Därför kunde talibanerna ta över landet så otroligt snabbt

2021 08 17

Det finns minst fyra centrala förklaringar till varför talibanerna tagit över Afghanistan så extremt snabbt.

Det framgår när Carter Malkasian, tidigare rådgivare till USA:s främsta militära ledning, US Joint Chiefs of Staff, samt John Sopko, kongressens översiktschef för Afghanistan, uttalar sig för CNN och BBC.

🔸 1, Svag upplevd patriotisk förankring

– Afghansk militär har haft långvariga problem med moralen och deras vilja att bekämpa talibanerna. Talibanerna kan utmåla sig själva som de som motverkar och bekämpar ockupation av landet och det är något som är kärt för afghanerna. Det är mycket svårare för regeringen och för försvarsmakten att hävda det, säger Carter Malkasian till CNN.

Detta ska dock inte sammanblandas med hur starkt stöd talibanerna har bland folket. En mätning av Asia Foundation har funnit att endast 13,4 % av folket stödjer talibanerna.

🔸 2, Mental kedjeeffekt efter initiala segrar

Talibanernas lyckade försök att inta provins efter provins har lett till att Afghanistans militär fått sämre och sämre självförtroende.

– Det har utlöst en kedjereaktion under tre månaders tid. Och på andra sidan har talibanerna blivit uppeldade för varje framgång och den typen av eskalerande effekter har gjort det ännu svårare för de afghanska styrkorna att hålla emot, säger Carter Malkasian.

John Sopko, USA:s kongress Special Inspector General for Afghanistan, framhåller ytterligare orsaker I BBC.

🔸 3, Korruption inom armén

Korruption inom Afghanistans försvar innebär att man inte ens har vetat hur stor landets armé är. Generaler har blåst upp siffrorna för att få mer stödpengar.

🔸 4, Inkompetens inom armén

Soldater har sänts till områden där de saknar familj- eller klankoppling vilket lett till att de snabbt lämnat platsen när fienden närmat sig.

ANALYS

Det handlar med andra ord om en mycket låg försvarsmoral inom Afghanistans armé. Till skillnad från till exempel kurdiska styrkor i norra Syrien som är mycket motiverade så är den afghanska militären inte alls lika starka mentalt.

USA:s militär analyserar redan nu vad man kan lära sig inför framtiden om motsvarande situationer uppstår och det handlar inte minst om att börja rusta armén mycket tidigare, satsa på starka institutioner och att identifiera om det överhuvudtaget finns ett tillräckligt starkt grundmaterial att jobba med.

Foto: S. Parvez

[yop_poll id="483"]