Därför kan hon avgöra allt

2021 06 25

Regeringen Löfven hänger nu på en skör tråd och allt kan avgöras av Nyamko Sabuni och Liberalerna.

Om inte S-MP-C-L-sidan som nu styr Sverige med det så kallade Januariavtalet som grunddokument kan hitta en lösning som får Vänsterpartiet att ändra sig i sista minuten och rösta ja till Stefan Löfven som statsminister i morgon förmiddag klockan 10 så faller Regeringen Löfven.

Har två val

I det läget måste statsministern välja mellan följande:

1) Avgå vilket leder till nya talmansrundor.

2) Utlysa extraval vilket får ses som ett sensationellt och dramatiskt alternativ. Sverige har inte haft extraval sedan 1958 och att gå till extraval bara ett år innan ordinarie val är en väg som få är intresserade av. Det regeringsalternativ som vinner extravalet hinner inte få mycket gjort innan nästa valrörelse drar igång.

Liberalernas besked

Talmansrundor ter sig därför mer naturligt men det alternativet bjuder på ett stort frågetecken – nämligen vilken sida Liberalerna skulle välja i ett sådant skede.

– Avtalet är borta och Stefan Löfven kommer inte kunna tillträda med samma avtal igen. Vi har sagt att vi är beredda att samtala med alla partier, men faller Januariavtalet då får vi återkomma till hur vi gör, säger Nyamko Sabuni till SVT.

ANALYS

Situationen är ytterst komplex:

◾S-MP-C-L har 167 mandat och är därmed 13 mandat större än M-KD-SD som har 154 mandat. Därmed kan S-MP-C-L styra även utan V:s stöd – så länge V inte röstar med M-KD-SD.

◾Men om L byter sida så tappar S-MP-C-L alla L:s 20 mandat och får endast 147 mandat mot M-KD-SD:s 154 mandat. I det läget är S-MP-C helt beroende av V:s 20 mandat för att vinna omröstningar.

◾Och det är uppenbart att den tid då V ger sitt stöd utan att få något tillbaka är över. Dessutom har C om och om igen klargjort att man vägrar att ge V inflytande.

Med andra ord hänger väldigt mycket på hur L gör om det blir talmansrundor. Följande talar för att L säger nej till Löfven i eventuella talmansrundor:

🔵 Partiet markerade idag att faller Löfven i omröstningen så faller Januariavtalet.

🔵 Partiet har redan beslutat stödja M-KD-SD-sidan i valet 2022.

🔵 Om L trots det stödjer Löfven i talmansrundor så förvirras väljarna ännu mer av L:s agerande och partiet lär få ännu svårare att komma in i riksdagen 2022.

Det är svårt att se hur partiledare Nyamko Sabuni – som lett partiets marsch bort från Löfven till Kristersson – skulle välja Löfven igen som sin statsministerkandidat med bara ett år kvar till valet.

Samtidigt har L ännu inte givit besked om hur de skulle göra om det blir talmansrundor. Men mycket talar för att L då säger nej till Löfven och det talar för att Löfven är skeptisk till talmansrundor. För om L väljer Kristersson i talmansrundorna så måste S-MP-C har aktivt stöd av V för att till exempel få igenom budgeten.

Men det är inte helt enkelt för L att byta sida redan nu ty partibeslutet avsåg att göra sidbytet först vid valet 2022. 

[yop_poll id="235"]

Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 13

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen


SMHI ger snöbesked

2024 04 13

Det väntas snöa på håll i Sverige de kommande dagarna.

Det blir allt varmare och många har längtat efter riktig vårvärme, uteserveringar och ljusa promenader.

Däremot är det inte dags att lägga snön och kylan bakom oss riktigt än.

SMHI ger nämligen besked om att ett regnområde med kall luft är på väg in över Sverige, som dessutom kan bjuda på snö.

Börjar i morgon

Redan under söndagen drar sig det kallare vädret in.

– På söndag passerar ytterligare ett regnområde över Götaland, Svealand och södra Norrland och det blir även lite kyligare, vilket gör att nederbörden väntas övergå alltmer i snö över norra Dalarna och södra Norrlands inland, meddelar SMHI.

– Dessutom ser det ut att bli blåsigt över Götaland med hårda till mycket hårda västliga vindbyar.

Fortsätter nästa vecka

Vädret fortsätter in på nästa vecka, då fler delar av landet kan få känna på snöflingor.

– I början av nästa vecka har kallare luft tagit sig in över landet. I nordligaste Norrland kan tidvis lättare snöfall förekomma, fortsätter SMHI.

– Över Götaland rör sig skurar in under natten mot tisdag. Därefter väntas till och från skurar att förekomma och det kan även bli inslag av snö.

Blir kvar

Den kallare luften väntas bli kvar även resten av nästa vecka innan den letar sig vidare.

– Från mitten av veckan tar sig ytterligare lite kallare luft ner över landet, och i alla fall inledningsvis fortsätter vädret vara ostadigt, så möjligtvis kan det bli tal om snö i söder men det är mycket osäkert.

Orange varning

Samtidigt som SMHI flaggar för snö på håll har man även utfärdat en orange varning om översvämning på grund av höga flöden.

Den varningen gäller Kolbäcksån, och varningar för höga flöden har utfärdats i flera vattendrag.

– Snösmältning leder till höga nivåer i flera sjöar. Vattennivåerna är stigande kommande dagar. Översvämning av vägar, byggnader och risk för påverkan på samhällsviktig verksamhet.

Den orangea varningen gäller sjöarna Saxen, Bysjön, Björken, Nedre Boten och Gårlången i Ludvika kommun.

Foto: D. Mccoig

Text: Redaktionen