CENTERPARTIET: Kandidaterna klara – de gör upp om att ersätta Annie Lööf

2022 11 07

Valberedningen presenterar under en presskonferens på måndagsförmiddagen tre partikandidater som kan bli Annie Lööfs (C) efterträdare.

Valberedningens arbete är klart. De tre kandidaterna är gruppledaren Daniel Bäckström, näringspolitiska talespersonen Elisabeth Thand Ringqvist och nya riksdagsledamoten Muharrem Demirok.

– Vi genomför en öppen kandidatturné med tre kandidater, säger valberedningens ordförande Jan Andersson, i en intervju med Expressen.

Namnen har sedan tidigare pekats ut i förhandsspekulationerna.

Ledaregenskaper och karisma

Valberedningen har både intervjuat de tre kandidaterna och gjort utvärderingar av dem.

Viktiga egenskaper som de vid sin bedömning tagit hänsyn till är goda ledaregenskaper och även förmåga att kunna driva ”strategiskt arbete”.  

Vad som också betonas är att ha karisma och kunna bygga förtroende, rapporterar Expressen.

Ledde Centerpartiet i 11 år

Centerpartiet skriver på sin hemsida att de tre kandidaterna under de kommande veckorna ska medverka på fyra utfrågningstillfällen runt om i landet.

– Centerpartiet är en stark folkrörelse, därför är det grundläggande att kandidaterna får chansen att presentera sig för hela Centerrörelsen. Vi har nu bra bredd på kandidater när det gäller profil, bakgrund och erfarenhet, säger Andersson, i en artikel på Centerpartiets hemsida.

Det var bara fyra dagar efter valet i år som Annie Lööf meddelande sin avgång. Hon hann leda Centerpartiet i elva år, skriver Expressen.

Utses länge fram

Centerpartiet kommer att utse den nya partiledaren under en extrastämma i Helsingborg den 2 februari nästa år, rapporterar SvD.

Nu kommer en öppen kandidatturné att ske med de tre kandidaterna. Valberedningen kommer då att lyssna in Centerrörelsen och därefter presentera förslag till stämman.

Foto: Ninni Andersson Regeringskansliet

Text: Redaktionen