Dansk rusning till Sverige – mot en och samma destination

2024 02 15

En aldrig tidigare skådad anstormning av danskar sker nu i riktning mot Sverige.

Besökarna från grannlandet fullkomligt strömmar in över gränsen.

Många tar vägen via Öresundsbron, andra tar färjan från Fredrikshamn till Göteborg.

Oavsett resealternativ tycks alla ha samma mål och destination i åtanke: den svenska fjällen.

– Vi sätter historiskt rekord i antal danska skidgäster till våra skiddestinationer den här säsongen, har Skistars vd Stefan Sjöstrand tidigare sagt.

50-procentig ökning

Ökningen går inte av för hackor.

Det handlar om en 28-procentig ökning av danska besökare 2024 i de populäraste vinterorterna. Efter skolloven är bokningssiffrorna så höga som 50 procent.

Och redan nu kan den danska “invasionen” av fjällen bekräftas på plats av Skistar – danska röster hörs överallt.

– Vi tycker att danskarna är väldigt bra gäster. De är glada och trevliga, säger Skistars destinationschef i Sälen, Tomas Berg, till Expressen och tillägger att det sällan kommer några klagomål från de danska gästerna.

Slipper flyga

Familjevänliga backar, klimatskäl och den svaga svenska kronan anges som sannolika anledningar till varför danska turister söker sig till Sverige.

Vi ser flera skäl till att de svenska fjällen tilltalar danska skidentusiaster. En av dessa anledningar kan vara den ökade medvetenheten om miljöpåverkan som traditionella skidsemestrar i till exempel Alperna har, där flygresor ofta är oundvikliga, säger Ulf Staff, Travel Commercial Manager på Stena Line.

Han kan konstatera att svenska fjällen lockar danska skidresenärer som aldrig förr – på Stena Line ökade antalet privata sked resebokningar med 61 procent jämfört med första kvartalet 2023.

– Den låga svenska kronan gör svenska skidsemester-erbjudanden mer prisvärda och attraktiva. Vidare tror vi att den fysiska närheten till Danmark också spelar en betydande roll.

Stark reseupplevelse

Stefan Sjöstrand delar den analysen.

– Vi arbetar ständigt med att utveckla våra destinationer med gästen i fokus där vi erbjuder snösäkra upplevelser och en lång skidsäsong vilket spelar en stor roll i vår framgång, säger Skistars vd.

– Samtidigt är det ingen tvekan om att Sveriges konkurrenskraftiga priser spelar en roll och det faktum att det är lätt att resa hit från Danmark med bil och färja stärker reseupplevelsen mellan de två grannländerna.

Foto: Johan Nilsson Øresundsbron

Text: Redaktionen


Ny lag börjar gälla i dag lördag – påverkar elbilsägare

2024 04 13

Från och med i dag förenklas betalningen vid laddstationer.

EU-parlamentet fattade beslut om den nya lagen redan sommaren 2023, och på lördagen börjar den gälla.

Nu ska betalningen vid laddstationer förenklas.

Detta genom att införa krav på att erbjuda kortbetalning vid alla nya laddplatser.

Det rapporterar Teknikens värld.

Blir mer tillgängligt

Syftet med lagförändringen är att göra laddning för elbilar mer tillgängligt för alla.

Det hela innebär att det inte längre kommer ställas krav på registrering, brickor eller speciella kort.

Från och med den 13 april måste alla nyinstallerade laddstationer erbjuda alternativet kortbetalning.

Har ställts krav

Under en längre tid har konsumenter ställt krav på att förenkla elbilsägande på olika sätt för att skynda på utvecklingen vad gäller elektrifieringen av fordonsflottan.

Just laddningen är en av de saker som man har menat varit underprioriterat.

De som har elbil vill i högre utsträckning se att tillgängligheten vad gäller laddstationer över hela landet måste förbättras.

Detta som en delåtgärd i arbetet med elektrifieringen av samhället.

Elektrifieringen viktig

Regeringen vill satsa på utbyggnaden av laddinfrastrukuren.

– Elektrifieringen av transportsektorn är central för att Sveriges klimatmål och åtaganden inom EU ska nås, framhöll regeringen i höstas.

– Därför satsar regeringen nu på laddinfrastruktur för både lätta och tunga fordon för att skapa förutsättningar för elektrifierade vägtransporter.

– En omfattande och snabb elektrifiering av vägtransporterna krävs för att transportsektorn ska kunna nå i princip noll utsläpp av växthusgaser. 

– För elbilar behöver det finnas tillgång till publik och icke-publik laddning i hela landet, för invånare i allt från gles- och landsbygd till städer.

“Av yttersta vikt”

Ebba Busch är en som har tryckt på vikten av utbyggnaden.

– Vi behöver ersätta fossila transporter och minska hushållens transportkostnader, det är av yttersta vikt för Sveriges konkurrenskraft och den gröna omställningen, har hon sagt.

Foto: My Energy

Text: Redaktionen


Rusning till Sverige – ”köper allt”

2024 04 14

Den svenska kronan har försvagats ytterligare.

I onsdags åkte den svenska valutan på ett nytt bakslag.

Nya inflationssiffror från USA ledde till att kronan tappade rejält mot både dollarn och euron.   

Den svaga kronan gör att det blir extra dyrt att semestra utomlands för svenska resenärer. Det omvända gäller för många utländska turister som åker till Sverige. Med en starkare utländsk valuta blir det betydligt billigare att semestra och shoppa i Sverige.

Det är något som inte minst den danska befolkningen har uppmärksammat.     

Flera svenska städer uppger att danska turister fortsätter att strömma in i landet – till exempel har antalet skidsemestrande danskar ökat med 82 procent sedan coronapandemin, rapporterar P4 Kalmar.     

– De känner att de har mer pengar i plånboken när de kommer till oss, säger Louise Söderlund, ansvarig på skidanläggningen Isaberg i nordvästra Småland, till radiokanalen.

Hon uppger att tre av fyra skidåkare som kommer till Isaberg är från Danmark och att skidanläggningen har sålt rekordmånga skidpassdagar i år.

– De köper allt man behöver ha. De går på restauranger och köper alkohol, säger Louise Söderlund om de danska turisterna.

Störst ökning i tre områden

I Skåne, västra Götaland  och Kalmar län ökar antalet besök av danska turister mest i landet.

I Kalmar län nyttjades nästan 90 000 gästnätter av turister från grannlandet – en ökning på hela 63 procent jämfört med 2022.

– Det är glädjande att vår internationella marknadsföring ger resultat. Vi fortsätter att samarbeta med aktörerna i länets besöksnäring för att fler ska besöka oss. Det är en viktig pusselbit i länets regionala utveckling, säger Stine Breum Appelquist, samordnare besöksnäring på Region Kalmar län, i ett uttalande.

Kalmar län har anpassat turistnäringen efter den stora anstormningen från Danmark. Numera går det till exempel att få guidade turer på danska vid besök på det medeltida Kalmar Slott.

LÄS MER HÄR:

Kraftig förändring för svenska kronan

Foto: L. Mimietz

Text: Redaktionen