Danmark röstar ja till att kunna ta emot noll flyktingar

2021 06 04

Socialdemokraterna i Danmark fick nyss igenom sitt förslag om strama åt migrationspolitiken ännu mer i Danmark genom att flytta hela asylprocessen till Afrika.

Lagen som röstades igenom med hjälp av högerpartiet Venstre innebär ett ja till att stänga ned all mottagning i Danmark och istället öppna asylcenter i exempelvis Rwanda, rapporterar Jyllands-Posten. I praktiken skall det kunna leda till att Danmark tar emot noll flyktingar då de som beviljas asyl i Danmark inte får komma in i landet utan istället får integreras i andra länder eller flyttas till FN:s flyktingläger uppger flera tidningar.

Förslaget har fått kritik från bland andra FN som anser att förslaget är otydligt och från människorättsorganisationer som menar att det inte skyddar flyktingar tillräckligt mycket. Samtidigt är förslaget ett av danska Socialdemokraternas populära vallöften och en del i att S tagit täten i dansk politik när det gäller att minska migrationen till Danmark.

ANALYS

Danmarks utveckling inom migrationspolitiken kan väntas påverka även Sverige och min prognos är att det kommer att bli allt stramare även i Europa.

[yop_poll id="152"]