledning av åklagare vid Riksenheten för säkerhetsmål.

Text: Redaktionen


Semesterfirare skickas hem – omedelbart

2024 05 21

Turister evakueras omedelbart från och med idag tisdag.

Det är beskedet som kommer från Australien och Nya Zeeland på tisdagsmorgonen svensk tid.

Båda länderna kommer att skicka särskilt chartrade regeringsplan till paradisön Nya Kaledonien för att hämta hem sina medborgare som är fast på den kaosdrabbade semesterorten, rapporterar Reuters.

– Flygplatsen förblir stängd för kommersiella flygningar och det kommer att sättas in militär för att skydda offentliga byggnader, framhåller Frankrikes högkommission i Nya Kaledonien enligt nyhetsbyrån.

Tusentals turister fast

Enligt de lokala myndigheterna finns det över 3 000 personer som hamnat i limbo och väntar på att få lämna Nya Kaledonien efter det att flygen till och från ön ställts in.

Australiens utrikesminister Penny Wong bekräftar att man fått tillstånd för två flygningar och att regeringen kommer att fortsätta arbeta för att sätta in ytterligare flyg.

Nya Zeeland har på tisdagsmorgonen fått tillstånd för ett flyg som ska hämta 50 passagerare med de mest akuta behoven, men fler kommer.

– Det har varit en brådskande prioritet för regeringen att ta hem nyzeeländare, säger landets utrikesminister Winston Peters.

Utlyst nödläge

Nya Kaledonien är en populär paradisö i Stilla havet öster om Australien.

Ön är ett avhängigt territorium till Frankrike som nyligen planerade förändringar vad gäller röstberättigade till regionval. Lagändringen ska ge folk som bott på ön i minst tio år rösträtt, vilket orsakat massiva protester och dödliga upplopp under den senaste veckan.

Den 15 maj utlyste Frankrike nödläge och satte två dagar senare in 1 000 kravallutrustade franska soldater och poliser.

Inleder "större operation"

Totalt har sex personer förlorat livet i samband med våldsamheter och hundratals personer har skadats. 

I söndags gav Frankrike dessutom besked om att inleda en “större operation”.

– Allt görs för att återställa den ordning och det lugn som invånarna förtjänar, sade Frankrikes utrikesminister Gerald Darmanin enligt Sky News vid tillfället.

Foto: D. Gold

Text: Redaktionen


Larm vid Arlanda – stora resurser på väg

2024 05 21

Flera räddningsenheter är just nu på väg mot Arlanda.

På tisdagskvällen kommer uppgifter om att en stor insats pågår vid Arlanda.

Det har larmats om haveri vid flygplatsen, och flera räddningsenheter är just nu på väg.

Däribland en ambulanshelikopter, rapporterar Expressen.

“Rökutveckling”

Stockholmspolisen har uttalat sig om situationen.

– Det är någon typ av rökutveckling från ett flygplan, säger presstalesperson Nadya Norton. 

Polis på plats

Utöver räddningsenheterna och ambulanshelikopter är även polis på väg till platsen.

Enligt uppgifter till Aftonbladet ska det röra sig om rök från en av motorerna på ett större flygplan.

– Det ska vara personer ombord, säger Nadya Norton till Aftonbladet.

Ett varningslarm

Det är ett flygplan av typen Airbus 350 från Air China som nu undersöks av räddningstjänsten.

Övrig verksamhet på Arlanda påverkas inte.

Passagerarna sitter kvar på planet och det ska inte vara någon större panik.

Det är ett varningslarm som har gått, på grund av rökutveckling från motorn på ett plan som taxades ut, säger Peter Wärring, pressansvarig på Swedavia, till Expressen.

Det finns i nuläget inga uppgifter om skador.

Sveriges största flygplats 

Stockholm Arlanda Airport är Sveriges största flygplats och flygplatsen erbjuder 107 olika direktlinjer varav 87 är utrikes och 20 inrikes och dessutom en rad charterdestinationer.

Sveriges riksdag beslutade att satsa på en storflygplats 1946 och den 26 november 1954 gick invigningsflygningen.

– 1960 lyfter SAS DC-8 på den första reguljära flygningen till New York. Den 1 april 1962 förklaras Stockholm-Arlanda flygplats officiellt öppnad av kung Gustav VI Adolf, uppger Swedavia.

De närmaste 30 åren ska 13 miljarder investeras i flygplatsen.

Foto: J. Tuomi

Text: Redaktionen