Alla danskar ska få en tredje spruta uppger regeringen

2021 10 18

Alla i Danmark ska få en tredje spruta av vaccinet meddelar Danmarks regering.

– Vi har en plan för utrullning av den tredje vaccinsprutan. Och det är att danskarna ska kallas 6 månader och 14 dagar efter att de fått spruta nummer 2, säger Danmarks hälsominister Magnus Heunicke till Danmarks Radio.

Pga att effekten faller

Danska myndigheterna är tydlig med vad som är orsaken till att alla invånare ska få en tredje spruta.

– Vi kan se att immuniteten faller efter cirka 6 månader, säger danska Folkhälsomyndighetens vice generaldirektör Helene Bisted Probost till DR.

Börjar med 65-plussarna

Man kommer att börja med de som allra först fick sin andra dos eftersom det också är de som först når 6,5-månaders gränsen. Det innebär att 65-plussarna i Danmark står först i kön att få sin tredje spruta liksom sjukvårdspersonal, äldreomsorgspersonal och vissa riskgrupper med svagare immunförsvar.

Skydda mot allvarlig sjukdom

– Det var de grupperna som var bland de första i vaccinationsprogrammet, säger vicedirektören. Därefter är det dags för alla danskar under 65 år som är pigga och friska.

Danska Folkhälsomyndighetens bedömning är att alla har bra skydd mot covid-19 fram till 6,5 månader.

– Grunden i vår vaccinationsplan för en ytterligare spruta är att skydda mot allvarlig sjukdom så gott det går, säger vicedirektören.

Dos 3 har stort stöd i Danmark

Danmarks mål är att 75 % av befolkningen ska få en tredje spruta.

– Vi tror att det är ett realistiskt mål, säger vicedirektören.

Enligt professor Michael Bang Petersen vid Aarhus Universitet är stödet för en tredje spruta stort i Danmark. I nuläget har hela 88 % fått både dos 1 och dos 2 i Danmark  avseende 18-plussarna och man är på väg mot imponerande 90 %. I Sverige är motsvarande siffra nu 81 % enligt ECDC.

ANALYS

I Norge har alla 65-plussare redan fått besked om att de ska få en tredje spruta och vaccinationsbokningen inleds redan nu i oktober.

Och nu kommer alltså Danmark med liknande besked som är ännu bredare och inkluderar hela danska folket.

Men Sverige har i nuläget endast sagt ja till en tredje spruta till 80-plussarna samt särskilda riskgrupper och den breda allmänheten svävar ännu i ovisshet om hur det kommer att bli.

Osäkert med svenska julen

Samtidigt är det känt att vaccinets effekt avtar kraftigt enligt flera undersökningar vilket är orsaken till att flera länder nu ökar tempot med dos 3.

Sannolikt är det nu många svenskar som undrar huruvida man kommer  att kunna fira jul med föräldrar, mor- och farföräldrar och barnbarn med mera. Att Norge och Danmark har tagit beslut som Sverige inte har lär väcka en allt större diskussion och oro hos många berörda framöver.

Foto: CDC

[yop_poll id="777"]

Svenska turister i Spanien beordras – “stanna inomhus”

2024 07 13

Mängder med svenskar befinner sig just nu i Spanien.

Det är landet med absolut högst restryck bland svenska resenärer, enligt resebyråerna Ticket och Apollo.

Men nu beordras semesterfirare i just Spanien att inte lämna sina hotell om det inte är absolut nödvändigt.

Anledningen är att den spanska meteorologiska myndigheten AEMET har utfärdat orange varning – den näst högsta nivån i landet – för temperaturer som överstiger 40 grader.

– Det kommer att bli avsevärt höga temperaturer i stora delar av det södra och nordöstra landet, inre Mallorca och södra delen av centrala Kanarieöarna, framhåller väderinstitutet enligt Mirror.

– Temperaturerna tenderar att stiga i större delen av landet.

Värst idag

Orange varning gäller i bland annat Sevilla, Andalusien och Valencia.

