– De som fått Astra bör snarast få en tredje dos

2021 08 04

Alla som har fått Astra Zenecas vaccin löper större risk att smittas och att bli sjuka och de bör därför få dos 3 snarast.

Det anser Anders Björkman, professor i infektionssjukdomar vid Karolinska institutet, som dessutom betonar att situationen är extra allvarlig eftersom det är de äldre som har fått Astra Zeneca.

– Detta är allvarligt eftersom det betyder att även de äldre, som har fått Astra Zenecas vaccin, kommer att vara med och bidra till smittspridningen i höst, säger han till DN.

Astra har svagheter

4 av 10 som fått Astra Zenecas vaccin riskerar att smittas av den nya deltavarianten och var tredje kan dessutom bli sjuk och därför bör de så snart det bara går få dos 3 i form av ett så kallat mRNA-vaccin, det vill säga Moderna eller Pfizer, menar professorn, enligt DN.

Bakgrunden är att Astra har visat sig ge sämre skydd:

Asymtomatisk infektion

◾Pfizer 80 %

◾AstraZ 60 %

Sjukdom

◾Pfizer 88 %

◾AstraZ 67 %

Sjukhusinläggning och död

◾Pfizer 96 %

◾AstraZ ingen data

Källa: DN

Slutsatsen är enkel – Astra Zeneca ger ett betydligt sämre skydd jämfört med Pfizer. Medan bara 12 % av de som fått Pfizer Biontech riskerar att bli sjuka så riskerar hela 33 % av de som fått Astra Zeneca att bli sjuka.

– Det är ganska mycket, säger Anders Björkman till DN.

Håll fortsatt avstånd i affären

Samtidigt bedöms risken för sjukhusinläggning och dödsfall att vara låg även med Astra Zenecas vaccin. Anders Björkman kommer dock med flera uppmaningar.

– Man bör fortfarande hålla avstånd i affären och inte gå på stora fester även om man är fullvaccinerad, säger professor Björkman som indikerar att de som fått Astra bör vara extra försiktiga.

ANALYS

Folkhälsomyndigheten meddelade igår att dos 3 eventuellt blir aktuellt för 80-plussare och vissa riskgrupper redan i höst och sannolikt för en större del av den vuxna befolkningen under nästa år 2022.

Det skiljer sig ganska kraftigt från professor Björkmans rekommendation då han anser att alla som fått Astra bör få dos 3 snarast, det vill säga nu i augusti och september. Men då de allra flesta som fick Astra inte är 80-plus så innebär det att de enligt Folkhälsomyndigetens senaste besked troligen får vänta till nästa år. Folkhälsomyndighetens inriktning framöver är dock oklar och kan komma att ändras.

Man bör tänka på att Folkhälsomyndigheten har många aspekter att väga in inklusive vad som är praktiskt genomförbart.

Viktigt att tänka på

Det är naturligt att en del som fått Astra känner en viss oro men det är viktigt att tänka på följande:
✅ Det alternativ som enligt forskare har allra störst risker är om man inte vaccinerats alls.

✅ Astra ger ett mycket bra skydd mot allvarlig sjukdom och död. Det är ingen prognos utan det är bergfast kunskap och det kan vi se baserat på hur dessa kurvor utvecklades efter att en stor andel av Sveriges äldre fick Astra i våras - sjukhusinläggningar och dödsfall sjönk mycket kraftigt.

✅ Man kan finna glädje i kunskapen om att studier pekar på att en mix av Astra och Pfizer ger mycket bra resultat och när dos 3 förr eller senare kommer så är det väldigt positivt.

Det finns med andra ord många anledningar att känna tacksamhet och glädje istället för oro.

Ärlig och rak

Samtidigt ska man vara ärlig och rak och Astra Zeneca har brister jämfört med Pfizer Biontech. Har man fått Astra kan det vara bra att ta del av professor Björkmans information och många i den kategorin lär även vara lite extra försiktiga till dess att de fått dos 3 .Men skyddet är ändå betydligt, betydligt bättre än de som inte vaccinerats alls.

[yop_poll id="448"]

Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Nya regler när man går på restaurang – kan införas inom kort

2024 07 11

Ett slutgiltigt beslut om nya regler när man äter ute närmar sig.

Det bekräftar nu Livsmedelsverket.

Ändringen gäller nya krav som ska införas då man köper mat på restauranger – där besökarna nu måste få information om var köttet som serveras kommer ifrån.

Reglerna föreslås bli obligatoriska för samtliga restauranger och storhushåll – det vill säga exempelvis skolor, sjukhus och andra anläggningar där det serveras lunch – i Sverige.

Myndigheten har nu skickat föreskriftsförslaget till EU-kommissionen. När övriga medlemsstater har fått ge sin åsikt kan reglerna börja gälla i Sverige, kanske redan efter sommaren.

–  Vi kan inte säga när processen kommer att vara klar, men ambitionen är att föreskrifterna ska kunna beslutas under hösten. På Livsmedelsverket arbetar vi nu parallellt med en vägledning till företagen för att underlätta för dem att göra rätt, säger Elin Häggqvist, chefsjurist på Livsmedelsverket.

LÄS MER: Nya regler för hämtmat – det här gäller

Fick uppdraget i våras

I korthet innebär förslaget att restauranger måste kunna informera om ursprungsland för kött från nöt, svin, get och fjäderfä.

Förslaget har tagits fram efter att Livsmedelsverket tidigare i våras fick i uppdrag av regeringen att ta fram ett nytt regelverk.

– Restauranggästen har rätt att få informationen, och den kan ges muntligt på begäran eller skriftligt. Informationen kan framgå direkt på menyer, men det räcker också med en skylt om att gästen kan fråga om vilket land köttet som serveras på restaurangen kommer ifrån, säger Elin Häggqvist.

Ministern: Efterfrågad ändring

Landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) understryker att regeländringen är efterfrågad bland landets konsumenter.

– Många konsumenter vill göra medvetna val om maten de äter och då är god information en förutsättning.

– Regeringen vill därför att konsumenter ska få veta var kött som serveras på restauranger kommer ifrån. Det är bra för djurvälfärden och Sveriges självförsörjningsförmåga, sade ministern när uppdraget tilldelades i april.

Kullgren tillägger att det ska vara ”lika enkelt att få veta var köttet kommer ifrån på en restaurang som i en butik”.

Ska vara flexibelt

Nuvarande regelverk fastslår att butiker måste redovisa ursprungsland för kött, men ett liknande krav finns ej för restauranger.  

Vidare uppger regeringen att en utgångspunkt också är att den administrativa bördan för företagen, kommuner och regioner ska vara så liten som möjligt, samt att det ska det finnas flexibilitet i hur informationen om ursprungsland delges.

– Till exempel genom att informationen kan lämnas muntligt när den efterfrågas av konsumenten, meddelar regeringen.

Foto: Elima Mwinyipembe Regeringskansliet

Text: Redaktionen