Därför går polisen inte ut med namn och bild på 55-åringen

2021 10 03

Göteborgspolisen meddelar nu varför man inte gått ut med namn och bild på 55-åringen som misstänks för explosionen i Göteborg.

Ett omfattande polispådrag har satts in i jakten på vad som ligger bakom sprängningen mot flerfamiljsbyggnaden på Övre Husargatan i Göteborg nyligen där 16  personer skadades varav 4 allvarligt och hundratals fick evakueras.

Skulle vräkas

Rapporteringen i pressen har varit omfattande kring den misstänkte 55-åringen som själv bor i huset och som skulle vräkas samma dag. 55-åringen pekas även ut som rättshaverist och har anhållits i sin frånvaro men är ännu inte gripen av polisen.

Polisens förklaring

TV4:s utsände i Göteborg förklarar varför polisen har valt att ännu så länge inte gå ut med namn och bild på 55-åringen.

– Det är det absolut sista men gör som utredningsåtgärd. Och det är för att det är ett intrång i den personliga integriteten att gå ut med namn och bild, rapporterar Anna-Maria Holmgren för TV4 Nyheterna.

Se hela TV4-inslaget här.

ANALYS

En av kvällstidningarna har dock redan gått ut med namn och bild på den misstänkte 55-åringen – nämligen Expressen. Och tidningen har publicerat en rad olika bilder samt även filmklipp där man kan se hur 55-åringen i bar överkropp står på en pall utanför sin mamma balkong vid hennes äldreboende.

Personalen hade fått direktiv om att dokumentera 55-åringens agerande vid äldreboendet då han bröt mot coronareglerna.

Kallades mördare

– I början av pandemin fick han som alla andra besöka sin mamma ute på gården med plexiglas och visir.  Men det struntade han i. Så till slut fick han inte besöka henne på gården längre, eftersom han inte följde restriktionerna utan skulle krama henne och vara i ansiktet. Och det var då han började bli så galen och sa att vi var mördare som låste in henne, säger en tidigare anställd till Expressen.

Foto: TV4

[yop_poll id="715"]

Jättebråk om postcovid – Socialstyrelsen anmäls

2025 01 18

Ett stort bråk angående behandlingen av postcovid har lett till en anmälan mot Socialstyrelsen.

Socialstyrelsen har blivit JO-anmäld av Svenska Covidföreningen, som är en ideell patientförening.

Detta eftersom man anser att Socialstyrelsen har ignorerat de synpunkter som patientföreningen har skickat in i samband med framtagandet av ett kunskapsstöd till vården.

Man anklagar också Socialstyrelsen för att ha struntat i viktig forskning om postcovid.

”Konstiga vägval”

Tanken med kunskapsstödet är att det ska underlätta för vården att behandla patienter som har symptom av långvarig covid.

Men Svenska Covidföreningen anser alltså att Socialstyrelsen har ignorerat viktig kunskap i frågan och inte tagit till sig synpunkter.

– Den här processen har kantats av konstiga vägval sedan start. Först tar man genom avgränsning bort den viktigaste forskningen om både vad postcovid är och beror på. Sedan väljer man att inte genomföra någon remissrunda med hänvisning till att “hela Sverige ändå är på semester”, säger Lisa Norén, är läkare och talesperson för Svenska Covidföreningen, i ett uttalande.

Struntat i kvalitetssäkring

Socialstyrelsen har inte diariefört synpunkter från aktörer som har lyft viktiga patientfrågor. Detta trots Socialstyrelsens egna riktlinjer om hur remissrundor ska gå till, menar föreningen.

– Här har myndigheten, utan att kunna uppge något egentligt skäl, struntat i viktiga kvalitetssäkringsprocesser och resultatet blir därefter.

Enligt Lisa Norén finns det flera brister i det kunskapsstöd som Socialstyrelsen har tagit fram, och som hade kunnat rättas till om man hade tagit till sig Svenska Covidföreningens synpunkter.

Viktigt för patienter

Som exempel nämner hon rekommendationer om träning till postcovidpatienter.

– Man har missat att vissa patienter måste undersökas på särskilda sätt innan man kan rekommendera träning till dem. Och de har heller inte tagit med WHO:s rekommendationer om att personer som säger att de blir sämre av att vara aktiva, de behöver få råd om anpassade rehabiliteringsinsatser, säger hon till SR.

Men trots invändningarna har Socialstyrelsen gett beskedet att de inte kommer att göra några ändringar. Därför har Svenska Covidföreningen alltså gjort en JO-anmälan.

Socialstyrelsen har avböjt att kommentera men uppger att man har kontakt med Svenska Covidföreningen samt att man inväntar JO-utredningen.

Foto: O Marketing

Text: Redaktionen


Stark trend bland bilköpare – har ökat med 20 procent

2025 01 18

En stark trend bland bilköpare har lett till en ökning med 20 procent.

Bilbranschen har haft det tufft de senaste åren, liksom många konsumenter, som har brottats med ett tufft ekonomiskt läge.

Det märks också på bilhandelns utveckling.

De senaste två åren har försäljningen av begagnade bilar ökat med 20 procent.

Tydlig trend

Det visar siffror från bilhandelsplatsen Wayke. Under det senaste året har begagnatförsäljningen ökat med 9 procent.

Och trenden, som inleddes under pandemin, ser ut att fortsätta.

– Räntorna är höga och folk tittar på sin månadsbudget och vill inte lägga mer än en viss summa och letar bil därefter. Därför är prisklassen 150 000–200 000 kronor väldigt het, säger Waykes VD Martin Fransson till DN.

Köpare intresserar sig framför allt för billiga bensinbilar.

Men samtidigt som begagnattrenden är stark, visar också annat statistik att många blir missnöjda med sitt köp.

Många missnöjda

Statistik från Sveriges Konsumenter visar att drygt en femtedel av alla klagomål från konsumenter som inkommer till organisationen, 21, 5 procent, avser just fordon.

Och det gäller framför allt begagnade fordon, har organisationen tidigare berättat för TV4.

– Ja det är fordon och främst begagnade bilar vi klagar på. Det är svåra köp, vi kan ganska lite och det kostar jättemycket, säger Maria Wiezell, konsumentvägledare, till kanalen.

Dessutom har många begagnade bilar blivit dyra på senare tid, vilket MarcusOscarsson.se tidigare har rapporterat.

Det beror bland annat på att det finns ett stort utländskt intresse för att köpa begagnade svenska bilar. Dels för att svenska bilar anses vara välskötta, dels för att kronan är svag.

Kan förändras

Men trots att det finns vissa nackdelar så är intresset alltså fortsatt stort för begagnade bilar.

Och Waykes VD tror att trenden kommer att hålla i sig – men man kan inte utesluta att det blir en förändring, om någonting händer på nybilsfronten.

– Ibland rör det sig rätt drastiskt på marknaden. Om det skulle komma i gång med kraftiga erbjudanden på nya bilar kanske begagnat får sig en smäll, säger Martin Fransson till tidningen.

Foto: A. Bendus

Text: Redaktionen