Därför får många svenskar sin semester förstörd

2023 07 04

På semestern är det hög tid för att vila upp sig och koppla av från jobbstressen.

Men det är lättare sagt än gjort.

Det visar en ny undersökningen som fackförbundet Unionen tagit fram tillsammans med Novus.

Många har svårt att släppa jobbet under semestern.

– Sex av tio tjänstemän läser jobbmejl fastän de är lediga, framhåller Unionen i ett pressmeddelande.

Dessutom tvingas många vara uppkopplade på semestern.

Tre av tio tjänstemän förväntas vara tillgängliga för jobbet under semestern – trots att de ska vara lediga.

En oroväckande hög siffra, enligt  Peter Hellberg som är vice ordförande i Unionen.

– En ostörd semester är viktig för återhämtning och för att vi ska orka ett helt arbetsliv.

– Vi ser allvarliga risker med att man inte får en ordentlig återhämtning under semestern. Särskilt eftersom de flesta också svarar att de upplever det som negativt att vara tillgängliga på semestern. För att fler medarbetare ska komma tillbaka till sitt jobb utvilade och med ny energi är det viktigt att fler arbetsgivare tar sitt ansvar och tydliggör vad som gäller på semestern, säger han i en kommentar till undersökningen.

”Finns ett stort glapp”

Trots att majoriteten av arbetsgivarna inte förväntar sig att de anställda ska vara tillgängliga för sitt arbete under ledigheten svarar hela 60 procent av tjänstemännen att de kommer att läsa sin jobbmejl under sin semester.

En lika stor andel svarar att de upplever det som negativt att vara tillgänglig för jobbet under ledigheten.

–  Det visar att det finns ett stort glapp. Arbetsgivaren har inte uttalat att det finns krav på att hålla sig uppdaterad om jobbet - ändå vågar tjänstemännen inte helt stänga av mejl och mobil, säger Peter Hellberg och tillägger:

– Man kan fråga sig vad det beror på? Har arbetsgivaren varit tillräckligt tydlig med vad som gäller under semestern? Eller finns det inte förutsättningar att faktiskt vara helt ledig på semestern? Eller håller man koll på jobbet under semestern för att man inte vill mötas av ett överfullt skrivbord när man kommer tillbaka efter semestern.

Chefer mer positiva

Unionens och Novus undersökning visar även att chefer i högre grad förväntas vara tillgängliga på jobbet under semestern.

Cheferna accepterar kraven.

De uppger i högre grad att de kommer att läsa jobbmejl under semestern och de är också mer positiva till att vara tillgängliga.

En negativ utveckling, enligt Unionens Peter Hellberg.

– Även om chefer ser positivt på att vara tillgänglig så behöver även chefer ostörd semester. Och medarbetarna gör ofta som chefen gör. Därför är det viktigt att man som chef föregår med gott exempel och visar att semestern är till för att just ha semester, säger han.

Foto: E. Garrido

Text: Redaktionen