Danmark kan säga ja till Trumps vädjan – på ett villkor
2025 05 15
Danmark öppnar för att gå till den amerikanska presidenten Donald Trump till mötes.
Redan innan Trump installerades i Vita huset var republikanen tydlig: han vill att alla medlemmar i Nato ska lägga minst fem procent av sitt lands BNP på försvaret.
Det är mer än dubbelt så mycket som nuvarande krav på två procent.
– Europa lägger bara en bråkdel av de pengar vi lägger. Vi har något som kallas för havet mellan oss, eller hur? Varför lägger vi miljarder och åter miljarder mer än Europa? sade Trump i ett uttalande i januari.
Beskrivits som "omöjligt"
Trumps vädjan utlöste en mindre chockvåg bland Natoländerna.
Kravet har beskrivits som “omöjligt”. Inget land lägger idag ens i närheten av fem procent av sitt BNP på försvaret. Närmast är Polen som lade 4,12 procent förra året. USA spenderade samma år 3,4 procent av sitt BNP på militära utgifter.
– Jag tror inte att det kommer att bli fem, vilket vid det här laget skulle vara omöjligt för nästan alla nationer i världen, sade Italiens försvarsminister Guido Corsetto tidigare i år enligt Politico.
Danmark kan säga ja – på ett villkor
Nu öppnar Danmark för det “omöjliga" målet.
Beskedet kommer från den danska utrikesministern Lars Løkke Rasmussen i samband med ett Natomöte i Turkiet.
– Om man har det tillvägagångssättet, så kanske fem procent inte är helt orimligt, säger ministern till TV2.
Det skulle dock kräva att siffran även inkluderar utgifter för exempelvis beredskap, enligt Lars Løkke Rasmussen.
LÄS MER: USA gör sig redo – att spendera en biljon dollar
Natochefens förslag
Mark Rutte, generalsekreterare i Nato, har tidigare lagt fram ett förslag där 3,5 procent ska innehålla direkta utgifter för försvaret. Övriga 1,5 procent ska gå till andra säkerhetsrelaterade utgifter.
Sverige har redan deklarerat att man avser att möta målet på 3,5 procent. Enligt regeringen handlar det om drygt 300 miljarder kronor extra som kommer att läggas på försvaret.
Målet beräknas vara i hamn till 2030.
– För att klara en så stor upprustning på kort tid, är samarbetspartierna överens om att Sverige under en övergångsperiod behöver låna till nya militära försvarsutgifter och att upprustningen av försvaret inte får tränga ut viktiga välfärdsbehov eller satsningarna på inre säkerhet, framhåller Tidöpartierna i ett gemensamt uttalande.
Foto: White House Official Photographer (Information: Vita Huset avstår från feb 2025 att uppge fotograf för många av sin bilder)
Text: Redaktionen