Därför kan fullvaccinerade bli svårt sjuka

2021 05 27

Åtta boende vid ett äldreboende i Hofors har smittats av viruset och en är riktigt svårt sjuk och vårdas på sjukhus trots att alla åtta är fullvaccinerade och fick dos 2 för en tid sedan. Men det finns en förklaring.

Förutom de åtta boende har även åtta ur personalen smittats vid Hesselgrenska äldreboendet i Hofors i Gästrikland, uppger SVT.

– Åtminstone en brukare är riktigt svårt sjuk. Vad gäller brukarna så är alla färdigvaccinerade. De har fått båda doserna och det har gått den tid som det ska göra, säger kommunchefen Jonatan Alamo till SVT.

– Det här är oroande naturligtvis. Vi har ansträngt oss men jag kan inte säga att vi har gjort tillräckligt, säger kommunchefen om läget.

Men det finns en enkel förklaring till det inträffade.

– Vaccinerna är inte 100-procentiga. Det finns alltid en risk att den som drabbas kan bli sjuk och några väldigt få kan också bli svårt sjuka. Man ska inte vara orolig men man ska komma ihåg att man ska följa rekommendationerna för vi har otroligt mycket virus ute i samhället. Det finns en risk att de här personerna inte har fått tillräckligt bra immunsvar. Det kan även finnas varianter ute i samhället som kan passera vaccinbarriären lite grann så att man kan bli sjuk men kanske inte svårt sjuk, säger Ali Mirazimi, virusforskare och sakkunnig på Folkhälsomyndigheten till TV4 i detta TV-inslag och han förklarar även att ålder kan spela in.

ANALYS

Man ska följa rekommendationerna även när man har vaccinerats ty det finns fortfarande väldigt mycket virus ute i samhället.

[yop_poll id="94"]