Alla danskar ska få en tredje spruta uppger regeringen

2021 10 18

Alla i Danmark ska få en tredje spruta av vaccinet meddelar Danmarks regering.

– Vi har en plan för utrullning av den tredje vaccinsprutan. Och det är att danskarna ska kallas 6 månader och 14 dagar efter att de fått spruta nummer 2, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke till Danmarks Radio.

Pga att effekten faller

Danska myndigheterna är tydlig med vad som är orsaken till att alla invånare ska få en tredje spruta.

– Vi kan se att immuniteten faller efter cirka 6 månader, säger danska Folkhälsomyndighetens vice generaldirektör Helene Bisted Probost till DR.

Börjar med 65-plussarna

Man kommer att börja med de som allra först fick sin andra dos eftersom det också är de som först når 6,5-månaders gränsen. Det innebär att 65-plussarna i Danmark står först i kön att få sin tredje spruta liksom sjukvårdspersonal, äldreomsorgspersonal och vissa riskgrupper med svagare immunförsvar.

Skydda mot allvarlig sjukdom

– Det var de grupperna som var bland de första i vaccinationsprogrammet, säger vicedirektören. Därefter är det dags för alla danskar under 65 år som är pigga och friska.

Danska Folkhälsomyndighetens bedömning är att alla har bra skydd mot covid-19 fram till 6,5 månader.

– Grunden i vår vaccinationsplan för en ytterligare spruta är att skydda mot allvarlig sjukdom så gott det går, säger vicedirektören.

Dos 3 har stort stöd i Danmark

Danmarks mål är att 75 % av befolkningen ska få en tredje spruta.

– Vi tror att det är ett realistiskt mål, säger vicedirektören.

Enligt professor Michael Bang Petersen vid Aarhus Universitet är stödet för en tredje spruta stort i Danmark. I nuläget har hela 88 % fått både dos 1 och dos 2 i Danmark  avseende 18-plussarna och man är på väg mot imponerande 90 %. I Sverige är motsvarande siffra nu 81 % enligt ECDC.

ANALYS

I Norge har alla 65-plussare redan fått besked om att de ska få en tredje spruta och vaccinationsbokningen inleds redan nu i oktober.

Och nu kommer alltså Danmark med liknande besked som är ännu bredare och inkluderar hela danska folket.

Men Sverige har i nuläget endast sagt ja till en tredje spruta till 80-plussarna samt särskilda riskgrupper och den breda allmänheten svävar ännu i ovisshet om hur det kommer att bli.

Osäkert med svenska julen

Samtidigt är det känt att vaccinets effekt avtar kraftigt enligt flera undersökningar vilket är orsaken till att flera länder nu ökar tempot med dos 3.

Sannolikt är det nu många svenskar som undrar huruvida man kommer  att kunna fira jul med föräldrar, mor- och farföräldrar och barnbarn med mera. Att Norge och Danmark har tagit beslut som Sverige inte har lär väcka en allt större diskussion och oro hos många berörda framöver.

Foto: CDC

[yop_poll id="777"]

Swedbank ändrar sig – helt nytt räntebesked till hushållen

2023 11 28

Swedbank tror inte på Riksbankens prognos.

När riksbankschefen Erik Thedéen i torsdags meddelade att styrräntan lämnades oförändrad varnade han för höjningar längre fram.

En felaktig prognos, enligt storbanken.

– Riksbanken signalerar att det finns risk för ytterligare en höjning längre fram men vi bedömer att det inte blir aktuellt, säger Swedbanks prognoschef Andreas Wallström i ett pressmeddelande på måndagen.

Ändrar sig

Andreas Wallström pekar på att inflationen tydligt är på väg ned, att arbetslösheten stiger och att ekonomin har stagnerat.

– Vi räknar med att Fed och ECB inleder sänkningar under andra kvartalet 2024 och att Riksbanken följer efter och sänker räntan lagom till midsommar, säger han.

Riksbankens besked att lämna styrräntan orörd får dock nu nya följder för Swedbanks och dess bolånetagare.

Storbanken har räknat med att myndigheten skulle höja räntan med 25 punkter.

När det nu inte skedde gör Swedbank en helvändning – och justerar hela sin prognos till ett mer positivt besked för hushållen.

