JUST NU: Datum spikat – då lämnar Socialdemokraterna besked om Nato

2022 04 22

Socialdemokraterna inleder sin interna dialog om säkerhetspolitiken och meddelar nu när besked i Nato-frågan väntas.

22 maj. Det är datumet då Socialdemokraterna har partistyrelsemöte och senast ska lämna besked om slutsatserna partiet dragit efter de interna dialoger som inleds från och med idag och pågår fram till 12 maj.

Beslutet kan dock komma tidigare, enligt partisekreteraren Tobias Baudin (S), rapporterar Expressen.

Beslutandeprocessen inleds

– Dialogen ska vara klar den 12 maj och efter 12 maj inleder vi vår beslutandeprocess, säger Tobias Baudin enligt tidningen.

Följer Finlands utveckling

Tomas Baudin är noga med att poängtera att partiet samtidigt följer Finlands utveckling i grannlandets process mot att ansöka till Nato.

– Självklart kommer Finlands agerande vara viktigt för oss, men vi fattar det beslut vi anser är bäst för Sverige. Men vad Finland landar i och när de landar i det påverkar förstås vårt beslut, säger Tobias Baudin till SVT.

Ska avge slutrapport

Partidistrikt över hela landet och Socialdemokraternas medlemmar har bjudits in i debatten som ska ge Socialdemokraterna det underlag som behövs för att ta beslut kring de säkerhetspolitiska frågorna.

I förlängningen ska en särskild analysgrupp avge en slutrapport som ligga till grund för huruvida Sverige ska ansöka om medlemskap i Nato eller inte.

Högprofilerade namn

I analysen återfinns tunga namn och toppolitiker från Socialdemokraterna. Bland annat ingår justitieminister Morgan Johansson, utrikesminister Ann Linde och försvarsminister Peter Hultqvist. 

Gruppen har även stärkts med ett annat välbekant namn: före detta utrikesminister Margot Wallström.

Skyndsamt beslut

Socialdemokraterna har tidigare sagt att man är angelägna om att så snart som möjligt lämna besked i hur man har analyserat säkerhetsläget, och i förlängningen bedömer nödvändigheten av ett svenskt medlemskap i Nato.

– Jag ser ingen anledning att skjuta på beslutet. Vi har val senare i september och måste även kunna fokusera på det då, sade Magdalena Andersson för en dryg vecka sedan.

Moderaterna kritiserar

Partiet har samtidigt fått kritik från oppositionen för att processen går för långsamt.

– Socialdemokraterna har aviserat att de ska ha en omfattande intern diskussion inom sitt parti. Det må vara nödvändigt, men denna senkomna och något yrvakna insikt får inte sinka processen, säger moderaterna och riksdagsledamöterna Pål Jonsson och Hans Wallmark i ett gemensamt uttalande till Svenska Dagbladet.

Foto: Socialdemokraterna

Text: Redaktionen