Alla danskar ska få en tredje spruta uppger regeringen

2021 10 18

Alla i Danmark ska få en tredje spruta av vaccinet meddelar Danmarks regering.

– Vi har en plan för utrullning av den tredje vaccinsprutan. Och det är att danskarna ska kallas 6 månader och 14 dagar efter att de fått spruta nummer 2, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke till Danmarks Radio.

Pga att effekten faller

Danska myndigheterna är tydlig med vad som är orsaken till att alla invånare ska få en tredje spruta.

– Vi kan se att immuniteten faller efter cirka 6 månader, säger danska Folkhälsomyndighetens vice generaldirektör Helene Bisted Probost till DR.

Börjar med 65-plussarna

Man kommer att börja med de som allra först fick sin andra dos eftersom det också är de som först når 6,5-månaders gränsen. Det innebär att 65-plussarna i Danmark står först i kön att få sin tredje spruta liksom sjukvårdspersonal, äldreomsorgspersonal och vissa riskgrupper med svagare immunförsvar.

Skydda mot allvarlig sjukdom

– Det var de grupperna som var bland de första i vaccinationsprogrammet, säger vicedirektören. Därefter är det dags för alla danskar under 65 år som är pigga och friska.

Danska Folkhälsomyndighetens bedömning är att alla har bra skydd mot covid-19 fram till 6,5 månader.

– Grunden i vår vaccinationsplan för en ytterligare spruta är att skydda mot allvarlig sjukdom så gott det går, säger vicedirektören.

Dos 3 har stort stöd i Danmark

Danmarks mål är att 75 % av befolkningen ska få en tredje spruta.

– Vi tror att det är ett realistiskt mål, säger vicedirektören.

Enligt professor Michael Bang Petersen vid Aarhus Universitet är stödet för en tredje spruta stort i Danmark. I nuläget har hela 88 % fått både dos 1 och dos 2 i Danmark  avseende 18-plussarna och man är på väg mot imponerande 90 %. I Sverige är motsvarande siffra nu 81 % enligt ECDC.

ANALYS

I Norge har alla 65-plussare redan fått besked om att de ska få en tredje spruta och vaccinationsbokningen inleds redan nu i oktober.

Och nu kommer alltså Danmark med liknande besked som är ännu bredare och inkluderar hela danska folket.

Men Sverige har i nuläget endast sagt ja till en tredje spruta till 80-plussarna samt särskilda riskgrupper och den breda allmänheten svävar ännu i ovisshet om hur det kommer att bli.

Osäkert med svenska julen

Samtidigt är det känt att vaccinets effekt avtar kraftigt enligt flera undersökningar vilket är orsaken till att flera länder nu ökar tempot med dos 3.

Sannolikt är det nu många svenskar som undrar huruvida man kommer  att kunna fira jul med föräldrar, mor- och farföräldrar och barnbarn med mera. Att Norge och Danmark har tagit beslut som Sverige inte har lär väcka en allt större diskussion och oro hos många berörda framöver.

Foto: CDC

[yop_poll id="777"]