Även gula varningar, den första varningsnivån, har utfärdats på flera spanska orter. 

Just fredagen väntas också bli den värsta dagen av allihop under den pågående värmeböljan och folk uppmanas att hålla vätskenivån i balans.

Varningen riktar sig till både turister och civilbefolkning. Ingen ska lämna sina hem om det inte är nödläge.

– Var förberedda. Vidta försiktighetsåtgärder och håll er uppdaterade med den senaste väderprognosen. Allvarliga skador på människor och egendom kan uppstå, särskilt för de som är utsatta eller befinner sig i utsatta områden, förklarar AEMET.

Gäller även turister i Grekland

Liknande uppmaningar kommer även i Grekland, också det ett av de absolut mest populära turistmålen bland svenskar.

Förra månaden tvingades landets största turistattraktion Akropolis akutstänga på grund av värmen.

Nu väntar man sig temperaturer på 42-43 grader och uppemot 45 grader i den näst största staden Thessaloniki. 

Röda korset har sållat sig till skaran som nu vänder sig direkt till alla som har planer på att åka till Sydeuropa i sommar.

– Värmeböljor blir allt vanligare och blir värre på grund av klimatförändringarna. Tyvärr har vi sett fall redan i år av den tragiska påverkan höga temperaturer kan ha på människors liv, säger William Spencer, produktchef för klimat och första hjälpen vid brittiska Röda korset, till Mirror.

Foto M. Vonk

Text: Redaktionen


Kvinna försvunnen i flera dagar – går ut med bild

2024 07 15

Polisen söker efter en kvinna som försvunnit från ett sommarhus utanför Ljungby.

Sedan lördagsnatten har kvinnan, som är dansktalande och i 75-årsåldern, varit försvunnen.

När familjen vaknade igår morse var hon borta, rapporterar Smålänningen.

Hon lämnade på oklart sätt ett sommarhus i trakterna kring den småländska orten Hamneda någon gång mellan klockan 22 på lördagen och 6-tiden på morgonen.

Vid försvinnandet var hon blott klädd i nattlinne.

Går ut med bild

En massiv sökinsats pågår och nu går polisen ut och vädjar till allmänheten om hjälp.

Polisen har även gått ut med bild på kvinnan. Se den längre ned i artikeln.

– Kvinnan pratar danska, har smal kroppsbyggnad och  grått hår i pagefrisyr. Hon bär glasögon, informerar polisen i sin efterlysning.

Just nu söks det fortsatt efter kvinnan med helikopter, drönare och hund. Men än så länge har sökandet skett utan resultat.

– Vi behöver allmänhetens hjälp med eventuella observationer och/eller uppgifter om var kvinnan kan befinna sig, fortsätter polisen och tillägger:

– Har du uppgifter som kan leda till att kvinnan anträffas? Ring SOS 112 och begär Polisens regionledningscentral.

Kan kalla in försvaret

På söndagskvällen gav polisen det senaste beskedet till lokala medier om hur sökandet fortlöper.

Det kan bli aktuellt att kalla in hjälp från exempelvis Försvarsmakten.

Med tiden tar vi sedan nya beslut och just nu är vi uppe i det läget som vi kallar för räddningsinsats, det betyder att vi hanterar försvinnandet som att det finns fara för liv och hälsa, säger polisen presstalesperson Rickard Lundqvist till Smålänningen.

Här är bilden

Sommarhuset där kvinnan försvunnit från ligger cirka 15 kilometer söder om Hamneda.

Området är omgivet av skog, grusvägar och terräng. Det är bland annat därför Försvarsmakten skulle kunna bli behjälpliga.

De har också vissa fordon som kan vara till nytta för oss. Jag vet i det här fallet att vi har haft räddningstjänsten till hjälp för att kontrollera exempelvis vattendrag i området, säger Rickard Lundqvist.

Klicka här för att se bilden polisen lagt ut i förhoppning om att någon ska känna igen kvinnan (länk till polisens hemsida).

Arkivfoto: Hangsna

Text: Redaktionen