Danmark larmar om dödlig sjukdom – ansågs utrotad
2025 05 22
Den dödliga sjukdomen difteri ansågs länge vara nästintill utrotad.
Nu tycks dock sjukdomen vara på uppgång i Europa.
Tyska hälsovårdsmyndigheter rapporterar om ett potentiellt utbrott av difteri. I år har fem fall av den sällsynta sjukdomen bekräftats i landet. Sedan 2022 har över hundra fall rapporterats och tre personer har avlidit i sjukdomen.
Nu slår Danmark larm.
Statens Serum Institut (SSI) – danska motsvarighet till Folkhälsomyndigheten – uppmanar läkare att följa utvecklingen noggrant.
– Baserat på den rådande situationen i Tyskland och den nära geografiska kopplingen till Danmark uppmanas läkare att ägna ökad uppmärksamhet åt sjukdomen difteri, framhåller myndigheten i ett uttalande.
Spåras till 2022
De första fallen i Tyskland upptäcktes hos troligtvis ovaccinerade migranter och asylsökande från Afghanistan.
Nu har sjukdomen spridit sig till andra delar av befolkningen.
– Huvudsakligen hemlösa, inklusive hemlösa drogmissbrukare, har smittats i och runt Frankfurt. Utbrottet har kunnat spåras tillbaka till bakteriestammar som upptäcktes bland migranter år 2022, skriver SSI.
Fakta: Difteri
Difteri i Sverige:
- Difteri är en mycket allvarlig sjukdom. Dödligheten är 5–10 procent bland de som drabbas av luftvägsdifteri. Sjukdomen var vanlig i Sverige i början av 1900-talet och dödade årligen tusentals barn.
- Difteri orsakas av vissa arter av korynebakterier som kan bilda ett toxin (bakteriegift) som kan skada flera organ.
- För att man ska bli smittad krävs nära kontakt med en person som insjuknat i, eller är smittad med, difteri. Man kan även smittas genom indirekt kontakt via saliv, till exempel om man delar glas, en flaska eller en cigarett.
Vanliga symptom:
- Difteri kan ge en svalginfektion eller en hudinfektion. De första symtomen vid en svalginfektion brukar uppträda två till fem dagar efter att man blivit smittad. I början liknar sjukdomen vanlig halsfluss. Vid svår infektion får man dock tjocka beläggningar i svalget och luftrören som gör det svårt att andas (så kallad äkta krupp). I svåra fall kan det leda till att man kvävs till döds. Difteritoxinet kan skada flera organ och orsaka komplikationer såsom hjärtmuskelinflammation, nervförlamningar samt njurskador.
- Huddifteri kan orsaka svårläkta sår men leder sällan till svår sjukdom.
- Sjukdomen behandlas med antibiotika men antibiotikabehandlingen påverkar inte det toxin som redan spridits i kroppen, vilket gör att sjukdomsförloppet ändå kan vara långdraget. Man blir normalt smittfri efter en antibiotikabehandling. När behandlingen är avslutad tas kontrollprov från svalget. Vid svåra fall kan behandling med ett difteriantitoxin bli aktuell.
- Inkubationstiden (tiden från man smittas tills man blir sjuk) är vanligtvis 2-5 dagar.
Vaccination:
- Tack vare förbättrad hygien och allmän vaccination är difterifall numera mycket ovanliga i Sverige.
- Vaccination mot difteri ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet för barn. Vuxna rekommenderas en påfyllnadsdos vart 20:e år.
Källa: Folkhälsomyndigheten
Foto: O. Kononenko
Text: Redaktionen