– Vi reviderar ned våra prognoser på långräntor men räknar dock med en viss rekyl uppåt i närtid efter den stora nedgången i november.

Bundna och rörliga räntor

Det är i synnerhet de bundna bolåneräntorna som omfattas av Swedbanks nya besked.

En stabil kurva i den absoluta närtiden följt av en sänkning senare under prognosperioden under våren är alltså att vänta.

När det gäller de rörliga räntorna dröjer det lite till.

– De rörliga bolåneräntorna väntas ha toppat på omkring 4,8 procent, men börjar sjunka mer tydligt först från andra halvåret 2024 i samband med Riksbankens räntesänkningar, säger Andreas Wallström.

"Kommer behöva sänka"

Swedbank är alltså, till skillnad från Riksbanken själva, övertygade om en räntesänkning efter midsommar.

Erik Thedéen hävdar dock bestämt att det inte lär ske förrän 2025.

– Enligt våra prognoser kommer inflationen vara nära målet redan i maj nästa år och det innebär att Riksbanken då, med samma argumentation som man hade i torsdags, kommer behöva sänka räntan redan i juni, sade Swedbanks chefsekonom Mattias Persson till SVT i fredags.

Foto: M. Lis

Text. Redaktionen


Högriskområde i sju län – EU har varnat husdjursägare

2023 11 28

Från och med måndag 27 november klassas kommuner i hela sju svenska län som högriskområde.

Det bekräftar Jordbruksverket idag.

Beslutet är fattat med anledning av att länen i fråga är särskilt utsatta för fågelinfluensa – och nu gäller särskilda regler i berörda områden.

"Håll hunden kopplad säger jag"

I första hand påverkar beslutet fåglar i fångenskap.

Alla kommersiella besättningar med fjäderfän måste hålla sina fåglar inomhus.

Hobbyfåglar måste förvaras inhägnade för att skyddas mot direkt eller indirekt kontakt med vilda fåglar.

Jordbruksverkets beslut kommer efter att EU tidigare under året uppmanat husdjursägare i Sverige att hålla sina djur inomhus – eller koppla dem när man går ut.

En minst lika kraftig varning kom från Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar vi Uppsala universitet, efter att viruset börjat smitta däggdjur.

– Håll hunden kopplad säger jag rakt upp och ned. Ta in katterna. För katter och hundar kan drabbas av det här viruset och speciellt om de stöter på döda eller halvdöda fåglar och biter i dem, framhöll han till TV4.

– Det finns rapporter om både hundar och katter som smittats.

Ökar i flera länder

Utbrott av fågelinfluensa ökar nu i flera europeiska länder, enligt Jordbruksverket.

Vilka kommuner som nu klassas som högriskområden är baserat på historisk data som visar var i landet som smittspridningen generellt är högre.

 Vi gör det här som en ytterligare förebyggande åtgärd för att skydda tamfåglar från smittan. Viruset överlever extra bra nu när temperaturen sjunker och vilda fåglar som utgör en reservoar för fågelinfluensaviruset rör sig över landet vilket ökar risken, säger Kristina Fontel, smittskyddshandläggare på Jordbruksverket, i ett pressmeddelande.

Berörda län och kommuner

Följande län och kommuner berörs av högriskområdet. Utöver förvaring gäller även särskilda regler för försäljning av ägg, kött och andra produkter.

- Blekinge län - Samtliga kommuner

- Gotlands län - Gotlands kommun

- Hallands län - Kommunerna: Falkenberg, Halmstad, Kungsbacka, Varberg och Laholm

- Kalmar län - Kommunerna: Kalmar, Mörbylånga, Borgholm, Mönsterås, Torsås, Oskarshamn och Västervik.

- Skåne län - Samtliga kommuner

- Västra Götalands län - Kommunerna: Essunga, Färgelanda, Grästorp, Götene, Hjo, Lidköping, Mariestad, Mellerud, Skara, Skövde, Tidaholm, Töreboda, Vara, Vårgårda och Vänersborg.

- Östergötlands län - Kommunerna: Mjölby, Vadstena, Ödeshög, Linköping, Motala och Norrköping.

LÄS MER: Fågelinfluensan sprider sig – här är symtomen hos husdjur

Foto: J. Street

Text: Redaktionen